Komosa ryżowa z winogronami to połączenie słodkiej cebuli i winnych winogron z wytrawną komosą ryżową. Danie to powinno posmakować także dzieciom.
Komosa ryżowa to tzw. pseudozboże, wytwarza nasiona bogate w skrobię ale zbożem nie jest.
Posiada wysoką zawartość białka, zawiera aminokwasy egzogenne, czyli te, które należy dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem.
Zawiera magnez, żelazo, cynk i potas. Stanowi źródło witaminy E i z grupy B
Na komosę ryżową powinny uważać osoby uczulone na grykę.
Zapraszam na pożywne danie i życzę Smacznego
Komosa ryżowa z winogronami
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje ok. 200 g
Składniki:
- 350 g ugotowanej na sypko komosy ryżowej, jak w przepisie na Komosę ryżową ze szpinakiem
- 250 g czerwonych winogron
- 100 g jarmużu
- 2 małe czerwone cebule
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- olej do smarowania papieru
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w grubsze talarki, przy pomocy pędzelka smarujemy je olejem
- Winogrona myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy je olejem, większe grona możemy przekroić na pół
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, cebulę i winogrona przekładamy na blaszkę, delikatnie solimy, zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15–20 minut (uważamy na cebulę, łatwo ją wysuszyć), wyjmujemy z piekarnika
- Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy liście na mniejsze części
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy jarmuż, podsmażamy minutę na średnim ogniu do momentu, aż zmięknie, skrapiamy go sokiem z cytryny, solimy
- Dodajemy ugotowaną komosę, upieczone winogrona i cebulę delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Podajemy od razu na ciepło lub na zimno w formie sałatki
4 komentarze to "Komosa ryżowa z winogronami"
countryavenue 20 września 2016 (18:54)
Zazwyczaj nie zabieram się za dania, które przygotowuje się więcej niż 15 minut, ale tak mnie ta komosa zaintrygowała, że aż prosi się o posmakowanie. Nie wiem, czy winogrona pasują tu smakiem, spróbujemy 😛
Katarzyna Jankowska 21 września 2016 (11:36)
można wykorzystać także wiśnie, zapewniam że winogrona czerwone świetnie się sprawdzają.
altavola 2 października 2016 (10:26)
Winogrona, cebula… smak musi być charakterystyczny, a najlepsze kuchnie świata to te, które łączą ze sobą różne smaki. Nie lubię mdłych potraw, zdecydowanie… 😉
Katarzyna Jankowska 2 października 2016 (19:04)
W takim razie nic tylko wypróbować! Pozdrawiam ciepło:)