Chleb bezglutenowy, bez jajek, drożdży itd.

Od tygodnia mój syn jest na nowej diecie. Wyniki testu MRT, o których pisałam TUTAJ wskazały na produkty nadreaktywne, które należało wyeliminować z jego diety.

Odpadły więc gryka, por, dorsz, ziele angielskie, pieprz, oliwa z oliwek, oliwki, melon, kiwi, czarna jagoda, borówka, czarna porzeczka, figi, jęczmień, fasola w kształcie nerki, soczewica, kalafior, oregano, cynamon i czosnek.

Dodatkowo silne zmiany skórne przyczyniły się do eliminacji glutenu i drożdży.

Pamiętacie zapewne że od dawna nie używamy mleka krowiego, koziego, soi, kakao, selera, jajek, orzechów, kokosa, jabłek i ostatnio gruszek.

Rozpoczął się więc nowy etap mojego czarowania.

Jest o tyle trudniej ponieważ nie wszystkie produkty bezglutenowe są u nas dozwolone. Odpadła gryka ale też ryż, podejrzane ziemniaki i słonecznik.

Kilka dni spędziłam na testowaniu i wymyślaniu podstawowych dań.

Śmiem twierdzić, że chyba nic mnie już nie przeraża ale może lepiej się powstrzymam.

Udało mi się wyczarować wiele dań pozbawionych powyżej wymienionych składników, część z nich przedstawiłam już na Facebooku, część pojawi się tutaj.

Powstała już bezglutenowa pizza, chleb, naleśniki, dwa rodzaje gofrów, lane kluseczki, placuszki, tortille, babki dyniowa i bananowa, ciasteczka owsiane, jaglane, mazurek. Wciąż myślę co jeszcze i jak wyczarować.

O całym programie żywienia związanych z wynikami MRT napiszę jeszcze niebawem.

Dziś przedstawiam Chleb bezglutenowy, który powstał na bazie Chleba odmieniającego życie. Stworzyłam już kilka wersji tego pieczywa a jeszcze kilka mam w głowie.

Życzę Smacznego

Chleb bezglutenowy

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS PIECZENIA: 50 minut

Składniki:

  • 60 g pestek dyni uprażonych + 50 g zmielonych
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 160 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 60 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 5 łyżek zmielonego lnu lub chia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 350 ml letniej wody
  • masło klarowane lub olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Odmierzamy i umieszczamy w większej misce suche składniki: pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, jaglane, mielony len lub chia, nasienie płesznika, chia i sól
  2. W innym naczyniu mieszamy wodę z syropem klonowym i stopionym masłem klarowanym
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy, łączymy wszystkie składniki (jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody)
  4. Masę przekładamy do keksówki (u mnie wymiar zewnętrzny 26 cm x 11cm), wysmarowanej uprzednio masłem, obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej, owijamy keksówkę folią spożywczą i odkładamy na minimum 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (u mnie termoobieg), wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
  6. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do przestygnięcia na ok. 1h, następnie wykładamy go na kratkę do całkowitego przestygnięcia (najlepiej niech stygnie przez całą noc, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu).
  7. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

18 komentarzy to "Chleb bezglutenowy, bez jajek, drożdży itd."

  • comment-avatar
    Joanna Baranowska 5 maja 2014 (20:36)

    ja zrobiłam ten chleb odmieniający życie według przepisu i mi nie smakował. nikt w domu nie chciał go jeść. nie wiem, który składnik ma taki charakterystyczny mdły smak: babka płesznik czy chia, ale więcej już tego chleba nie zrobię. jak szczerze oceniasz smak swojej wersji? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 maja 2014 (21:35)

      My jesteśmy chlebem zachwyceni. To obecnie nasz podstawowy chleb, który ciągle zmieniam dodając kasze i strączki. Mdły smak? Nigdy takiego nie wyczułam, ale każdy ma inne odczucia:)

  • comment-avatar
    Adriana Lipa 13 marca 2016 (21:56)

    Zapisałam ten przepis i niestety o nim zapomniałam.
    Na szczęście przypomniałam sobie o nim wczoraj i jestem zachwycona – wreszcie mam chleb, który wygląda i smakuje jak chleb, chociaż tak bardzo różni się od oryginału. Jedyne co mogłam zrobić lepiej to upiec go w krótszej i wyższej foremce, żeby był bardziej kształtny – lekcja na kolejny raz, który pewnie niedługo nastąpi. 🙂
    Jeszcze raz dziękuję za przepisy, które bardzo ułatwiają i ubarwiają mi życie. 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 marca 2016 (08:01)

      Bardzo się cieszę:) Jestem ciekawa czy w wyższej foremce też tak samo wyjdzie bo niby to niewielka zmiana jednak w przypadku wielu wypieków ma znaczenie. Pozdrawiam serdecznie

      • comment-avatar
        Adriana Lipa 14 marca 2016 (11:01)

        W takim razie dam znać jak zrobię. 🙂 Teraz mi było trochę szkoda, że się spłaszczył.

      • comment-avatar
        Adriana Lipa 24 października 2016 (14:28)

        Wyszedł, pięknie się upiekł! Nawet jeszcze lepiej, bo nie był spłaszczony. 🙂
        Pozdrawiam!

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 25 października 2016 (09:51)

          Super, może w mniejszej blaszce bo ten mój w mniejszej też jest pulchniejszy:)

  • comment-avatar
    Monika 12 września 2019 (14:13)

    Czy można zastąpić płatki owsiane większą liczbą jaglanych? Czy robiła pani kiedyś chleb jaglane? Wyszła nam nietolerancja na wszystkie prawie zboża.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:10)

      Każda zmiana w przepisie wiąże się ze zmianą smaku i często konsystencji ciasta. Nie bałabym się jednak rezygnując z płatków owsianych dodać więcej jaglanych, pomieszać je np. z gryczanymi, teff, tak żeby utrzymać proporcje wagowe. Świetnie sprawdzi się dodanie ugotowanej kaszy jaglanej.

    • comment-avatar
      Karolina 29 stycznia 2023 (20:35)

      Bardzo fajny ale zastanawiam się czym zastąpić jaglanke i owies , czy jak zwiększę oroporsje chia to się uda?

  • comment-avatar
    Monika 14 września 2019 (22:55)

    A zamiast siemienia lnianego czy można dać tapiokę lub chia?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 września 2019 (11:54)

      chia ma te same właściwości, więc jeśli zamieniać to na chia:)

  • comment-avatar
    Monika 22 września 2019 (18:03)

    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi na pytania. Czy może kiedyś piekła pani chleb z kaszy jaglanej?

  • comment-avatar
    Alicja K 3 maja 2020 (13:38)

    Pyszny chleb! Jestem zachwycona.

  • comment-avatar
    Sylwia 17 lutego 2021 (13:13)

    Czy da się zastąpić czymś pestki dyni? Słonecznika tez nie możemy 🙁

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 lutego 2021 (23:06)

      Można dodać ugotowaną kaszę jaglaną w tych proporcjach co pestki. Najważniejsze by masa po zmieszaniu była zwarta. Ugotowana na mokro kasza jaglana na pewno ją zlepi a chlebek w tej wersji będzie bardziej miękki.

  • comment-avatar
    Sylwia 18 lutego 2021 (21:07)

    Super dziękuję za poradę

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.