Wczoraj na obiad dla mojego alergika serwowałam orkiszowe naleśniki z owocami.
Owoce, które podaję zwykle są tymi, które najczęściej jadamy w danym sezonie. A ponieważ teraz mamy złotą polską jesień, na stół wjechały karmelizowane śliwki.
Kiedy dziś szykowałam owsiankę na śniadanie, od razu pomyślałam, że te śliwki z patelni będą idealnym jej uzupełnieniem.
Jesienna, pożywna owsianka z dodatkiem bogatych w kwasy omega-3 nasion chia poleca się na śniadanie.
Zapraszam po przepis.
Jeśli szukasz więcej przepisów na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców zajrzyj do moich książek z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi.
Dania na jesień i zimę znajdują się w żółtej książce, czyli w MAG4.
W książce znajdziesz także ogromną dawkę wiedzy.
Dowiesz się:
- Jak racjonalnie odżywiać dzieci?
- Jak zadbać o układ odpornościowy dziecka?
- Gdzie szukać witamin A,C i E w diecie?
- Czy bakterie mogą być dobre?
- Dlaczego tak ważny jest potas w diecie alergika?
- Jak sobie radzić przy alergii na roztocze kurzu domowego?
- Którą mąkę bezglutenową wybrać do wypieków, a którą do kotletów?
Cennym dodatkiem w tej książce jest także rozdział Zdrowa Apteczka, z przepisami na domowe sposoby na przeziębienie i grypę.
Życzę Smacznego!
Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki:
- 200 ml mleka roślinnego bezglutenowego
- 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ banana
- ¼ jabłka
- 3 śliwki
- sok z ½ pomarańczy
- duża szczypta cynamonu (u mnie cejloński)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego
Przygotowanie:
- Mleko umieszczamy w niedużym garnku, wsypujemy nasiona chia, podgrzewamy.
- Dodajemy płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki banan i jabłko.
- Gotujemy na średnim ogniu (u mnie 5-6 w kuchence indukcyjnej) aż płatki będą wystarczająco miękkie (ok. 2-3 minuty).
- W tym czasie na niedużej patelni umieszczamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon, mieszamy, podgrzewamy.
- Dokładamy ćwiartki lub połówki śliwek bez pestek, skórką do góry, smażymy na średnim ogniu do momentu zredukowania się płynów na patelni.
- Owsiankę nakładamy do miseczki, dodajemy karmelizowane śliwki i polewamy je sokiem z patelni, podajemy na ciepło.
Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!
No Replies to "Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami"