Naleśniki z mleka kokosowego okazały się hitem dnia 🙂 Znikały jeden po drugim.
Szukając odpowiednich proporcji miałam dziś okazję wielu z nich popróbować.
Lekkie, mało słodkie, trochę egzotyczne z dodatkiem brzoskwiń i bananów, naleśniki kokosowe sprawdzą się również jako deser.
Polecam i życzę Smacznego
Naleśniki kokosowe
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 4-5 osób
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego BIO (z puszki)
- 170 g mąki pszennej, przesianej BIO
- 2 łyżki cukru pudru
- drobne wiórki kokosowe – 2 łyżki
- łyżeczka soku z limonki
- łyżka syropu klonowego do polania naleśników
- duże naturalne płatki kokosowe do dekoracji
- olej do smażenia
- brzoskwinie z puszki, 2 banany
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
- Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
- Dosypać wiórki kokosowe i wlać sok z limonki
- Ciasto ma mieć lejącą, ale dość gęstą konsystencję, jeśli jest zbyt gęsta należy delikatnie dodać niedużą ilość chłodnej wody lub mleko kokosowe
- Rozgrzać patelnię, najlepiej o średnicy ok. 20cm (mała)
- Dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu (grubsze niż z mleka krowiego), przewracając delikatnie na drugą stronę
- Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowane owoce (brzoskwinie z puszki pokrojone w cienkie kawałki, banany pokrojone w plasterki), polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować płatkami kokosowymi
- Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu, smakują bardzo dobrze także w wersji na zimno. Można je odgrzewać.
Wskazówki:
Ciasto naleśnikowe z mleczka kokosowego jest delikatniejsze i należy nie spieszyć się z jego odwracaniem podczas smażenia, niech się dobrze zrumieni. Nie może też być zbyt rzadkie ponieważ podczas smażenia nie uda się go przewrócić na drugą stronę (przyklei się do patelni). Praktykowałam już wersję usmażoną tylko po jednej stronie, nie ujmuje to smaku tym naleśnikom.
Pamiętaj:
Ekologiczne mleko kokosowe nie zawiera dodatków, zagęstników, wybielaczy ani cukru. Zachęcam do czytania składu na opakowaniu przy zakupie mleka kokosowego. Zapoznawanie się ze składem przed zakupem jakichkolwiek produktów powinno stać się naszym nawykiem:). Na polskim rynku są dostępne także wersje nieekologiczne mleka kokosowego w puszce i kartonie, jednak dobrej jakości, sprawdziłam:)
Kokos jest dla wegetarian cennym źródłem tłuszczów nasyconych. Mleko kokosowe ma działanie rozgrzewające i gasi pragnienie.
6 komentarzy to "Naleśniki kokosowe"
Klopsiula 6 kwietnia 2013 (01:26)
Robiłam dziś, roczna córa się zajadała ze smakiem 🙂 Tyle że zamiast cukru dodałam syrop z agawy, zamiast soku z limonki – odrobinę octu winnego (nie wprowadzamy póki co cytrusów), a olej dodałam do ciasta. Smażyły się lepiej niż w podobnej wersji z jajkami 😉 Wchodzą na stałę do naszego jadłospisu 🙂 Dziękuję!
Mama Alergika 6 kwietnia 2013 (11:38)
Klopsiula; Czy zrobiłaś jeszcze zdrowszą wersję! Dziękuję za te informacje, z pewnością się przydadzą innym czytelnikom:)
Monika 18 stycznia 2017 (14:38)
Wyszły bardzo delikatne i mocno kokosowe. Pycha ☺Chociaż następnym razem dodam nieco więcej wiórek i soku z cytryny. I może zastąpić nieco mleka odrobiną wody dla chrupkości?
Katarzyna Jankowska 19 stycznia 2017 (10:38)
Przepisy MAG można modyfikować w pewnym zakresie, więc warto wypróbować pani pomysł:) Jeśli woda to najlepiej gazowana.
Mirona Mirka 22 lutego 2017 (18:50)
dzień na kokos, pyszności chodź mąki moje sobie pomieszałam też wyszły wyśmienite.
Katarzyna Jankowska 22 lutego 2017 (23:46)
Dawno ich nie robiłam, stale wymyślam nowe dania, ale smak mi powrócił, więc przetestuję w wersji bez glutenu:)