Tak proste, że już bardziej się nie da:)
Ciasto jaglane z jabłkami i batatem, wegańskie, bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu, bez cukru…
Idealne na śniadanie i wspaniałe na podwieczorek zwłaszcza w jesienne dni.
Uczuleni na surowe jabłka bardzo często tolerują upieczone owoce.
Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać aby właściwie dobierać składniki. Naturalnie bezglutenowa kasza jaglana może być zanieczyszczona glutenem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasto jaglane z jabłkami i batatem
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 1 szt. 23 cm średnicy
Składniki:
- 250 batatu
- 500 g soczystych jabłek (u mnie typ Rubin)
- 300 g kaszy jaglanej suchej
- 100 ml naturalnego soku z jabłek
- ½ łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu do smaku (można pominąć)
Przygotowanie:
- Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy wrzącą wodą, płuczemy, odcedzamy, ponownie zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy ok. 10 minut pod przykryciem do napęcznienia, ponownie odcedzamy, przekładamy do większej miski
- Słodkie i soczyste jabłka myjemy, obieramy ze skórki (można skórkę pozostawić jeśli tak wolimy), ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Batat obieramy, myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do startych jabłek, dokładnie mieszamy, doprawiamy cynamonem i imbirem, przekładamy do kaszy jaglanej
- Całość dokładnie mieszamy, dolewamy sok i ponownie mieszamy, odstawiamy na 5 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
- Masę jabłkową ponownie mieszamy i przekładamy do foremki, lekko dociskając do dna aby stanowiła zwartą całość
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po 40 minutach pieczenia, kiedy wierzch ciasta za bardzo się rumieni przykrywamy ciasto papierem i pieczemy dalej
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystudzenia (lepiej się kroi, nie kruszy po wystudzeniu). Możemy jeść także ciepłe
Wskazówki:
Ciasto można przygotować z samymi jabłkami ok. 700 g. Jabłka powinny być słodkie i soczyste, wówczas nie będzie potrzeby dosładzania ciasta.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
8 komentarzy to "Ciasto jaglane z jabłkami i batatem"
Monika Ucińska 17 października 2015 (20:51)
Nie posiadam funkcji termoobiegu…Jakieś wskazówki jak upiec to ciasto?
Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:54)
Góra-dół też się sprawdzi, proszę pilnować żeby się wierzch nie przypalił. Dużo zależy od kuchenki, niektóre lubią przypalać z dołu, inne z góry. Generalnie wersja góra-dół jest nawet bardziej wskazana dla wypieków bezglutenowych bo nie wysusza. W tym cieście ważne aby użyte jabłka były soczyste i słodkie, jeśli będą zbyt suche trzeba dodać więcej soku i dobrze namoczyć kaszę.
paula 19 listopada 2015 (17:38)
czy kasze jaglana można zastąpić maka jaglana?
Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:54)
To już będzie inny wypiek i będzie potrzebował nowej receptury. Mąka jaglana zachowuje się inaczej niż kasza.
Dominika 14 grudnia 2015 (23:35)
Niestety, ciasto nie wyszło 🙁 Rozpada się przy najmniejszej próbie pokrojenia go. Składników jest bardzo dużo, na dużą tortownicę. Piecze się długo a na koniec i tak jest kasza jaglana z jabłkiem i batatem.
Eva 12 lutego 2016 (23:20)
Witam, czy takie ciasto mogloby spróbować roczne dziecko? Mam w domu Małego alergika i chciałabym mu je upiec na roczek 🙂
Katarzyna Jankowska 18 lutego 2016 (18:06)
Pewnie dietetyk wykluczyłby imbir i cynamon:) Ja dodam, że ciasto ma raczej grudkowatą konsystencję więc trzeba by ją rozdrabniać maluchowi.
Kate 8 marca 2016 (16:41)
Witam 🙂 Czy zamiast batatów mogę użyć zwykłych ziemniaków?