Comfort food, tak teraz się mówi na tradycyjne dania, które są bliskie naszym sercom i dzięki którym ożywają wspomnienia z dzieciństwa.
Racuchy z jabłkami mogą stanowić danie obiadowe, ale także świetnie się sprawdzą na podwieczorek.
Racuchy bez mleka i jajek od lat królują na moim blogu i w książkach. Znasz je znakomicie.
Warto wspomnieć choćby:
Wegańskie racuchy na jogurcie kokosowym
Drożdżowe racuchy z pomarańczami
Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami
Ale dziś mam dla Ciebie wegańskie racuchy jogurtowe w wersji nie tylko bez mleka, jajek czy soi, ale także bez glutenu!
Myśl, że kolejny MAGiczny przepis rozwiąże problem dostępu do ulubionych dań osób z wieloma ograniczeniami w diecie, napełnia mnie radością.
Gdyby nie fakt, że tworząc potrawy bez tak wielu alergenów, jednocześnie pracuję nad poradnikami o alergii i książkami, mogłabym każdego dnia z radością wyczarowywać nowe dania bez wielu “bez”.
Obecnie pracuję nad nowym e-bookiem z 30 przepisami na…CZAS PYLENIA BRZOZY oraz nad książką papierową DIETA PRZYJAZNA TOBIE I PLANECIE.
Obie te pozycje wniosą do Twojego domu mnóstwo wiedzy i pyszności.
Żeby nie przeoczyć dni przedsprzedaży zapisz się na listę osób oczekujących.
Zapisuję się na E-book 30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY
Zapisuję się na listę oczekujących na książkę papierową DIETA PRZYJAZNA TOBIE I PLANECIE
A jaki jest Twój comfort food?
Wegańskie racuchy jogurtowe
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 – 2h wyrastania (w zależności od temperatury w pomieszczeniu)
Ilość: 9 szt. o średnicy ok. 10 cm
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy)
- 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
- wanilia (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
- 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
- olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
- świeże owoce: jabłka, gruszki lub jagody
- inulina lub syrop klonowy
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym.
- Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut.
- Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i wanilię jeśli jest w proszku.
- Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej.
- Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
- Patrz film nr 1
- Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Patrz film nr 2
- Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód.
- Patrz film nr 3
- Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Te racuchy nie rumienią się tak mocno, jak racuchy na mące z glutenem.
- Gotowe racuchy podajemy na ciepło, posypane inuliną lub polane syropem klonowym.
Wskazówki:
Mąkę z sorgo możemy zamienić na mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, owsianą lub kukurydzianą.
Jeśli chcemy użyć mąki ryżowej, to zastosujmy ją pół na pół z inną mąką, z wyżej wymienionych.
Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany.
Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem.
Pamiętajmy o przesianiu mąki.
Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.
Nie rezygnujmy z babki jajowatej, bo to ona nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
3 komentarze to "Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu"
Roksana 2 lutego 2022 (15:52)
Genialny przepis, racuchy wychodzą przepyszne.
Kasia 17 lutego 2022 (22:44)
Czy zamiast babki można użyć np siemienia?
Katarzyna Jankowska 18 lutego 2022 (17:08)
Można ale właśnie ta babka robi świetną robotę jeśli chodzi o strukturę ciasta.