Nie marnuję jedzenia. Staram się wykorzystywać to, co zostaje z obiadu. Zostało mi wczoraj 200 g ugotowanych ziemniaków i dzięki nim powstały dziś nowe i bardzo smaczne placuszki ziemniaczane.
Rozpływają się w ustach, po usmażeniu konsystencją przypominają Placuszki z ricotty z serii nie dla alergika.
Powstały na etapie tworzenia gofrów. Z pewnością będę je robić po raz kolejny z innymi składnikami.
Gdybym chciała uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta, dodałabym do nich 1-2 łyżki skrobi lub dwie dodatkowe łyżki mąki.
To ciasto ma potencjał.
Dzielę się tym przepisem już na tym etapie, bo pomimo swej delikatności, to placuszki o konkretnym smaku.
Podane z zimną gęstą śmietaną roślinną i świeżym koperkiem wspaniale wpisują się w menu zarówno obiadowe, jak i śniadaniowe.
Jeśli wypróbujesz przepis, podziel się swoimi wrażeniami. Jeśli go zmodyfikujesz, tym bardziej daj znać. Ciekawa jestem, jakie zmiany w przepisie wprowadzisz.
Jeśli szukasz więcej przepisów na placki z ziemniaków to poznaj placki ziemniaczane z batatem i placki ziemniaczane z dynią.
Po ulubione codzienne przepisy takie jak właśnie placuszki, kopytka, pierogi, makarony, pizze itp. zapraszam do książek z przepisami kuchni tradycyjnej. Skorzystaj z promocyjnej oferty i KUP zestaw książek MAG Tradycyjnie.
Placuszki ziemniaczane rozpływające się w ustach
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: ok. 9 szt.
Składniki:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g mąki pszennej jasnej bio
- 6 łyżek aquafaby
- 4 łyżki oleju roślinnego
- ¼ niedużej cebuli (można pominąć)
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- szczypta ostrej lub słodkiej papryki (można pominąć)
dodatkowo:
- śmietana kokosowa gęsta
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki po kolei wkładamy do kielicha blendera, mieszamy, powstanie pulchna i dość gęsta masa.
- Następnie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem.
- Łopatką nakładamy porcje ciasta tworząc koła o ok. 8 cm średnicy.
- Smażymy na średnim ogniu, rumienimy z obu stron.
- Na koniec podajemy z zimną gęstą śmietaną roślinną i świeżym koperkiem.
Wskazówki:
Duże znaczenie ma tutaj konsystencja ciasta. Zmiksowane dokładnie składniki nadają puszystości.
1 Reply to "Placuszki ziemniaczane"
Pollin_pl 8 lipca 2021 (18:27)
Wyglądają apetycznie. Jutro będę testować dla mojego małego alergika ☺️