Została mi ugotowana komosa ryżowa, przez chwilę zastanawiałam się co można z niej jeszcze zrobić oprócz Kotletów. Pomyślałam o ciasteczkach, a potem jakoś tak wyszedł chlebek. Jadłam podobny chlebek jaglany przygotowany kiedyś przez firmę cateringową na spotkaniu w ramach projektu Halo Atopia. Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny. Takie pieczywo może stanowić tzw. kromkę chleba albo pokrojony w mniejsze paski być przekąską podaną do dipów. Może być także świetnym rozwiązaniem gdy wybieramy się w podróż, wyprawę w góry czy na dłuższy bieg.
Mój chlebek doprawiłam tymiankiem, ale możecie dodać do niego kminek, pietruszkę, czosnek i inne dozwolone dodatki.
Podczas urodzinowej imprezy moich dzieci postawiłam ten chlebek na stole. Goście sięgali po niego głównie z ciekawości pytając co to? Mówiłam próbujcie i jedli ze smakiem. Najbardziej mnie ucieszył 2 letni brzdąc, który podgryzał kromkę i widziałam, że mu smakowało.
Wykonanie takiego chlebka to bardzo prosta sprawa. Przetestujcie!
Zapraszam i życzę Smacznego
Chlebek z komosy ryżowej
(bezglutenowy, wegański, dla Biegacza)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
ILOŚĆ: 12-15 kromeczek
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 300 g ugotowanej komosy ryżowej (ok 100g suchej)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 25 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
- 150 ml świeżego soku z pomarańczy (myślę, że naturalny jabłkowy też się sprawdzi) lub woda
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub innych ziół czy dozwolonych przypraw
Przygotowanie:
- Ugotowaną komosę, mąkę ryżową i ziemniaczaną umieszczamy w misce, mieszamy mikserem składniki rozdrabniając komosę
- Wlewamy sok z pomarańczy oraz olej, miksujemy uzyskując gładką i gęstą masę (nie suchą, jest mokra podobna do ciasta na placuszki)
- Doprawiamy solą, ziołami i przyprawami
- Blaszkę czy żaroodporne naczynie (u mnie 34 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Masę z komosy wykładamy łyżką na papier, rozsmarowujemy na grubość ok 5 mm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 30 minut (chlebek lekko się zrumieni, a po wystudzeniu będzie giętki) Jeśli chcemy uzyskać twardszy chlebek, bardziej łamliwy, pieczemy kolejne 10 minut (można go rozsmarować cieniej, wtedy po upieczeniu przypomina chipsy)
- Wystudzony chlebek kroimy na dowolnej wielkości „kromeczki”
Przed pieczeniem
4 komentarze to "Chlebek z komosy ryżowej (bezglutenowy, wegański, dla Biegacza)"
Zofia Kobusiak 4 marca 2014 (14:20)
Wszystko by było swietne, gdyby nie ten parszywy olej rzepakowy!!! A olej ryżowy jest mało znany i tez nie jest najlepszy. Jak już to zastosowała bym tu olej kokosowy lub palmowy. Na potwierdzenie moich uwag, polecam książkę DR BRUCE FIFE “CUD OLEJU KOKOSOWEGO”
Katarzyna Jankowska 4 marca 2014 (17:01)
Nie wiem co parszywego jest w oleju rzepakowym? Niestety kokosowy w przypadku uczulenia na kokos nie jest wskazany. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zamienić tłuszcz na taki, który Wam pasuje bardziej:)
maddy 13 lipca 2024 (06:04)
czy zamiast skrobi ziemniaczanej moze byc tez tapioka ?
Katarzyna Jankowska 13 lipca 2024 (08:20)
Tak, można stosować zamiennie skrobię z kukurydzy czy tapioki. Tej z tapioki dałabym 1 łyżkę więcej.