Przeglądając zimowe przetwory znalazłam puszkę ciecierzycy. Zostały mi dwa buraczki, które upiekłam na Zupę Krem z Buraka. Połączyłam składniki, dodałam resztę tahini, która pozostała po Hummusie Podstawowym i tak powstało nowe danie. Pyszny hummus z buraczka, który możemy podawać jako pastę na chleb, wykorzystać do zawijania tortilli albo jako dip do warzyw. Ja wyjadłam połowę łyżeczką z miseczki 🙂
Polecam i życzę Smacznego
Hummus z buraczka
(wegański, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut bez pieczenia buraka
Ilość: ok. 250 ml
Składniki:
- 240 g odsączonej ciecierzycy z puszki*
- 1 większy lub 2 mniejsze upieczone buraki (ok. 120g)**
- 2 łyżki oliwy
- ok. 70 ml wody (dodawać stopniowo)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki tahini
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki, uprażone pestki słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy, opłukujemy
- Upieczone buraki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce lub drobno kroimy
- W blenderze umieszczamy ciecierzycę, buraki, pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, oliwę, część wody i sok z cytryny
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Hummus podajemy z oliwą z oliwek, oprószony natką pietruszki, do warzyw, do chleba
* Można użyć ugotowaną ciecierzycę, jak w przepisie na Hummus Podstawowy
**Buraki myjemy, osuszamy, owijamy w papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 1h-1,5h, aż będą miękkie, studzimy
5 komentarzy to "Hummus z buraczka"
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:21)
Witaj! Dopiero tydzień temu odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona! Nie mam jednak wystarczająco dużo czasu, żeby przejrzeć wszystkie przepisy. Dlatego proszę, nie kasuje jeszcze żadnego z nich! A na pewno nie hummus z buraczka! Uratowany 😉
Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (21:48)
Bardzo Ci dziękuję za komentarze i cieszę się, że dołączyłaś do grona fanów MAG. Spokojnie przeglądaj wszystkie przepisy, wyszukiwanie ułatwi wpisywanie słów w okienku “Wyszukaj” lub kategorie w prawej kolumnie:)
Alaris 2 kwietnia 2014 (07:37)
A ja dziękuję za wspaniałe inspiracje 🙂 Jak już przyjdzie czas na gotowanie, a nie tylko czytanie, dam znać, jak mi poszło 🙂
Asia S 26 września 2014 (09:41)
Witam i dziekuje za wspaniale przepisy, na szczescie alergie nas nie mecza ale przepisy tutaj sa rewelacyjne! Ja mam pytanie odnosnie buraczkow czy na zupke krem tez byly pieczone bo w przepisie nie dopatrzylam sie tej informacji i jak dlugo mozna przechowywac upieczone buraki ( ja nowicjusz w kuchni 🙂 ) pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 28 września 2014 (18:15)
Ta zupa na blogu nie jest z pieczonych buraczków, ale ta która znajdzie się niebawem w mojej książce będzie już na bazie pieczonych buraczków. Można ją zrobić w różnej wersji, tak samo smaczna. Ugotowane czy upieczone buraczki wytrzymują w lodówce 2-3 dni, potem pleśnieją i kwaśnieją. Cieszę się, że moje przepisy znalazły uznanie:) U nas tylko syn jest alergikiem a odżywiamy się prawie jak on, zdrowiej:)