Placuszki ziemniaczane

Nie marnuję jedzenia. Staram się wykorzystywać to, co zostaje z obiadu. Zostało mi wczoraj 200 g ugotowanych ziemniaków i dzięki nim powstały dziś nowe i bardzo smaczne placuszki ziemniaczane.

Rozpływają się w ustach, po usmażeniu konsystencją przypominają Placuszki z ricotty z serii nie dla alergika.

Powstały na etapie tworzenia gofrów. Z pewnością będę je robić po raz kolejny z innymi składnikami.

Gdybym chciała uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta, dodałabym do nich 1-2 łyżki skrobi lub dwie dodatkowe łyżki mąki.

To ciasto ma potencjał.

Dzielę się tym przepisem już na tym etapie, bo pomimo swej delikatności, to placuszki o konkretnym smaku.

Podane z zimną gęstą śmietaną roślinną i świeżym koperkiem wspaniale wpisują się w menu zarówno obiadowe, jak i śniadaniowe.

Jeśli wypróbujesz przepis, podziel się swoimi wrażeniami. Jeśli go zmodyfikujesz, tym bardziej daj znać. Ciekawa jestem, jakie zmiany w przepisie wprowadzisz.

Jeśli szukasz więcej przepisów na placki z ziemniaków to poznaj placki ziemniaczane z batatem i placki ziemniaczane z dynią.

Po ulubione codzienne przepisy takie jak właśnie placuszki, kopytka, pierogi, makarony, pizze itp. zapraszam do książek z przepisami kuchni tradycyjnej. Skorzystaj z promocyjnej oferty i KUP zestaw książek MAG Tradycyjnie.

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

Placuszki ziemniaczane rozpływające się w ustach

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: ok. 9 szt.

Składniki:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g mąki pszennej jasnej bio
  • 6 łyżek aquafaby
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • ¼ niedużej cebuli (można pominąć)
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej lub słodkiej papryki (można pominąć)

dodatkowo:

  • śmietana kokosowa gęsta
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki po kolei wkładamy do kielicha blendera, mieszamy, powstanie pulchna i dość gęsta masa.
  2. Następnie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem.
  3. Łopatką nakładamy porcje ciasta tworząc koła o ok. 8 cm średnicy.
  4. Smażymy na średnim ogniu, rumienimy z obu stron.
  5. Na koniec podajemy z zimną gęstą śmietaną roślinną i świeżym koperkiem.

Wskazówki:

Duże znaczenie ma tutaj konsystencja ciasta. Zmiksowane dokładnie składniki nadają puszystości.

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Placuszki ziemniaczane"

  • comment-avatar
    Pollin_pl 8 lipca 2021 (18:27)

    Wyglądają apetycznie. Jutro będę testować dla mojego małego alergika ☺️

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.