Naleśniki bezglutenowe z owocami

Testowanie naleśników trwa. Robiłam już jaglane, owsiane a teraz przyszedł czas na kukurydziano-owsiane, naleśniki bezglutenowe z owocami. Jestem mile zaskoczona, że bezglutenowe naleśniki wychodzą bez problemu.

Pamiętam gdy na początku gotowania dla alergika próbowałam zrobić naleśniki ryżowe, wszystkie przywierały do patelni. Z czasem zakupiłam patelnię z grubym, żeliwnym dnem, nauczyłam się mieszać różne mąki i tworzyć ciasta, które przypominają konsystencją te tradycyjne ciasta naleśnikowe.

Mój alergik na szczęście teraz rzadko wybrzydza. Zjada moje eksperymenty, podsuwa własne pomysły na bezglutenowe dania. Tęskni jednak za poprzednim jedzeniem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Naleśniki bezglutenowe z owocami

(wegańskie)

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej (można użyć jaglaną)
  • 40 g mąki owsianej bezglutenowej (u mnie ze zmielonych bezglutenowych płatków owsianych)
  • 60 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • łyżka zmielonego siemienia złocistego+ 3 łyżki gorącej wody
  • łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • łyżka cukru pudru trzcinowego lub syropu roślinnego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mleka teff (miłka abisyńska – kupne) lub jaglane (w temperaturze pokojowej)
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane mielimy przed użyciem, dolewamy gorącą wodę, mieszamy, odstawiamy na kilka minut
  2. Mąki i skrobie przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, papkę z siemienia
  3. Mleko dolewamy stopniowo, miksując do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, dolewamy ekstrakt z wanilii, mieszamy, ciasto odstawiamy na czas rozgrzania patelni
  4. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, smarujemy olejem lub masłem klarowanym, wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po powierzchni patelni i smażymy do momentu zrumienienia się naleśnika, przekładamy placek na drugą stronę i dosmażamy
  5. Smażymy naleśniki bezpośrednio przed podaniem, smarujemy dżemem lub podajemy z owocami
Naleśniki bezglutenowe z owocami

Fot. Katarzyna Jankowska

10 komentarzy to "Naleśniki bezglutenowe z owocami"

  • comment-avatar
    Beata 3 stycznia 2015 (22:56)

    Mam pytanie, czym można zastąpić siemie lniane, mój syn jest na nie bardzo mocno uczulony a często pojawia się w Pani przepisach.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 stycznia 2015 (16:13)

      Siemię lniane połączone z wodą zastępuje jajko, jest łącznikiem, skleja zwłaszcza w daniach bez glutenu. Można spróbować nasiona chia, babki płesznik ale do diety trzeba wprowadzać je jak każdy nowy produkt. W mojej książce jest zestawienie czym zastąpić jajko w różnych potrawach. Proszę próbować.

  • comment-avatar
    Ala Sung 18 kwietnia 2015 (07:59)

    jak robi się ekstrakt z wanilii i paste z wanilii?

  • comment-avatar
    Mama Marcela 23 kwietnia 2015 (07:55)

    Również podpytam o przepis na pastę z wanili i ekstrakt.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2015 (21:28)

      Nie robię kupuję, najczęściej bio z UK. W Polsce też są lecz droższe. Jakoś nie miałam czasu zająć się dotąd produkcją własną:)

  • comment-avatar
    Monika 11 listopada 2019 (13:01)

    Dziś zrobiłam i wyszły kruche o piaskowym smaku
    Zamast mąki kukurydzianej dałam jaglaną, nie miałam ekstratu i dałam parę kropel aromatu, a cukier puder zamieniłam na syrop daktylowy. Nawet wszystko zmiksowałam na wolnych obrotach.
    Gdzie mogłam popełnić błąd? ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 listopada 2019 (22:26)

      Każda zmiana składników daje inny efekt. Cukier wpływa na strukturę ciasta, dodanie syropu daktylowe mogło zmienić konsystencję ciasta. Ciasto na naleśniki bezglutenowe musi przypominać takie tradycyjne ciasto, jeśli jest zbyt suche (a mąka jaglana jest mniej wilgotna), efekt niestety może wyjść piaskowy.

  • comment-avatar
    JolaR 13 lutego 2021 (19:16)

    Witam.
    Czy można zamienić mleko teff/ jaglana na owsiane czy ryżowe? I czy moge zamiast sumienia użyć vegejajko?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 lutego 2021 (19:48)

      Teoretycznie wszystko można zamienić. Tworząc przepisy “bez” staram się tak dobrać składniki, żeby efekt był zadowalający. Rozumiem, że mając różne ograniczenia zamieniamy składniki. Trzeba się jednak liczyć, że uzyskamy inną konsystencję ciasta. Nie znam zamienników jajka typu vegejajko ale zapewne jego rolą jest sklepić i spulchnić ciasto, więc nie widzę przeciwskazań. Jeśli Pani nie wypróbuje nie pozna efektu, także proszę próbować z innym napojem roślinnym i życzę powodzenia!

  • comment-avatar
    Ewelina 5 marca 2021 (18:51)

    Dzieciom smakowało, mnie również w wersji z syropem z Agawy.
    Wyszły miękkie i elastyczne. Dziękuję za przepis.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.