Na BioBazarze stale kupuję żółte ziemniaki (ciągle nie pamiętam jaka to odmiana), które wspaniale się nadają na placki ziemniaczane, kopytka czy kluski. W początkowej fazie miały z nich powstać zwykłe placki, dla córki podane z cukrem, dla męża z łososiem.
Mój Alergik nie lubi placków ziemniaczanych:)
W trakcie przygotowywania dania do głowy wpadł mi nowy pomysł na placki. Oddzieliłam więc część ziemniaków, ugotowałam kaszę gryczaną i poczarowałam co nie co.
Placki ziemniaczano-gryczane podałam z wędzonym łososiem.
Weganie i Wegetarianie mogą je zjeść z dodatkiem sosu pieczarkowego, lub pieczarek usmażonych na oliwie z oliwek, albo po prostu jako samodzielne danie.
Na blogu znajdziecie także przepisy na tradycyjne Placki Ziemniaczane (bez jajek), Placki Ziemniaczane z Kurkami, Placki Ziemniaczane z cukinią.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placki ziemniaczano-gryczane
(bezglutenowe, bez jajek)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 10-15 szt
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków (mączystych)
- 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego lnu
- ½ średniej wielkości cebuli
- sól morska, i świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, a najlepiej przy użyciu robota kuchennego
- Cebulę obieramy i ścieramy dodając do ziemniaków
- Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną (jej ilość można zmniejszyć),całość mieszamy dosypując mąkę ziemniaczaną oraz len mielony
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie na 7 w kuchence elektrycznej), wlewamy 2-3 łyżki oleju
- Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę ziemniaczaną formując okrągłe placuszki, smażymy je z obu stron na rumiano
- Gorące placki wykładamy na talerz ulubionych warzyw lub dla nie nie wegan, z łososiem
5 komentarzy to "Placki ziemniaczano-gryczane (bezglutenowe, bez jajek)"
Anonymous 2 kwietnia 2013 (10:15)
Mmm… 🙂 O odporność trzeba dbać cały rok, więc zarówno łosoś, jak i olej rzepakowy który też jest bogaty w omega-3 często goszczą w mojej kuchni 🙂
Mama Alergika 2 kwietnia 2013 (12:53)
Anonimowy; U nas olej rzepakowy obok oliwy z oliwek to podstawa a łosoś to ulubiona ryba:) Dziękuję za komentarz, zostaw następnym razem swoje imię:)
Anonymous 15 stycznia 2014 (10:03)
Przepis na same placki bardzo ciekawy, ale jak mozna reklamowac danie jako weganskie (w tytule), a podawac go z lososiem?! To niezbyt apetyczne dla weganinow…
Mama Alergika 15 stycznia 2014 (11:39)
Anonimowy; Cóż z tej "reklamy" nic nie mam, więc raczej nie reklamuję dania. Łosoś jest dodatkiem, można użyć innego. Placki są wegańskie (bez jajek, mleka i produktów odzwierzęcych)
Anna 23 kwietnia 2021 (09:31)
Super przepis
właśnie usmażyłam:) pyszne !!!!
A.