Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami

Wczoraj na obiad dla mojego alergika serwowałam orkiszowe naleśniki z owocami.

Owoce, które podaję zwykle są tymi, które najczęściej jadamy w danym sezonie. A ponieważ teraz mamy złotą polską jesień, na stół wjechały karmelizowane śliwki.

Kiedy dziś szykowałam owsiankę na śniadanie, od razu pomyślałam, że te śliwki z patelni będą idealnym jej uzupełnieniem.

Jesienna, pożywna owsianka z dodatkiem bogatych w kwasy omega-3 nasion chia poleca się na śniadanie.

Zapraszam po przepis.

Jeśli szukasz więcej przepisów na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców zajrzyj do moich książek z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi.

Dania na jesień i zimę znajdują się w żółtej książce, czyli w MAG4.

W książce znajdziesz także ogromną dawkę wiedzy.

Dowiesz się:

  • Jak racjonalnie odżywiać dzieci?
  • Jak zadbać o układ odpornościowy dziecka?
  • Gdzie szukać witamin A,C i E w diecie?
  • Czy bakterie mogą być dobre?
  • Dlaczego tak ważny jest potas w diecie alergika?
  • Jak sobie radzić przy alergii na roztocze kurzu domowego?
  • Którą mąkę bezglutenową wybrać do wypieków, a którą do kotletów?

Cennym dodatkiem w tej książce jest także rozdział Zdrowa Apteczka, z przepisami na domowe sposoby na przeziębienie i grypę.

Życzę Smacznego!

Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego bezglutenowego
  • 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ½ banana
  • ¼ jabłka
  • 3 śliwki
  • sok z ½ pomarańczy
  • duża szczypta cynamonu (u mnie cejloński)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego

Przygotowanie:

  1. Mleko umieszczamy w niedużym garnku, wsypujemy nasiona chia, podgrzewamy.
  2. Dodajemy płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki banan i jabłko.
  3. Gotujemy na średnim ogniu (u mnie 5-6 w kuchence indukcyjnej) aż płatki będą wystarczająco miękkie (ok. 2-3 minuty).
  4. W tym czasie na niedużej patelni umieszczamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, syrop klonowy  i cynamon, mieszamy, podgrzewamy.
  5. Dokładamy ćwiartki lub połówki śliwek bez pestek, skórką do góry, smażymy na średnim  ogniu do momentu zredukowania się płynów na patelni.
  6. Owsiankę nakładamy do miseczki, dodajemy karmelizowane śliwki i polewamy je sokiem z patelni, podajemy na ciepło.

Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!

Owsianka z chia z karmelizowanymi śliwkami
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.