Hummus z buraczkiem

image_pdfPobierz PDF

Przeglądając zimowe przetwory znalazłam puszkę ciecierzycy. Zostały mi dwa buraczki, które upiekłam na Zupę Krem z Buraka. Połączyłam składniki, dodałam resztę tahini, która pozostała po Hummusie Podstawowym i tak powstało nowe danie. Pyszny hummus, który możemy podawać jako pastę na chleb, wykorzystać do zawijania tortilli albo jako dip do warzyw. Ja wyjadłam połowę łyżeczką z miseczki:)

Polecam i życzę Smacznego

Hummus z buraczkiem

(wegański, bez glutenu, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut bez pieczenia buraka

ILOŚĆ: ok. 250 ml

Składniki:

  • 240 g odsączonej ciecierzycy z puszki*
  • 1 większy lub 2 mniejsze upieczone buraki (ok. 120g)**
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 70 ml wody (dodawać stopniowo)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, uprażone pestki słonecznika lub dyni

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy, opłukujemy
  2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce lub drobno kroimy
  3. W blenderze umieszczamy ciecierzycę, buraki, pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, oliwę, część wody i sok z cytryny
  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
  5. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Hummus podajemy z oliwą z oliwek, oprószony natką pietruszki, do warzyw, do chleba

* Można użyć ugotowaną ciecierzycę, jak w przepisie na Hummus Podstawowy **Buraki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 1h-1,5h, aż będą miękkie, studzimy

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 komentarzy to "Hummus z buraczkiem"

  • comment-avatar
    Alaris 1 kwietnia 2014 (08:21)

    Witaj! Dopiero tydzień temu odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona! Nie mam jednak wystarczająco dużo czasu, żeby przejrzeć wszystkie przepisy. Dlatego proszę, nie kasuje jeszcze żadnego z nich! A na pewno nie hummus z buraczka! Uratowany 😉

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (21:48)

      Bardzo Ci dziękuję za komentarze i cieszę się, że dołączyłaś do grona fanów MAG. Spokojnie przeglądaj wszystkie przepisy, wyszukiwanie ułatwi wpisywanie słów w okienku „Wyszukaj” lub kategorie w prawej kolumnie:)

  • comment-avatar
    Alaris 2 kwietnia 2014 (07:37)

    A ja dziękuję za wspaniałe inspiracje 🙂 Jak już przyjdzie czas na gotowanie, a nie tylko czytanie, dam znać, jak mi poszło 🙂

  • comment-avatar
    Asia S 26 września 2014 (09:41)

    Witam i dziekuje za wspaniale przepisy, na szczescie alergie nas nie mecza ale przepisy tutaj sa rewelacyjne! Ja mam pytanie odnosnie buraczkow czy na zupke krem tez byly pieczone bo w przepisie nie dopatrzylam sie tej informacji i jak dlugo mozna przechowywac upieczone buraki ( ja nowicjusz w kuchni 🙂 ) pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 września 2014 (18:15)

      Ta zupa na blogu nie jest z pieczonych buraczków, ale ta która znajdzie się niebawem w mojej książce będzie już na bazie pieczonych buraczków. Można ją zrobić w różnej wersji, tak samo smaczna. Ugotowane czy upieczone buraczki wytrzymują w lodówce 2-3 dni, potem pleśnieją i kwaśnieją. Cieszę się, że moje przepisy znalazły uznanie:) U nas tylko syn jest alergikiem a odżywiamy się prawie jak on, zdrowiej:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.