Nuggetsy z indyka to kolejna propozycja na domowy fast food.
Powstały na specjalne życzenie mojego syna i zapewniam, że takich nigdzie nie kupicie:)
Ważnym elementem tego dania jest dobre jakościowo, ekologiczne mięso z indyka w postaci polędwiczki.
Polędwiczka jest bardziej miękka i bardziej soczysta niż pierś z indyka.
Danie to przygotowuje się bardzo szybko, tylko za pierwszym razem wydaje się czasochłonne.
Zapraszam na nuggetsy z indyka i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Nuggetsy z indyka
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: dla 2-3 osób
Składniki:
- 400 g polędwicy z indyka
- sól himalajska
- tymianek suszony
- biały pieprz (można pominąć)
- czosnek świeży lub granulowany
- słodka papryka (jeśli dozwolona)
- mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
- ok. 100 g domowej bułki tartej do obtoczenia
- olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane
na zawiesinę
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- ok. 100 ml zimnej wody
na sos czosnkowy
- śmietana owsiana ok. 100 ml
- ½ ząbka czosnku (drobno posiekany)
- kilka kropel soku z cytryny
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
- Polędwicę płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, odcinamy zbędne włókna, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki, umieszczamy w misce
- Mięso solimy, pieprzymy, oprószamy tymiankiem, papryką i czosnkiem granulowanym, mieszamy aby kawałki mięsa były równomiernie doprawione, odstawiamy na 10 minut do lodówki
- Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany
- Kawałki doprawionego mięsa obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz tak, aby nie stykały się ze sobą
- Każdy kawałek obtoczonego mięsa, maczamy w roztworze z mąki a następnie panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz
- Następnie rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia
- Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki polędwicy i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby mięso się nie przypaliło)
- Usmażone nuggetsy osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz, maczamy w sosie czosnkowym (można zjeść bez sosu)
- Składniki na sos mieszamy ze sobą i podajemy wraz z nuggetsami
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
1 Reply to "Nuggetsy z indyka"
Beata P. 16 grudnia 2020 (21:32)
Polecam panierowanie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczenie w piekarniku