Crumble z owocami

Na kilka dni przed urlopem już z zasady nie kupuję nowych produktów tylko wykorzystuję to, co mam pod ręką, w lodówce i szafkach, by nie marnować jedzenia.

Postanowiłam tym razem wykorzystać pół opakowania bezglutenowego musli z owocami jagodowymi i sezonowe owoce.

Przygotowanie deseru typu crumble z owocami jest bardzo proste. Możemy go zrobić wykorzystując zwykłe płatki owsiane, różne inne płatki, nasiona czy mąki. Zasada jest taka, że składniki na crumble należy połączyć, podobnie jak na granolę, składnikiem, który je zlepi i pozwoli z całości zrobić kruszonkę.

Oczywiście w pierwszej kolejności wykorzystujemy do tego celu tłuszcz, ale można również pulpę owocową np. bananową czy jabłkową czy syrop roślinny.

Owoce pod kruszonką podane np. z zimnym jogurtem mogą stanowić także pożywne śniadanie.

Na blogu znajdziesz również przepis na Crumble ze śliwkami.

Więcej przepisów na proste i smaczne dania bez alergenów znajdziesz w MAGicznych książkach.

Trwa sezon wiosna-lato, dlatego zachęcam Cię do wykorzystania przepisów z książki Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Zapraszam i życzę Smacznego

Crumble z owocami

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 35-40 minut

Ilość: 6 porcji w foremce o wymiarach (26 cm x 16 cm)

Składniki:

  • 300 g bezglutenowego musli z owocami (Ocelio) lub 300 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio w temperaturze pokojowej
  • 4-5 lasek rabarbaru
  • ok. 150 g truskawek
  • 100 g wegańskiej ciemnej czekolady (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy. Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na połówki.
  2. Wszystkie suche składniki oprócz czekolady wsypujemy do miski. Dodajemy margarynę i łączymy ze sobą ręcznie tworząc kruszonkę. Na tym etapie możemy dodać cukier lub syrop klonowy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji z termoobiegiem.
  4. W żaroodpornym naczyniu układamy połowę kruchej masy. Następnie wykładamy owoce. Przykrywamy je drugą częścią kruszonki.
  5. Czekoladę rozdrabniamy (u mnie przez papier, przy pomocy tłuczka do mięsa), posypujemy nią nasze danie.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 do 45 minut. Wyjmujemy.
  7. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami, jogurtem roślinnym lub gałką ulubionych lodów.

Wskazówki:

Takie crumble możemy również zjeść na zimno. Po wystudzeniu jego struktura jest bardziej zwarta.

bezglutenowe crumble z owocami
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

No Replies to "Crumble z owocami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.