salatki 25 wyniki

Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów

Bardzo często tak jest, że wyczarowuję jedno danie a potem okazuje się, że na jego podstawie mogę zrobić jeszcze kilka innych. Tak było właśnie z sałatką na bazie ciecierzycy, którą przygotowałam na wzór tradycyjnej sałatki tabbouleh, ale z myślą o tradycyjnej polskiej ...

Sałatka z kapusty pekińskiej dla alergika

Sałatka z kapusty pekińskiej to danie, do którego mój alergika dorastał latami. Najpierw kręcił nosem na samą kapustę, potem nie odpowiadał mu dressing na bazie majonezu z fasoli. Odkąd odkryłam wegański majonez o przyzwoitym składzie, który smakuje tak jak zwykły, a moim zdaniem jest nawet lepszy bo lżejszy, wiele dań mój syn odkrywa na nowo.

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to smaczne i proste danie, które można modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. Często dodaję do niej ugotowaną ciecierzycę oraz kapary. Przygotowuję też dla odmiany dressing na bazie pasty tahini, soku z cytryny i czosnku ale to już w wersji nie dla alergika. Mó Alergik woli tę klasyczną wersję sałatki, z przepisu poniżej. 

Carpaccio z surowego buraka

Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko. Często przygotowuję z nich przekąskę a'la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem. Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego. Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)

Surówka z białej kapusty

Surówka z młodej białej kapusty to klasyczny smak dzieciństwa. Przygotowuję ją podobnie jak większość z Was, z dodatkiem oliwy, soli i soku z cytryny. Nie dodaję jednak marchewki, gdyż surowa marchew jest zabroniona w diecie mojego alergika. Doprawiam surówkę różnymi olejami np. olejem lnianym, oliwą z oliwek lub uniwersalnym w smaku olejem z pestek winogron.

Kalafior pieczony

Kalafior pieczony poleca się jako samodzielne wegańskie danie, np. z dodatkiem ulubionego hummusu lub jako dodatek do obiadu. Duże porcje kalafiora zwykle gotuję, tym razem postanowiłam upiec cały kalafior w piekarniku. Zastanawiałam się jak go doprawić i wymieszałam słodko-kwaśną marynatę, która nadała potrawie ciekawy smak. Żeby kalafior nie wysechł podczas pieczenia owinęłam go papierem do pieczenia i smarowałam marynatą od czasu do czasu.

Pęczotto z botwinką i jarmużem

Połączeniu pęczaku z zielonymi liści to propozycja na danie zarówno obiadowe, jak i kolacyjne. Taką sałatkę możemy wzbogacić o dozwolone ziarna czy orzechy, zapakować do pojemnika i zabrać na piknik lub do pracy.

Sałatka z kaszy bulgur

Prosta i smaczna sałatka z kaszy bulgur a'la tabbouleh, wywodząca się z kuchni arabskiej, dostosowana do możliwości mojego alergika. W wersji bezglutenowej możemy ją przyrządzić na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, gryczanej czy komosy ryżowej. W wersji z glutenem sprawdzi się także z kaszą pęczak czy kuskusem. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy warzywa są "dopieszczone słońcem". Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książek z serii "Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi". Znajdziesz w nich przepisy na wiosnę i lato, oraz na jesień i zimę, łącznie aż 146 zdrowych posiłków, bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Zapraszam i życzę Smacznego. ...

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwoną kapustę na ciepło możemy przygotować na drugi dzień Świąt. Będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub samodzielnym posiłkiem na ciepło. Taką postną kapustę czerwoną przygotowałam w trakcie mojej diety Dąbrowskiej, danie urozmaicając dodatkiem winnego jabłka, ogórka kiszonego lub kiszonej kapusty. Na blogu znajduje się także przepis na Modrą kapustę według Hanny Szymanderskiej. Polecam i życzę Smacznych chwil podczas rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia ...

Bób z patelni

Bób przyprawiony ziołami, podany na ciepło, wyłożony na talerz prosto z patelni, może stanowić już samodzielne danie obiadowo-kolacyjne.