Komosa ryżowa z winogronami

Komosa ryżowa z winogronami to połączenie słodkiej cebuli i winnych winogron z wytrawną komosą ryżową. Danie to powinno posmakować także dzieciom.

Komosa ryżowa to tzw. pseudozboże, wytwarza nasiona bogate w skrobię ale zbożem nie jest. 

Posiada wysoką zawartość białka, zawiera aminokwasy egzogenne, czyli te, które należy dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem.

Zawiera magnez, żelazo, cynk i potas. Stanowi źródło witaminy E i z grupy B

Na komosę ryżową powinny uważać osoby uczulone na grykę.

Zapraszam na pożywne danie i życzę Smacznego

Komosa ryżowa z winogronami

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje ok. 200 g

Składniki:

  • 350 g ugotowanej na sypko komosy ryżowej, jak w przepisie na Komosę ryżową ze szpinakiem
  • 250 g czerwonych winogron
  • 100 g jarmużu
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • olej do smarowania papieru

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze talarki, przy pomocy pędzelka smarujemy je olejem
  2. Winogrona myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy je olejem, większe grona możemy przekroić na pół
  3. Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
  4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, cebulę i winogrona przekładamy na blaszkę, delikatnie solimy, zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15–20 minut (uważamy na cebulę, łatwo ją wysuszyć), wyjmujemy z piekarnika
  5. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy liście na mniejsze części
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy jarmuż, podsmażamy minutę na średnim ogniu do momentu, aż zmięknie, skrapiamy go sokiem z cytryny, solimy 
  7. Dodajemy ugotowaną komosę, upieczone winogrona i cebulę delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  8. Podajemy od razu na ciepło lub na zimno w formie sałatki
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Komosa ryżowa z winogronami"

  • comment-avatar
    countryavenue 20 września 2016 (18:54)

    Zazwyczaj nie zabieram się za dania, które przygotowuje się więcej niż 15 minut, ale tak mnie ta komosa zaintrygowała, że aż prosi się o posmakowanie. Nie wiem, czy winogrona pasują tu smakiem, spróbujemy 😛

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 września 2016 (11:36)

      można wykorzystać także wiśnie, zapewniam że winogrona czerwone świetnie się sprawdzają.

  • comment-avatar
    altavola 2 października 2016 (10:26)

    Winogrona, cebula… smak musi być charakterystyczny, a najlepsze kuchnie świata to te, które łączą ze sobą różne smaki. Nie lubię mdłych potraw, zdecydowanie… 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.