Wyśmienite kacze udka

Wyśmienite kacze udka są tak smaczne, że aż zadałam sobie pytanie.

Dlaczego tak rzadko przyrządzam kaczę?

Mój alergik, przy alergii na wszelkie jaja, może na szczęście spożywać mięso drobiowe. Takie udka podane z konfiturą z żurawiny okazały się kulinarną ucztą.

Udka upiekły się naprawdę super, w smaku wyśmienite.
Mój mały Alergik zajadał z takim smakiem, aż miło było popatrzeć:)
Po więcej przepisów na przeróżne okazje zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Polecam i życzę Smacznego

Wyśmienite kacze udka

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
Czas przygotowania: 10 minut + marynowanie
Czas pieczenia: ok. 1.5 h
Ilość: 4 szt.
Składniki:
  • cztery kacze udka
  • masło klarowane lub zwykłe jeśli dozwolone
  • żurawina do mięs
na marynatę:
  • 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Aceto Balsamico Di Modena)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę: zmieszać ocet z syropem i doprawić solą i pieprzem.
  2. Kacze udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, delikatnie posolić i popieprzyć.
  3. Udka dokładnie wysmarować marynatą, wstawić na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180°C.
  5. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią się powoli wytopiła, obłożyć z zewnątrz płatkami masła klarowanego.
  6. Naczynie przykryć folią aluminiową matową stroną do dołu, piec kaczkę przez ½ godziny aż tłuszcz się wytopi.
  7. Przełożyć udka skórką do góry i zapiekać przez co najmniej godzinę bez przykrycia, od czasu do czasu podlewając je wytopionym sosem. Gdyby piekły się zbyt mocno, ponownie przykryć folią aluminiową.
  8. Sprawdzić czy mięsko jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości.
  9. Podawać z ugotowanym ryżem i konfiturą do mięs z żurawiny.

7 komentarzy to "Wyśmienite kacze udka"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 16 kwietnia 2012 (14:01)

    W takiej marynacie, z takimi dodatkami to kacza rozpusta! Wyglądaja tak, że ma się ochotę zabrać jedno z monitpora i pożreć!!!! Pyszny przepis, przepyszny!

  • comment-avatar
    Kasia 12 kwietnia 2017 (14:41)

    Czy jeśli mam 2 udka to powinnam skrócić czas pieczenia?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 kwietnia 2017 (20:06)

      Nie, czas ten sam, ale warto sprawdzać bo czas pieczenia od wielkości udek zależy

  • comment-avatar
    Kasia 23 kwietnia 2017 (19:02)

    Czy po odwróceniu udek na druga stronę trzeba je znowu przykryć folią?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 kwietnia 2017 (07:15)

      Tak,odkryć jeśli się zechce je przyrumienić bardziej ale należy uważać by nie wyschły, można podlać lekko wodą

  • comment-avatar
    JOLANTA CZUBA 7 stycznia 2018 (21:33)

    Czy udka przełożyć do innego naczynia żaroodpornego czy poprostu przewrócić je skóra do góry jak juz tłuszcz sie wytopi?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.