Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu

Comfort food, tak teraz się mówi na tradycyjne dania, które są bliskie naszym sercom i dzięki którym ożywają wspomnienia z dzieciństwa.

Racuchy z jabłkami mogą stanowić danie obiadowe, ale także świetnie się sprawdzą na podwieczorek.

Racuchy bez mleka i jajek od lat królują na moim blogu i w książkach. Znasz je znakomicie.

Warto wspomnieć choćby:

Wegańskie racuchy na jogurcie kokosowym

Drożdżowe racuchy z pomarańczami

Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami

Racuchy otrębowo-orkiszowe

Ale dziś mam dla Ciebie wegańskie racuchy jogurtowe w wersji nie tylko bez mleka, jajek czy soi, ale także bez glutenu!

Myśl, że kolejny MAGiczny przepis rozwiąże problem dostępu do ulubionych dań osób z wieloma ograniczeniami w diecie, napełnia mnie radością.

Gdyby nie fakt, że tworząc potrawy bez tak wielu alergenów, jednocześnie pracuję nad poradnikami o alergii i książkami, mogłabym każdego dnia z radością wyczarowywać nowe dania bez wielu “bez”.

Obecnie pracuję nad wznowieniem książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.

Ta publikacja jest już dostępna w Sklepie MAG!

A jaki jest Twój comfort food?

Wegańskie racuchy jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 – 2h wyrastania (w zależności od temperatury w pomieszczeniu)

Ilość: 9 szt. o średnicy ok. 10 cm

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy, bez śladowych ilości alergenów i bez cukru)
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • wanilia (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
  • olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:

  • świeże owoce: jabłka, gruszki lub jagody
  • inulina lub syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym.
  2. Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i wanilię jeśli jest w proszku.
  4. Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej.
  5. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
  6. Patrz film nr 1
  7. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
  8. Patrz film nr 2
  9. Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  10. Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód.
  11. Patrz film nr 3
  12. Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Te racuchy nie rumienią się tak mocno, jak racuchy na mące z glutenem.
  13. Gotowe racuchy podajemy na ciepło, posypane inuliną lub polane syropem klonowym.

Wskazówki:

Mąkę z sorgo możemy zamienić na mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, owsianą lub kukurydzianą.

Jeśli chcemy użyć mąki ryżowej, to zastosujmy ją pół na pół z inną mąką, z wyżej wymienionych.

Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany.

Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem.

Pamiętajmy o przesianiu mąki.

Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.

Nie rezygnujmy z babki jajowatej, bo to ona nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.

Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu"

  • comment-avatar
    Roksana 2 lutego 2022 (15:52)

    Genialny przepis, racuchy wychodzą przepyszne.

    • comment-avatar
      Alex 9 lutego 2022 (17:29)

      super przepis,

  • comment-avatar
    Kasia 17 lutego 2022 (22:44)

    Czy zamiast babki można użyć np siemienia?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 lutego 2022 (17:08)

      Można ale właśnie ta babka robi świetną robotę jeśli chodzi o strukturę ciasta.

  • comment-avatar
    N 13 stycznia 2023 (21:55)

    Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suchych? Ile wówczas dodać?

  • comment-avatar
    Maka 15 września 2023 (12:42)

    Czy mozna pominac skrobie?

  • comment-avatar
    Gosia 21 października 2023 (20:13)

    A czym mogę zastąpić drożdże? Czy mogę spróbować użyć zakwasu ryżowego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:17)

      W przypadku wszelkich placuszków zamiast drożdży sprawdzi się soda oczyszczona, ale to już będę takie niby racuchy:) Zakwas zawsze się sprawdzi.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.