fbpx

Ciasto jaglane z jabłkami i batatem

Tak proste, że już bardziej się nie da:)

Ciasto jaglane z jabłkami i batatem, wegańskie, bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu, bez cukru…

Idealne na śniadanie i wspaniałe na podwieczorek zwłaszcza w jesienne dni.

Uczuleni na surowe jabłka bardzo często tolerują upieczone owoce.

Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać aby właściwie dobierać składniki. Naturalnie bezglutenowa kasza jaglana może być zanieczyszczona glutenem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasto jaglane z jabłkami i batatem

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 1 szt. 23 cm średnicy

Składniki:

  • 250 batatu
  • 500 g soczystych jabłek (u mnie typ Rubin)
  • 300 g kaszy jaglanej suchej
  • 100 ml naturalnego soku z jabłek
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu do smaku (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy wrzącą wodą, płuczemy, odcedzamy, ponownie zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy ok. 10 minut pod przykryciem do napęcznienia, ponownie odcedzamy, przekładamy do większej miski
  2. Słodkie i soczyste jabłka myjemy, obieramy ze skórki (można skórkę pozostawić jeśli tak wolimy), ścieramy na tarce na grubych oczkach
  3. Batat obieramy, myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do startych jabłek, dokładnie mieszamy, doprawiamy cynamonem i imbirem, przekładamy do kaszy jaglanej
  4. Całość dokładnie mieszamy, dolewamy sok i ponownie mieszamy, odstawiamy na 5 minut
  5. Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
  6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Masę jabłkową ponownie mieszamy i przekładamy do foremki, lekko dociskając do dna aby stanowiła zwartą całość
  8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po 40 minutach pieczenia, kiedy wierzch ciasta za bardzo się rumieni przykrywamy ciasto papierem i pieczemy dalej
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystudzenia (lepiej się kroi, nie kruszy po wystudzeniu). Możemy jeść także ciepłe 

Wskazówki:

Ciasto można przygotować z samymi jabłkami  ok. 700 g. Jabłka powinny być słodkie i soczyste, wówczas nie będzie potrzeby dosładzania ciasta.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

ciasto jaglane z jabłkami

Fot. Katarzyna Jankowska

ciasto jaglane z jabłkami

Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Ciasto jaglane z jabłkami i batatem"

  • comment-avatar
    Monika Ucińska 17 października 2015 (20:51)

    Nie posiadam funkcji termoobiegu…Jakieś wskazówki jak upiec to ciasto?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:54)

      Góra-dół też się sprawdzi, proszę pilnować żeby się wierzch nie przypalił. Dużo zależy od kuchenki, niektóre lubią przypalać z dołu, inne z góry. Generalnie wersja góra-dół jest nawet bardziej wskazana dla wypieków bezglutenowych bo nie wysusza. W tym cieście ważne aby użyte jabłka były soczyste i słodkie, jeśli będą zbyt suche trzeba dodać więcej soku i dobrze namoczyć kaszę.

  • comment-avatar
    paula 19 listopada 2015 (17:38)

    czy kasze jaglana można zastąpić maka jaglana?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:54)

      To już będzie inny wypiek i będzie potrzebował nowej receptury. Mąka jaglana zachowuje się inaczej niż kasza.

  • comment-avatar
    Dominika 14 grudnia 2015 (23:35)

    Niestety, ciasto nie wyszło 🙁 Rozpada się przy najmniejszej próbie pokrojenia go. Składników jest bardzo dużo, na dużą tortownicę. Piecze się długo a na koniec i tak jest kasza jaglana z jabłkiem i batatem.

  • comment-avatar
    Eva 12 lutego 2016 (23:20)

    Witam, czy takie ciasto mogloby spróbować roczne dziecko? Mam w domu Małego alergika i chciałabym mu je upiec na roczek 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 lutego 2016 (18:06)

      Pewnie dietetyk wykluczyłby imbir i cynamon:) Ja dodam, że ciasto ma raczej grudkowatą konsystencję więc trzeba by ją rozdrabniać maluchowi.

  • comment-avatar
    Kate 8 marca 2016 (16:41)

    Witam 🙂 Czy zamiast batatów mogę użyć zwykłych ziemniaków?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.