Wiele razy pytaliście o przepis na pizzę bezglutenową, więc ją wyczarowałam specjalnie dla Was.
Kiedy Konrad był pierwszy raz na ścisłej diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej takie ciasto na pizzę robiłam z gotowego miksu mąki bezglutenowej. Teraz daleka jestem od gotowych rozwiązań, wolę pomieszać w moich czarodziejskich garach i stworzyć coś co w 100% daje mi pewność, że jest zdrowe.
Mąkę jaglaną uzyskałam poprzez zmielenie kaszy jaglanej wcześniej uprażonej, pozbawiłam ją w ten sposób ewentualnej goryczki. Gotowe mąki jaglane, które miałam okazję używać zawsze wydawały mi się gorzkie.
Siemię lniane używam już tylko złociste, jest bogatsze w swoje wartości i kolorystycznie także przyjemniejsze. Budwigowe siemię lniane jeszcze jakiś czas temu było trudne do zdobycia, ale ostatnio staje się szeroko dostępne. Ważne, aby zmielić je na krótko przed użyciem, wtedy nie straci na wartości. Papka z siemienia wiąże mąki bezglutenowe. Ciasto wyszło naprawdę bardzo elastyczne. Zostawiłam kawałek pizzy na drugi dzień aby sprawdzić jak się zachowa na zimno i po odgrzaniu. Wszystko z nim w porządku, nadal chrupiący.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego
Przepisy na bezglutenową pizzę z batatami i bezglutenową pizzę z kurkami znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Teraz dostępna TANIEJ w zestawie!
Pizza bezglutenowa wegańska
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: 60-90 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na rozczyn:
- 2 dkg świeżych drożdży
- łyżeczka syropu klonowego
- 2 pełne łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej (z odmierzonej mąki na ciasto)
- 50 ml ciepłej, przegotowanej wody
Na ciasto:
- 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki jaglanej ze zmielonych ziaren prosa
- 2 łyżki świeżo zielonego siemienia lnianego, złocistego
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 25 ml ciepłej wody
Na pizzę:
- 2-3 świeże pieczarki
- 1/3 cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/3 kukurydzy z puszki lub słoika
- 10 zielonych oliwek
- papryka czerwona (jeśli dozwolona)
- sos pomidorowy* lub ketchup
- zioła prowansalskie do oprószenia (jeśli dozwolone)
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć, jednak w smaku przypominają żółty ser)
Sos pomidorowy:
- ok. 100 ml przetartych pomidorów, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól morska i pieprz do smaku, bazylia lub oregano (u mnie suszone), można dodać paprykę chili w proszku (jeśli dozwolona), 1 łyżka oliwy z oliwek; wszystkie składniki mieszamy
Przygotowanie ciasta:
- Przygotować rozczyn: do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy 50 ml ciepłej wody i mieszamy, dodajemy 2 pełne łyżki mąki ryżowej i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować
- Ziarno prosa (kaszę jaglaną) prażymy przez 5-7 minut na średnim ogniu, na patelni, od czasu do czasu wzruszając zawartość patelni, żeby się nie przypaliła
- Przestudzone ziarno mielimy (u mnie w maszynce do mielenia kawy) na mąkę
- Siemię lniane mielimy na mąkę i umieszczamy w kubku, dolewamy gorącą wodę i mieszamy uzyskując dość gęstą papkę (jeśli wyjdzie za gęsta, albo za wcześnie połączycie wodę z siemieniem przed dodaniem do rozczynu, dodajcie jeszcze 1 łyżkę gorącej wody i zmieszajcie dokładnie)
- Mąkę ryżową, świeżo zmieloną, odmierzoną mąkę jaglaną oraz papkę z siemienia lnianego umieszczamy w misce z pracującym rozczynem
- Dodajemy sól, oliwę i pozostałą ilość wody
- Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) wtłaczając powietrze przez około 5 minut (ciasto jest dość elastyczne i zwarte, zanim dosypiemy do niego ewentualnie więcej mąki aby się nie kleiło dajmy mu szansę podczas wyrabiania, z każdą chwilą staje się mniej klejące)
- Gotowe ciasto smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie na ok. 40 minut)
- Przygotowujemy blaszkę, smarujemy ją olejem i wykładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy je ręcznie (u mnie w kształcie koła) na grubość ok 1/2 cm (ciasto nie wyrośnie na pulchne, będzie kruche i cienkie)
Przygotowanie pizzy:
- Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry.
- Umyte pomidorki przekrawamy na pół lub w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy.
- Oliwki kroimy na pół.
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki (obieramy ze skórki jeśli nie jest ekologiczna).
- Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w piórka.
- Na przygotowane na blaszce ciasto nakładamy sos pomidorowy lub ketchup, rozsmarowujemy po całości ciasta.
- Układamy warzywa; pieczarki, cukinię, pomidorki, posypujemy ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwki, paprykę i kukurydzę.
- Całość posypujemy płatkami drożdżowymi lub wegańskim serem żółtym.
- Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C (u mnie termoobieg), przykrywamy pizzę folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut (można ściągnąć folię pod koniec pieczenia, aby dopiec warzywa).
- Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w ćwiartki podajemy.
Przed pieczeniem
Ciasto bezglutenowe na pizzę przed wyrośnięciem
3 komentarze to "Pizza bezglutenowa wegańska"
Arnika 28 stycznia 2014 (14:11)
Wspaniała! Ręka sama sięga po kawałek… My "bezdrożdżowi", ale kusi mnie spróbować z kamieniem winnym. Pozdrawiam!
Justyna Żak 28 stycznia 2014 (14:36)
świetny pomysł:)
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:54)
Tego szukałam!