Nuggetsy z indyka

Nuggetsy z indyka to kolejna propozycja na domowy fast food.

Powstały na specjalne życzenie mojego syna i zapewniam, że takich nigdzie nie kupicie:)

Ważnym elementem tego dania jest dobre jakościowo, ekologiczne mięso z indyka w postaci polędwiczki.

Polędwiczka jest bardziej miękka i bardziej soczysta niż pierś z indyka.

Danie to przygotowuje się  bardzo szybko, tylko za pierwszym razem wydaje się czasochłonne.

Zapraszam na nuggetsy z indyka i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Nuggetsy z indyka

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: dla 2-3 osób

Składniki:

  • 400 g polędwicy z indyka
  • sól himalajska
  • tymianek suszony
  • biały pieprz (można pominąć)
  • czosnek świeży lub granulowany
  • słodka papryka (jeśli dozwolona)
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
  • ok. 100 g domowej bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane

na zawiesinę

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 100 ml zimnej wody

na sos czosnkowy

  • śmietana owsiana ok. 100 ml
  • ½ ząbka czosnku (drobno posiekany)
  • kilka kropel soku z cytryny
  •  sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Polędwicę płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, odcinamy zbędne włókna, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki, umieszczamy w misce
  2. Mięso solimy, pieprzymy, oprószamy tymiankiem, papryką i czosnkiem granulowanym, mieszamy aby kawałki mięsa były równomiernie doprawione, odstawiamy na 10 minut do lodówki
  3. Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany
  4. Kawałki doprawionego mięsa obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz tak, aby nie stykały się ze sobą
  5. Każdy kawałek obtoczonego mięsa, maczamy w roztworze z mąki a następnie panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz
  6. Następnie rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia
  7. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki polędwicy i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby mięso się nie przypaliło)
  8. Usmażone nuggetsy osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz, maczamy w sosie czosnkowym (można zjeść bez sosu)
  9. Składniki na sos mieszamy ze sobą i podajemy wraz z nuggetsami

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Nuggetsy z indyka"

  • comment-avatar
    Beata P. 16 grudnia 2020 (21:32)

    Polecam panierowanie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczenie w piekarniku

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.