Zupa Krem z Żółtej Cukinii

Otrzymałam piękną, żółtą cukinię i pierwszym daniem, które powstało na jej bazie była zupa, pyszna zupa-krem.
Głównie dorosła część rodziny ją zjadała ze smakiem, ja jestem nią zachwycona. Mój Alergik pokręcił nosem, niestety wciąż nie chce jadać wielu zup:(
Przeglądając różne strony w Internecie, natknęłam się na blog Tomek gotuje i tam znalazłam pomysł na zupę z pieczonej dyni.
Pomysł podchwyciłam i wykorzystałam w przypadku mojej zupy.
Muszę przyznać, że przygotowanie zupy jest bardziej czasochłonne niż wrzucenie warzyw do bulionu i ugotowanie, ale uzyskany smak przewyższa moim zdaniem, zupę gotowaną w tradycyjny sposób.
Zapraszam i życzę Smacznego

 Krem z żółtej cukinii

Czas przygotowania: 50 minut

Trudność: łatwe

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 400 g obranej żółtej cukinii (pozbawionej nasion i miękkiej części)
  • 100 g marchwi
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ -1 mała cebula
  • 1 por, biała część
  • kilka płatków masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy, ostrej papryki (tylko jeśli dozwolone!)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 i ½ bulionu warzywnego (u mnie z kostki BIO)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa, umyte, obrane, pokrojone w mniejsze kawałki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy i obkładamy płatkami masła klarowanego (lub polewamy oliwą 1-2 łyżki)
  2. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie termoobieg i 180°C) i zapiekamy około 40 minut, aż warzywa będą miękkie (cukinia szybko zmięknie)
  3. Przygotowujemy bulion (rozpuszczamy kostkę we wrzącej wodzie)
  4. Do wrzącego bulionu przekładamy wszystkie warzywa i blendujemy na gładką masę, na krem
  5. Doprawiamy do smaku przyprawami
  6. Zupę podajemy gorącą, można z grzankami czosnkowymi, a także z dodatkiem gęstej śmietany

Wskazówki:

Ja wykorzystałam do tej zupy ziemniaki, które zostały mi z dnia poprzedniego (już ugotowane), dodałam je do reszty upieczonych warzyw, przed blendowaniem
Podobną zupę można zrobić na bazie dyni, czy dyni i cukinii razem.
Przyprawy do zupy dobierajcie zawsze według dozwolonej listy:)
Zupa krem z żółtej cukinii
Zupa krem z żółtej cukinii

Warzywa przed upieczeniem

2 komentarze to "Zupa Krem z Żółtej Cukinii"

  • comment-avatar
    Viola 11 września 2012 (09:46)

    Super!!!Cukinii u mnie dostatek, dziś na pierwsze zupka według Twojego przepisu 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 września 2012 (21:19)

    Viola; Oj cieszę się i ciekawa jestem jak będzie Ci smakowała:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.