Gofry jaglano-owsiane bezglutenowe

Mija tydzień odkąd jesteśmy nad morzem. Na szczęście nie potwierdzają się obawy, że jod może szkodzić skórze mojego alergika. Pogoda nam dopisuje ale ilość promieni słonecznych dozujemy. Z uwagi na osłabiony stan skóry mojego alergika, pan profesor Kaczmarski odradził stosowanie kremów z blokerami. Konrad chroni swoją skórę grubą warstwą kremu z mocznikiem, białą koszulką z długim rękawem, nosi czapkę z dużym daszkiem, dłuższe spodenki kąpielowe oraz okulary. Nie zaliczamy typowego godzinnego plażowania na ręczniku, za parawanem. Dużo spacerujemy, biegamy, jeździmy na rowerach. Konrad oczywiście nie ma oporów aby zanurzać się w tej zimnej, morskiej wodzie. Krioterapia więc odbywa się codziennie:) Z uwagi na dietę syna nie korzystamy z usług restauracji czy barów. Dietę rozszerzamy sukcesywnie i obserwujemy reakcje. Niestety nie znalazłam tu sklepu, w którym mogłabym się zaopatrzyć w cokolwiek, co jest odpowiednie dla mojego alergika. Zakupy robię internetowo lub na telefon. Prodiż, który wypożyczyłam od babci Zosi sprawdza się zamiast piekarnika, którego w apartamentach nie montują. Na razie powstały w nim babeczki słodkie i na wytrawnie oraz pizza. Wyjeżdżając zabrałam „pół domu”, mamy więc także gofrownicę. Nie wyobrażam sobie pobytu nad polskim morzem bez gofrów.

Zapraszam na gofry bezglutenowe

Na blogu znajduje się więcej przepisów na gofry

Życzę Smacznego

Gofry bezglutenowe

(owsiano-jaglane)

Składniki:

  • 100 g mąki z uprażonej kaszy jaglanej
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub tapioki
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia złocistego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka inuliny
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka jaglanego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy (do momentu wyczucia zapachu, nie może zbrązowieć), mielimy na mąkę (u mnie w młynku do kawy)
  2. Mąki przesiewamy, dodajemy skrobię, inulinę, bezglutenowy proszek do pieczenia
  3. Siemię lniane złociste mielimy, odmierzamy jedną pełną łyżkę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy do mąki
  4. Dolewamy mleko, olej, syrop roślinny i miksujemy
  5. Nagrzewamy gofrownicę ok. 4 minuty
  6. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę (jest gęste)
  7. Pieczemy gofry 3-4 minuty

Wskazówki: Używam gofrownicę firmy Dezal, o której pisałam przy okazji przepisu na Gofry Orkiszowe bez jajek Ciasto na gofry bezglutenowe powinno być gęste. Mąką owsiana pęcznieje, więc ciasto zgęstnieć zanim upieczemy pierwsze gofry. Należy dolać 25 ml wody i zamieszać przed ponownym użyciem. Gofry bezglutenowe pieką się szybciej.

 

Spacer

Zachód słońca   Park linowy

Krioterapia czyli kąpiel w polskim morzu

18 komentarzy to "Gofry jaglano-owsiane bezglutenowe"

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 18 czerwca 2014 (12:12)

    Perfekcyjne gofry! Z Konrada prawdziwy mors:) My wczoraj wróciliśmy znad Morza Jońskiego – też bez piekarnika, a do samolotu mieści się jedynie “ćwierć domu”, ale daliśmy radę:) Wypoczywajcie…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 czerwca 2014 (21:11)

      To super! My tęsknimy za naszymi wyjazdami za granicę ale trudno, może w następnym roku. A gofry wychodzą naprawdę rewelacyjne. Wszyscy domownicy je zajadają:)

  • comment-avatar
    Dominika Żelazowska 18 listopada 2014 (15:33)

    Witam! do gofrów uzyłam sklepowej maki jaglanej (dokladnie z firmy Bioplanet) – gofry wyszły mega gorzkie, czy możliwe że ta konkretna mąka ma ten gorzki posmak? czy proces prażenia ziaren pomaga pozbyc sie ewentualnej goryczy?
    pozdrawiam
    Dominika

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 listopada 2014 (20:22)

      Tak niektóre kupne gotowe mąki są okropne. Ja kupuję tylko kaszę bio i mielę w młynku do kawy. Nie używam gotowej mąki bo też się tak nacięłam. Prażenie powinno zmniejszyć goryczkę. Proszę spojrzeć skąd ta kasza sprowadzona.

      • comment-avatar
        Dominika Żelazowska 19 listopada 2014 (13:25)

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 tak mi żal tych gofrów bo poza goryczą były idealnie chrupiące… przepis absolutnie bezbłędny, spróbuje dziś jeszcze raz 🙂

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 19 listopada 2014 (14:58)

          Proszę spróbować na innej mące np. kukurydzianej, z ciecierzycy, czy mieszance z ryżową. Powinno się udać:)

  • comment-avatar
    Kigsh 16 grudnia 2016 (17:32)

    Przepyszne! Od teraz będę robiła gofry tylko z tego przepisu!

  • comment-avatar
    Monika 18 stycznia 2017 (09:53)

    Dziś zrobiłam te gofry. Z wierzchu rzeczywiście były chrupiące, ale w środku masa była miękka. Mniej więcej jak takie ciasto biszkoptowe. Mam gofrownicę o mocy 1000w (klasyczne gofry wchodzą bez zarzutu). Gofry piekłam ok. 8 minut, bo wcześniej nie były rumiane. Co mogło pójść nie tak?

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 19 stycznia 2017 (10:36)

    Życzę Smacznego!

  • comment-avatar
    Justyna 5 października 2019 (10:38)

    Dzień dobry, co daje inulina w przepisie? Czym można ją zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 października 2019 (10:31)

      Pełni funkcję błonnika, jest naturalnie słodka, ma wpływ na strukturę ciasta, zagęszcza, ale w tym przypadku można pominąć:)

  • comment-avatar
    sylwia 23 maja 2020 (16:02)

    Gofry są przepyszne! Robiłam bez inuliny i syropu roślinnego i też się udały 🙂 Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Ania 25 sierpnia 2020 (19:29)

    Czy można zastąpić siemię lniane Lupina babki jajowatej a inulinę pominąć ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 sierpnia 2020 (19:41)

      Dokładnie tak, choć inulina stanowi tu zdrowy dodatek prebiotyczny i dodatkowo ma wpływ na strukturę ciasta, ale nie jest on znaczący:)

  • comment-avatar
    Patrycja 24 marca 2021 (22:38)

    Dzień dobry, czy skrobię kukurydziana można zastąpić skrobią ziemniaczaną?:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.