Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu

Comfort food, tak teraz się mówi na tradycyjne dania, które są bliskie naszym sercom i dzięki którym ożywają wspomnienia z dzieciństwa.

Racuchy z jabłkami mogą stanowić danie obiadowe, ale także świetnie się sprawdzą na podwieczorek.

Racuchy bez mleka i jajek od lat królują na moim blogu i w książkach. Znasz je znakomicie.

Warto wspomnieć choćby:

Wegańskie racuchy na jogurcie kokosowym

Drożdżowe racuchy z pomarańczami

Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami

Racuchy otrębowo-orkiszowe

Ale dziś mam dla Ciebie wegańskie racuchy jogurtowe w wersji nie tylko bez mleka, jajek czy soi, ale także bez glutenu!

Myśl, że kolejny MAGiczny przepis rozwiąże problem dostępu do ulubionych dań osób z wieloma ograniczeniami w diecie, napełnia mnie radością.

Gdyby nie fakt, że tworząc potrawy bez tak wielu alergenów, jednocześnie pracuję nad poradnikami o alergii i książkami, mogłabym każdego dnia z radością wyczarowywać nowe dania bez wielu “bez”.

Obecnie pracuję nad nowym e-bookiem z 30 przepisami na…CZAS PYLENIA BRZOZY oraz nad książką papierową DIETA PRZYJAZNA TOBIE I PLANECIE.

Obie te pozycje wniosą do Twojego domu mnóstwo wiedzy i pyszności.

Żeby nie przeoczyć dni przedsprzedaży zapisz się na listę osób oczekujących.

Zapisuję się na E-book 30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY

Zapisuję się na listę oczekujących na książkę papierową DIETA PRZYJAZNA TOBIE I PLANECIE

A jaki jest Twój comfort food?

Wegańskie racuchy jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 – 2h wyrastania (w zależności od temperatury w pomieszczeniu)

Ilość: 9 szt. o średnicy ok. 10 cm

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy)
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • wanilia (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego
  • olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:

  • świeże owoce: jabłka, gruszki lub jagody
  • inulina lub syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym.
  2. Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i wanilię jeśli jest w proszku.
  4. Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej.
  5. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto.
  6. Patrz film nr 1
  7. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
  8. Patrz film nr 2
  9. Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  10. Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód.
  11. Patrz film nr 3
  12. Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Te racuchy nie rumienią się tak mocno, jak racuchy na mące z glutenem.
  13. Gotowe racuchy podajemy na ciepło, posypane inuliną lub polane syropem klonowym.

Wskazówki:

Mąkę z sorgo możemy zamienić na mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, owsianą lub kukurydzianą.

Jeśli chcemy użyć mąki ryżowej, to zastosujmy ją pół na pół z inną mąką, z wyżej wymienionych.

Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany.

Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem.

Pamiętajmy o przesianiu mąki.

Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.

Nie rezygnujmy z babki jajowatej, bo to ona nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Wegańskie racuchy jogurtowe bez glutenu"

  • comment-avatar
    Roksana 2 lutego 2022 (15:52)

    Genialny przepis, racuchy wychodzą przepyszne.

  • comment-avatar
    Kasia 17 lutego 2022 (22:44)

    Czy zamiast babki można użyć np siemienia?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 lutego 2022 (17:08)

      Można ale właśnie ta babka robi świetną robotę jeśli chodzi o strukturę ciasta.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.