Dyniowe ciasteczka z wisienką

Zabawę z dynią, aż wstyd się przyznać, rozpoczęłam dopiero w tym sezonie.
Wiele traciłam:)
Dyniowe ciasteczka-gwiazdeczki upiekłam po raz drugi i tym razem efekt mnie zadowolił. Przepis to moja twórczość:). Za pierwszym razem wyszły za rzadkie, co sprawiło, że niezależnie od zaplanowanego kształtu przyjmowały wygląd okrągłych “biszkopcików”. Zmniejszyłam ilość dyni oraz margaryny i jest dobrze. Przy pieczeniu roznosi się po kuchni przyjemny słodko-waniliowy zapach. Ciasteczka po wystudzeniu są kruche, ale w środku zachowują miękkość. Udekorowałam je wisienkami z konfitur babci Zosi. Konfiturowa wiśnia dodała im lekkiej kwasowatości, smakują wyśmienicie. Zniknęły z talerza w tempie ekspresowym:)

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego:)

Dyniowe gwiazdeczki z wisienką

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 2×15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: ok. 30 ciasteczek o średnicy 3-4cm
Składniki:

  • 250 g przesianej mąki pszennej ekologicznej
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego białego cukru z laską wanilii
  • 100 g margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej) 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej BIO rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
  • 120 g miąższu z ugotowanej dyni
Przygotowanie:
  1. Dynię gotować do miękkości ok. 15min, odcedzić, wystudzić i rozdrobnić na jednolitą mas
  2. Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia
  3. Wsypać do miski cukier, dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę bezmleczną i ucierać na jednolitą masę
  4. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dynię, ekstrakt waniliowy
  5. Całość wymieszać, stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  7. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  8. Przygotowane ciasto (dość stała konsystencja), należy przełożyć do szprycy i wyciskać małe porcje, układając je w niewielkiej odległości od siebie na wcześniej przygotowaną blaszkę
  9.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut aż się zarumienią
  10. Ostudzone udekorować konfiturową wisienką

Wskazówki:

Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek, pieczenie rozłożyłam na 2 x po 15 ciasteczek.

Drobny, biały cukier przechowuję w szczelnym pojemniku zawsze z dodatkiem laski wanilii, w ten sposób uzyskuję naturalny cukier waniliowy.

Wykazano, że regularne spożywanie dyni pomaga w astmie oskrzelowej. Gotowana dynia niszczy także robaki w jelitach, lecz nie tak skutecznie jak jej ziarna.

Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford

 

3 komentarze to "Dyniowe ciasteczka z wisienką"

  • comment-avatar
    Anonymous 14 listopada 2011 (16:25)

    Bardzo apetyczne zdjęcia, przepis napisany w sposób jasny i przejrzysty, serdecznie polecam 🙂

  • comment-avatar
    OSa 31 stycznia 2012 (20:22)

    To też coś nowego. Brzmi fajnie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 31 stycznia 2012 (20:30)

    To mój autorski pomysł? Kombinowałam 3 razy aż stworzyłam właściwe proporcje. Mikołaj jest z tego ciasta, polecam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.