Placki ziemniaczano-gryczane (bezglutenowe, bez jajek)

Na BioBazarze stale kupuję żółte ziemniaki (ciągle nie pamiętam jaka to odmiana), które wspaniale się nadają na placki ziemniaczane, kopytka czy kluski. W początkowej fazie miały z nich powstać zwykłe placki, dla córki podane z cukrem, dla męża z łososiem.
Mój Alergik nie lubi placków ziemniaczanych:)
W trakcie przygotowywania dania do głowy wpadł mi nowy pomysł na placki. Oddzieliłam więc część ziemniaków, ugotowałam kaszę gryczaną i poczarowałam co nie co.
 
Placki ziemniaczano-gryczane podałam z wędzonym łososiem.
Weganie i Wegetarianie mogą je zjeść z dodatkiem sosu pieczarkowego, lub pieczarek usmażonych na oliwie z oliwek, albo po prostu jako samodzielne danie.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Placki ziemniaczano-gryczane

(bezglutenowe, bez jajek)
 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut 
Ilość: 10-15 szt
Składniki:
  • 500 g obranych ziemniaków (mączystych)
  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • ½  średniej wielkości cebuli
  • sól morska, i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, a najlepiej przy użyciu robota kuchennego
  2. Cebulę obieramy i ścieramy dodając do ziemniaków
  3. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną (jej ilość można zmniejszyć),całość mieszamy dosypując mąkę ziemniaczaną oraz len mielony
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  5. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie na 7 w kuchence elektrycznej), wlewamy 2-3 łyżki oleju
  6. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę ziemniaczaną formując okrągłe placuszki, smażymy je z obu stron na rumiano
  7. Gorące placki wykładamy na talerz ulubionych warzyw lub dla nie nie wegan, z łososiem
 
 
 

5 komentarzy to "Placki ziemniaczano-gryczane (bezglutenowe, bez jajek)"

  • comment-avatar
    Anonymous 2 kwietnia 2013 (10:15)

    Mmm… 🙂 O odporność trzeba dbać cały rok, więc zarówno łosoś, jak i olej rzepakowy który też jest bogaty w omega-3 często goszczą w mojej kuchni 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 kwietnia 2013 (12:53)

    Anonimowy; U nas olej rzepakowy obok oliwy z oliwek to podstawa a łosoś to ulubiona ryba:) Dziękuję za komentarz, zostaw następnym razem swoje imię:)

  • comment-avatar
    Anonymous 15 stycznia 2014 (10:03)

    Przepis na same placki bardzo ciekawy, ale jak mozna reklamowac danie jako weganskie (w tytule), a podawac go z lososiem?! To niezbyt apetyczne dla weganinow…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 stycznia 2014 (11:39)

    Anonimowy; Cóż z tej "reklamy" nic nie mam, więc raczej nie reklamuję dania. Łosoś jest dodatkiem, można użyć innego. Placki są wegańskie (bez jajek, mleka i produktów odzwierzęcych)

  • comment-avatar
    Anna 23 kwietnia 2021 (09:31)

    Super przepis
    właśnie usmażyłam:) pyszne !!!!
    A.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.