Zabawę z dynią, aż wstyd się przyznać, rozpoczęłam dopiero w tym sezonie.
Wiele traciłam:)
Wiele traciłam:)
Dyniowe ciasteczka-gwiazdeczki upiekłam po raz drugi i tym razem efekt mnie zadowolił. Przepis to moja twórczość:). Za pierwszym razem wyszły za rzadkie, co sprawiło, że niezależnie od zaplanowanego kształtu przyjmowały wygląd okrągłych “biszkopcików”. Zmniejszyłam ilość dyni oraz margaryny i jest dobrze. Przy pieczeniu roznosi się po kuchni przyjemny słodko-waniliowy zapach. Ciasteczka po wystudzeniu są kruche, ale w środku zachowują miękkość. Udekorowałam je wisienkami z konfitur babci Zosi. Konfiturowa wiśnia dodała im lekkiej kwasowatości, smakują wyśmienicie. Zniknęły z talerza w tempie ekspresowym:)
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego:)
Dyniowe gwiazdeczki z wisienką
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 2×15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: ok. 30 ciasteczek o średnicy 3-4cm
Składniki:
-
250 g przesianej mąki pszennej ekologicznej
- 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- 150 g drobnego białego cukru z laską wanilii
- 100 g margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej BIO rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
- 120 g miąższu z ugotowanej dyni
Przygotowanie:
- Dynię gotować do miękkości ok. 15min, odcedzić, wystudzić i rozdrobnić na jednolitą mas
- Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia
- Wsypać do miski cukier, dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę bezmleczną i ucierać na jednolitą masę
- Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dynię, ekstrakt waniliowy
- Całość wymieszać, stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Przygotowane ciasto (dość stała konsystencja), należy przełożyć do szprycy i wyciskać małe porcje, układając je w niewielkiej odległości od siebie na wcześniej przygotowaną blaszkę
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut aż się zarumienią
- Ostudzone udekorować konfiturową wisienką
Wskazówki:
Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek, pieczenie rozłożyłam na 2 x po 15 ciasteczek.
Drobny, biały cukier przechowuję w szczelnym pojemniku zawsze z dodatkiem laski wanilii, w ten sposób uzyskuję naturalny cukier waniliowy.
Wykazano, że regularne spożywanie dyni pomaga w astmie oskrzelowej. Gotowana dynia niszczy także robaki w jelitach, lecz nie tak skutecznie jak jej ziarna.
Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
3 komentarze to "Dyniowe ciasteczka z wisienką"
Anonymous 14 listopada 2011 (16:25)
Bardzo apetyczne zdjęcia, przepis napisany w sposób jasny i przejrzysty, serdecznie polecam 🙂
OSa 31 stycznia 2012 (20:22)
To też coś nowego. Brzmi fajnie.
Mama Alergika 31 stycznia 2012 (20:30)
To mój autorski pomysł? Kombinowałam 3 razy aż stworzyłam właściwe proporcje. Mikołaj jest z tego ciasta, polecam:)