fbpx

Spaghetti z kurczakiem w winie i śmietanie z zielonym groszkiem

Jak już wspominałam makarony, kuchnia włoska to słabość naszej rodziny. 

Danie z mięsem w winie i dodatkiem groszku dotarło do mnie wiele lat temu za sprawą mojego brata i jego doświadczeń kulinarnych.
To cały czas ulubione danie moich dzieci, ale zajadamy je ze smakiem wszyscy.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu a składniki na nie prawie zawsze mamy pod ręką.
Gwarantuję, że makaron zaskakuje smakiem, więc i my możemy zaskoczyć naszych gości.
Polecam i życzę Smacznego 

Spaghetti z kurczakiem w winie i śmietanie

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 2
Składniki:
  • 1 mały filet z kurczaka lub indyka
  • 3-4 świeże, białe pieczarki
  • zioła prowansalskie
  • 30 ml białego wina/można pominąć a dodać kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 kubka groszku mrożonego lub świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 120-150 ml śmietany owsianej 
  • sól morska i biały pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 5 łyżek
  • ok. 200 g spaghetti 
Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bardziej płaskie)
  2. Mięso posolić, popieprzyć
  3. Pieczarki obrać, umyć, pokroić na mniejsze talarki, włożyć do małego garnka, dolać odrobinę wody i poddusić pod przykryciem kilka minut, odcedzić je i zostawić w garnku
  4. Przygotować tosty lub grzanki z czosnkiem
  5. Rozgrzać oliwę na patelni, posypać ziołami prowansalskimi i dodać czosnek pokrojony w plasterki, zmniejszyć ogień
  6. Na patelnie wyłożyć kawałki mięsa, obsmażyć je z obu stron na lekko rumiany kolor (robię to pod przykryciem)
  7. Dolać wino, dusić dalej pod przykryciem ok. 5-10 minut
  8. Dodać odparowane pieczarki i mrożony zielony groszek, podlać odrobiną wody w razie konieczności, przykryć i dusić kilka minut aż groszek zmięknie 
  9. Dodać śmietanę owsianą całość wymieszać i doprawić do smaku
  10. Rozpoczynając przygotowanie dania, nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
  11. Makaron ugotować al dente, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać ugotowanym sosem z mięsem
  12. Podawać z tostami/grzankami czosnkowymi

 

3 komentarze to "Spaghetti z kurczakiem w winie i śmietanie z zielonym groszkiem"

  • comment-avatar
    forum kulinarne 2 grudnia 2011 (11:40)

    Uwielbiam Spaghetti – najlepsze co może być na obiad.

  • comment-avatar
    whiness 17 października 2012 (15:20)

    Pyszne danie 🙂 Makarony mogłabym jeść codziennie, a te z groszkiem i śmietanowym sosem uwielbiam. A czy śmietana owsiana bardzo rożni się od tej zwykłej?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 października 2012 (15:32)

    Whiness; Dla mnie owsiana i migdałowa to najlepsze śmietany roślinne. Owsiana jest gęsta, należy ją podawać na końcu i już nie gotować sosu. Z czasem nie wyczuwasz różnicy. Owszem zwykła jest jaśniejsza i bardziej kremowa i mniej wsiąka w makaron. Najlepiej polać sosem gorący makaron i od razu zajadać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.