Otrzymałam piękną, żółtą cukinię i pierwszym daniem, które powstało na jej bazie była zupa, pyszna zupa-krem.
Głównie dorosła część rodziny ją zjadała ze smakiem, ja jestem nią zachwycona. Mój Alergik pokręcił nosem, niestety wciąż nie chce jadać wielu zup:(
Przeglądając różne strony w Internecie, natknęłam się na blog Tomek gotuje i tam znalazłam pomysł na zupę z pieczonej dyni.
Pomysł podchwyciłam i wykorzystałam w przypadku mojej zupy.
Muszę przyznać, że przygotowanie zupy jest bardziej czasochłonne niż wrzucenie warzyw do bulionu i ugotowanie, ale uzyskany smak przewyższa moim zdaniem, zupę gotowaną w tradycyjny sposób.
Zapraszam i życzę Smacznego
Krem z żółtej cukinii
Czas przygotowania: 50 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 400 g obranej żółtej cukinii (pozbawionej nasion i miękkiej części)
- 100 g marchwi
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ -1 mała cebula
- 1 por, biała część
- kilka płatków masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta kurkumy, ostrej papryki (tylko jeśli dozwolone!)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 i ½ bulionu warzywnego (u mnie z kostki BIO)
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, umyte, obrane, pokrojone w mniejsze kawałki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy i obkładamy płatkami masła klarowanego (lub polewamy oliwą 1-2 łyżki)
- Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie termoobieg i 180°C) i zapiekamy około 40 minut, aż warzywa będą miękkie (cukinia szybko zmięknie)
- Przygotowujemy bulion (rozpuszczamy kostkę we wrzącej wodzie)
- Do wrzącego bulionu przekładamy wszystkie warzywa i blendujemy na gładką masę, na krem
- Doprawiamy do smaku przyprawami
- Zupę podajemy gorącą, można z grzankami czosnkowymi, a także z dodatkiem gęstej śmietany
Wskazówki:
Ja wykorzystałam do tej zupy ziemniaki, które zostały mi z dnia poprzedniego (już ugotowane), dodałam je do reszty upieczonych warzyw, przed blendowaniem
Podobną zupę można zrobić na bazie dyni, czy dyni i cukinii razem.
Przyprawy do zupy dobierajcie zawsze według dozwolonej listy:)
Przyprawy do zupy dobierajcie zawsze według dozwolonej listy:)
Warzywa przed upieczeniem
2 komentarze to "Zupa Krem z Żółtej Cukinii"
Viola 11 września 2012 (09:46)
Super!!!Cukinii u mnie dostatek, dziś na pierwsze zupka według Twojego przepisu 🙂
Mama Alergika 18 września 2012 (21:19)
Viola; Oj cieszę się i ciekawa jestem jak będzie Ci smakowała:)