Naleśniki z dodatkiem owoców czy domowego dżemu możemy przygotować nie tylko na śniadanie, ale również na deser lub lekki obiad. U nas często goszczą na stole, zwłaszcza gdy mam mało czasu na przygotowanie posiłku. Naleśniki orkiszowe podstawowe według tego przepisu mogą stanowić bazę do wytrawnych krokietów albo zawijasów przypominających tortille.
Przepis pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót.
Znajdziesz w niej 100 przepisów na codzienne dania.
Aż 205 tradycyjnych przepisów umieściłam w specjalnym zestawie 2 MAGicznych książek.
Z doświadczenia wiem, że najwięcej problemów sprawia rodzicom przerabianie domowych, tradycyjnych przepisów na te bez mleka czy jajek.
Rozwiązanie tego problemu także umieściłam w książce, w postaci tabeli z 20 zamiennikami jajka. Z taką ściągawką przerobienie przepisów nie będzie już stanowić problemów.
Czego jeszcze dowiesz się z MAGicznych książek? Wejdź i przeczytaj!
Zapraszam i życzę Smacznego
Naleśniki orkiszowe podstawowe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 6 sztuk
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 275-300 ml napoju orkiszowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy.
- Dolewamy napój orkiszowy o temperaturze pokojowej. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
- Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
- Podajemy od razu na gorąco, z dżemem lub owocami. Możemy je też później odsmażać.
Wskazówki:
Jeśli użyjemy innej mąki, zmieni się konsystencja ciasta i będziemy musieli dolać więcej płynu.
Ciasto naleśnikowe bez jajek powinno przypominać to tradycyjne. Gdy jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Można użyć także innego napoju roślinnego, np. owsianego lub ryżowego.
Takie naleśniki świetnie wychodzą z dodatkiem budyniu waniliowego. Można je przygotować także z dodatkiem 3 łyżek aquafaby – zalewy z puszki z ciecierzycą.
Do smażenia naleśników najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającym dnem. Polecam patelnie granitowe, teflonowe i żeliwne.
Przepisy na naleśniki bezglutenowe znajdziesz w książkach Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato, Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Przejrzyj też inne naleśnikowe przepisy dostępne na blogu. (KLIKNIJ)
Daj znać w komentarzu, jakie naleśniki przygotowujesz najczęściej!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
1 Reply to "Naleśniki orkiszowe podstawowe"
Beata 12 lipca 2021 (18:40)
Nasze ulubione naleśniki
Polecam gorąco wszystkie przepisy z książki MAG Tradycyjnie, są pycha.