Od tygodnia mój syn jest na nowej diecie. Wyniki testu MRT, o których pisałam TUTAJ wskazały na produkty nadreaktywne, które należało wyeliminować z jego diety.
Odpadły więc gryka, por, dorsz, ziele angielskie, pieprz, oliwa z oliwek, oliwki, melon, kiwi, czarna jagoda, borówka, czarna porzeczka, figi, jęczmień, fasola w kształcie nerki, soczewica, kalafior, oregano, cynamon i czosnek.
Dodatkowo silne zmiany skórne przyczyniły się do eliminacji glutenu i drożdży.
Pamiętacie zapewne że od dawna nie używamy mleka krowiego, koziego, soi, kakao, selera, jajek, orzechów, kokosa, jabłek i ostatnio gruszek.
Rozpoczął się więc nowy etap mojego czarowania.
Jest o tyle trudniej ponieważ nie wszystkie produkty bezglutenowe są u nas dozwolone. Odpadła gryka ale też ryż, podejrzane ziemniaki i słonecznik.
Kilka dni spędziłam na testowaniu i wymyślaniu podstawowych dań.
Śmiem twierdzić, że chyba nic mnie już nie przeraża ale może lepiej się powstrzymam.
Udało mi się wyczarować wiele dań pozbawionych powyżej wymienionych składników, część z nich przedstawiłam już na Facebooku, część pojawi się tutaj.
Powstała już bezglutenowa pizza, chleb, naleśniki, dwa rodzaje gofrów, lane kluseczki, placuszki, tortille, babki dyniowa i bananowa, ciasteczka owsiane, jaglane, mazurek. Wciąż myślę co jeszcze i jak wyczarować.
O całym programie żywienia związanych z wynikami MRT napiszę jeszcze niebawem.
Dziś przedstawiam Chleb bezglutenowy, który powstał na bazie Chleba odmieniającego życie. Stworzyłam już kilka wersji tego pieczywa a jeszcze kilka mam w głowie.
Życzę Smacznego
Chleb bezglutenowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 50 minut
Składniki:
- 60 g pestek dyni uprażonych + 50 g zmielonych
- 100 g siemienia lnianego złocistego
- 160 g płatków owsianych bezglutenowych
- 60 g płatków jaglanych
- 2 łyżki babki płesznik
- 2 łyżki ziaren chia
- 5 łyżek zmielonego lnu lub chia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 350 ml letniej wody
- masło klarowane lub olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Odmierzamy i umieszczamy w większej misce suche składniki: pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, jaglane, mielony len lub chia, nasienie płesznika, chia i sól
- W innym naczyniu mieszamy wodę z syropem klonowym i stopionym masłem klarowanym
- Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy, łączymy wszystkie składniki (jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody)
- Masę przekładamy do keksówki (u mnie wymiar zewnętrzny 26 cm x 11cm), wysmarowanej uprzednio masłem, obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej, owijamy keksówkę folią spożywczą i odkładamy na minimum 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (u mnie termoobieg), wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
- Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do przestygnięcia na ok. 1h, następnie wykładamy go na kratkę do całkowitego przestygnięcia (najlepiej niech stygnie przez całą noc, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu).
- Można go przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni
18 komentarzy to "Chleb bezglutenowy, bez jajek, drożdży itd."
Joanna Baranowska 5 maja 2014 (20:36)
ja zrobiłam ten chleb odmieniający życie według przepisu i mi nie smakował. nikt w domu nie chciał go jeść. nie wiem, który składnik ma taki charakterystyczny mdły smak: babka płesznik czy chia, ale więcej już tego chleba nie zrobię. jak szczerze oceniasz smak swojej wersji? 🙂
Katarzyna Jankowska 7 maja 2014 (21:35)
My jesteśmy chlebem zachwyceni. To obecnie nasz podstawowy chleb, który ciągle zmieniam dodając kasze i strączki. Mdły smak? Nigdy takiego nie wyczułam, ale każdy ma inne odczucia:)
Adriana Lipa 13 marca 2016 (21:56)
Zapisałam ten przepis i niestety o nim zapomniałam.
Na szczęście przypomniałam sobie o nim wczoraj i jestem zachwycona – wreszcie mam chleb, który wygląda i smakuje jak chleb, chociaż tak bardzo różni się od oryginału. Jedyne co mogłam zrobić lepiej to upiec go w krótszej i wyższej foremce, żeby był bardziej kształtny – lekcja na kolejny raz, który pewnie niedługo nastąpi. 🙂
Jeszcze raz dziękuję za przepisy, które bardzo ułatwiają i ubarwiają mi życie. 🙂
Katarzyna Jankowska 14 marca 2016 (08:01)
Bardzo się cieszę:) Jestem ciekawa czy w wyższej foremce też tak samo wyjdzie bo niby to niewielka zmiana jednak w przypadku wielu wypieków ma znaczenie. Pozdrawiam serdecznie
Adriana Lipa 14 marca 2016 (11:01)
W takim razie dam znać jak zrobię. 🙂 Teraz mi było trochę szkoda, że się spłaszczył.
Adriana Lipa 24 października 2016 (14:28)
Wyszedł, pięknie się upiekł! Nawet jeszcze lepiej, bo nie był spłaszczony. 🙂
Pozdrawiam!
Katarzyna Jankowska 25 października 2016 (09:51)
Super, może w mniejszej blaszce bo ten mój w mniejszej też jest pulchniejszy:)
Monika 12 września 2019 (14:13)
Czy można zastąpić płatki owsiane większą liczbą jaglanych? Czy robiła pani kiedyś chleb jaglane? Wyszła nam nietolerancja na wszystkie prawie zboża.
Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:10)
Każda zmiana w przepisie wiąże się ze zmianą smaku i często konsystencji ciasta. Nie bałabym się jednak rezygnując z płatków owsianych dodać więcej jaglanych, pomieszać je np. z gryczanymi, teff, tak żeby utrzymać proporcje wagowe. Świetnie sprawdzi się dodanie ugotowanej kaszy jaglanej.
Karolina 29 stycznia 2023 (20:35)
Bardzo fajny ale zastanawiam się czym zastąpić jaglanke i owies , czy jak zwiększę oroporsje chia to się uda?
Katarzyna Jankowska 1 lutego 2023 (22:02)
Może lepiej skorzystać z przepisu na Chleb zmieniający życie 🙂 https://mamaalergikagotuje.pl/chleb-ktory-odmienia-zycie-bezglutenowy-bez-maki/
Monika 14 września 2019 (22:55)
A zamiast siemienia lnianego czy można dać tapiokę lub chia?
Katarzyna Jankowska 20 września 2019 (11:54)
chia ma te same właściwości, więc jeśli zamieniać to na chia:)
Monika 22 września 2019 (18:03)
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi na pytania. Czy może kiedyś piekła pani chleb z kaszy jaglanej?
Alicja K 3 maja 2020 (13:38)
Pyszny chleb! Jestem zachwycona.
Sylwia 17 lutego 2021 (13:13)
Czy da się zastąpić czymś pestki dyni? Słonecznika tez nie możemy 🙁
Katarzyna Jankowska 17 lutego 2021 (23:06)
Można dodać ugotowaną kaszę jaglaną w tych proporcjach co pestki. Najważniejsze by masa po zmieszaniu była zwarta. Ugotowana na mokro kasza jaglana na pewno ją zlepi a chlebek w tej wersji będzie bardziej miękki.
Sylwia 18 lutego 2021 (21:07)
Super dziękuję za poradę