Dyniowe kokosanki z karobem

Specjalnie dla firmy Bakra, dystrybutora karobu powstał przepis na dyniowe kokosanki.

Dyniowe kokosanki z karobem to ciasteczka dla tych alergików, którzy tolerują kokos.

 

Nie znajdziecie w nich mąki, glutenu, skrobi, mleka, jaj, kakao ani cukru. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz wegan.

Znajdziecie natomiast dobrą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych, wapń, żelazo, beta karoten, potas oraz błonnik.

 

Ciasteczka są proste w wykonaniu. Możecie przygotować je razem z dziećmi.

Podczas ich pieczenia w kuchni unosi się cudowny kokosowo-czekoladowy zapach.

Te kruche dyniowe kokosanki najlepiej będą smakować w długie jesienne wieczory, przy kubku dobrej kawy czy herbaty.

 

Pamiętajmy, że dynia krzyżuje się z pyłkami traw i chwastów.

 

Zapraszam i życzę Smacznego!

Dyniowe kokosanki z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut x 2

Ilość:  ok. 40 szt. o 5 cm średnicy

Składniki:

  • 125 g wiórków kokosowych rozdrobnionych
  • 125 g zwykłych wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 100 g oleju kokosowego w stałej postaci
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub zawartość 1 laski wanilii
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 150 g puree z ugotowanej dyni ze skórką (Hokkaido)

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyszczamy z pestek, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut, odcedzamy, studzimy i blendujemy na puree
  2. W misce umieszczamy wiórki kokosowe rozdrobnione, proszek do pieczenia, karob w proszku, pastę waniliową lub ziarenka wanilii, mieszamy
  3. Dodajemy olej kokosowy rozdrabniamy go przy pomocy specjalnej siekaczki do kruchego ciasta (lub miksujemy)
  4. Dodajemy puree z dyni i miksujemy wszystkie składniki, stopniowo dosypując pozostałe wiórki kokosowe i wlewając melasę z chleba świętojańskiego
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji góra-dół, w tym czasie chłodzimy ciasto (stanie się bardziej zwarte, twarde)
  6. Schłodzone ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w 2 cm odległości od siebie, spłaszczamy łyżką posmarowaną olejem (mają wówczas ½ cm grubości) lub kciukiem robimy dziurkę na środku kulki (ciastko ma wówczas ok. 1 cm grubości)
  7. Blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka się lekko zrumienią od spodu. Uwaga, aby ich nie przypalić!  Są brązowe więc trudniej wychwycić moment zrumienienia, gdy ciemnieją od spodu, a w kuchni unosi się zapach kokosa i czekolady są gotowe (jak zajrzycie do piekarnika sprawdzając czy są gotowe nic im się nie stanie:)
  8. Blaszkę wyjmujemy, kokosanki odstawiamy do wystudzenia, podajemy wystudzone (ciepłe się bardziej kruszą)

Wskazówki:

Kokosanki są małosłodkie.  Jeśli chcemy bardziej słodkie ciasteczka, zmniejszamy ilość dyni o 50 g a zwiększamy ilość melasy z chleba świętojańskiego o 50 ml.

Możemy dodać także rodzynki lub daktyle.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska