Muffiny orkiszowo-karobowe z owocami

Muffiny powstały już jakiś czas temu, przy okazji wyczarowywania dań do programu Pytanie na Śniadanie. Nie zostały tam jednak zaprezentowane, minęło już trochę czasu, ale dziś już je prezentuję:)

Pierwsze skojarzenie z tymi muffinkami to smak i wygląd toffi, nieco specyficzny, taki dla miłośników nowości.

Podczas mojego czarowania nie zawsze mogę przewidzieć smakowy efekt końcowy, ale ten efekt osobiście mi się spodobał, a poczęstowane koleżanki mojej córki orzekły, że ciekawy.

Czy są smaczne? Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Wszystkie składniki na bazie, których muffinki powstały, są ekologiczne. Kto korzysta z moich przepisów już wie, że takich produktów używam w swojej kuchni najczęściej.

Muffiny to najprostsze wypieki, więc zachęcajmy dzieci do pomocy przy ich powstawaniu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Muffiny orkiszowo-karobowe z owocami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 11-12 szt. o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny (jeśli dozwolona)
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 ml mleka orkiszowego
  • 100 ml melasy karobowej
  • do 100 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki, (mogą być też np.  jagody)

Składniki suche:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej, do oprószenia truskawek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy mąką ziemniaczaną i odstawiamy
  3. Banan miksujemy na mus (u mnie przy użyciu blendera), dodajemy sok z cytryny, ekstrakt wanilii, mleko, melasę i na końcu olej, dokładnie mieszamy (wszystko wymieszałam w blenderze na gładką masę)
  4. Mąki przesiewamy, dodajemy kamień winny (i tu ewentualnie cukier), całość mieszamy
  5. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników, dosypując owoce
  6. Gotowe ciasto rozkładamy do papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek (ja wypełniam papilotki do pełna, dlatego czasem wychodzi mi mniejsza ilość gotowych babeczek)
  7. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, do czasu gdy muffiny będą rumiane
  8. Przekładamy muffinki do wystygnięcia
  9. Schłodzone babeczki ustrajamy polewą karobową i świeżymi truskawkami

Polewa karobowa:

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 g oleju kokosowo-palmowego lub margaryny bezmlecznej
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku najlepiej o grubym dnie, rozpuszczamy, mieszamy i gotujemy kilka minut (50-10), aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
  2. Dekorujemy muffinki jeszcze ciepłą polewą i owocami.

Wskazówki:

Zamiast mleka można spróbować zwiększyć ilość melasy i oleju (najlepiej pół na pół), tak by powstało 50 ml.
Mąka może być w całości razowa lub w całości jasna. Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną w proporcjach 1:1
Muffiny nie są słodkie, ale polane polewą karobową nabierają słodki smak.
Jeśli pomijamy polewę można do suchych składników dodać 50 g cukru trzcinowego.
Użyty do polewy olej kokosowo-palmowy nadaje jej ładny połysk i idealna konsystencję.

6 komentarzy to "Muffiny orkiszowo-karobowe z owocami"

  • comment-avatar
    Magda 9 sierpnia 2012 (11:06)

    O, dzisiaj robię. Kupiłam jakiś czas temu taką melasę a jeszcze nic nie piekłam z tym słodziutkim sosem 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 9 sierpnia 2012 (11:10)

    Pyszności, muszę w końcu upiec Kasiu jakieś Twoje muffinki, bo bardzo często zaglądam i je podpatruję, tylko pozamieniać składniki będę musiała, bo nie posiadam takich. Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Antenka 9 sierpnia 2012 (11:42)

    niesamowicie smakowite te muffinki! wspaniale komponują się z czekolada i soczystymi truskawkami:)

  • comment-avatar
    Patyska 10 sierpnia 2012 (08:50)

    Mag, moja Ty gwiazdo! 🙂 Szkoda, że nie pokazali tych muffinek, bo są świetne, na pewno będę je niedługo robić – jak mi wyjdą, to pokażę u siebie, ok?

  • comment-avatar
    Bożena 26 grudnia 2012 (12:46)

    Pyszności…zapraszam z tym i resztą innych przepisów z karobem do akcji..

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (12:10)

    Bożena; Z przyjemnością również ten dołączę:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.