Brownie fasolowe z karobem (bezglutenowe, wegańskie)

W Nowy Rok wkraczam z nowym przepisem, który z pewnością znajdzie się także w mojej kolejnej książce. Brownie fasolowe z karobem bez cukru i mąki to potrawa, którą możemy podać zarówno na śniadanie jak i na deser.

Sycące, delikatnie słodkie, smakuje najlepiej z musem owocowym.

O właściwościach karobu pisałam już wielokrotnie, po cenne informacje na jego temat zapraszam TUTAJ.

Przepis na bezglutenowe Brownie daktylowe z chia znajdziesz w Sklepie MAG.

Zapraszam i życzę Smacznego

Brownie fasolowe z karobem

(bez jajek, bez mleka, bezglutenowe, bez cukru, bez soi, bez kakao, wegańskie, bez mąki)

Czas przygotowania: 20 minut (bez gotowania fasoli, ok. 50 minut)

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 9 kwadratów o boku ok. 6-7 cm

Składniki:

  • 450 ugotowanej czerwonej fasoli  lub fasoli Adzuki (ok. 200 g suchej)
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • szczypta soli morskiej
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego
  • 125 ml melasy karobowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • polewa karobowa
  • mus malinowy lub mus z innych, dozwolonych owoców

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy na noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok 50 minut, studzimy, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę
  2. Następnie dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, szczyptę soli
  3. Potem ekstrakt waniliowy mieszamy z melasą karobową i olejem, podgrzewamy, wlewamy do pozostałych składników, miksujemy na gładki krem
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  5. Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy przygotowaną masą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Na koniec wyjmujemy, studzimy, kroimy w kwadraty, dekorujemy polewą karobową
  6. Podajemy z dodatkiem musu z malin lub innych dozwolonych owoców

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Brownie fasolowe z karobem, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Brownie fasolowe z karobem, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Brownie fasolowe z karobem (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    syla 28 maja 2017 (23:17)

    czy zamiast melasy mogłabym użyć syropu klonowego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 maja 2017 (22:18)

      Syrop klonowy jest rzadszy, inna konsystencja ciasta wychodzi przy jego użyciu, choć do tego Brownie nie stosowałam. Warto spróbować. Może należałoby go użyć trochę mniej. Melasa ma wpływ także na kolor ciasta i smak.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.