Pasta z czerwonej fasoli powstała przy okazji tworzenia Brownie z fasoli.
Wykorzystałam nadmiar ugotowanych strączków i zrobiłam pastę a’la hummus, która świetnie się nadaje także dla Biegaczy.
Osoby uczulone na sezam, pastę tahini mogą zamienić na słonecznikową. Inny smak, ale jest alternatywa.
Studenci mogą uprościć proces przygotowania tego dania używając fasoli z puszki.
Zapraszam i życzę Smacznego
Rodzinnie wybraliśmy dwie zwycięskie opinie autorstwa: Anna Mie oraz Mireli Borzęckiej.
“Jest to książka, którą napisało życie, dlatego też jest prawdziwa, wiarygodna i sprawdzona. A ja takiej drogi poszukuję, bo chcę zmienić życie moje i mojej rodziny na zdrowsze.”
“Od dłuższego czasu borykam się z tematem alergii u mojego niespełna 2-latka. W internecie ogrom informacji i znalezienie cennych wskazówek jest i czasochłonne i często niepełne. Kupiłam książkę (nie bez przygód poszukiwawczych) i okazała się ona strzałem w dziesiątkę 🙂 Prosto, na temat od początku czyli podstaw po gotowe rozwiązania. I mam wszystko w jednym miejscu, rozpisane wiekowo, ze wskazówkami przy każdej potrawie. Mały minusik za to, że zabrakło mi jedynie listy zakupowej dla początkującej mamy. Całość przejrzysta, ciekawa i godna polecenia. Planuję również zainteresować obie babcie tematem jak zdrowo, odpowiedzialnie i z głową karmić wnuka i za 3 tygodnie Olinek wręczy im wspaniały prezent z okazji Dnia Babci – książkę “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”. A co tam. Pani Kasiu, czekamy na drugą część :-)”
Gratuluję!
Wszystkim osobom biorącym udział w zabawie serdecznie dziękuję za zaangażowanie, wspaniałe opinie i wiele ciepłych słów.
Bądźcie czujni, niedługo Dzień Babci i kolejna okazja do wygrania książki MAG.
Pozdrawiam serdecznie
Pasta z czerwonej fasoli a’la hummus
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania fasoli)
Ilość: ok. 300 g
Składniki:
- 250 ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
- 2 łyżki oleju lnianego lub innego roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 50 ml wody
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę moczmy przez noc, wylewamy wodę w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 50 minut, odcedzamy, studzimy, dwukrotnie mielimy lub rozdrabniamy blenderem
- Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sezamową, olej oraz wodę, blendujemy na gładki krem, jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Hummus polewamy dodatkowym olejem lnianym, podajemy z warzywami lub jako pastę na kanapkę
No Replies to "Pasta z czerwonej fasoli i wyniki zabawy"