Topinambur znam od dawna ale głównie w postaci „kawy zbożowej”. Popijam ją co drugi dzień na przemian z kawą orkiszową. Zakupiłam jednak bulwy topinambur, które są dostępne zimą i wczesną wiosną. Postanowiłam je wypróbować na surowo i po obróbce cieplnej. Na początek powstała zupa krem. Topinambur inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym przywędrował do nas z Ameryki, po tym jak odkrywcy Ameryki przywieźli go do Europy. W Polsce uchodzi za roślinę pastewną. Jadalne są tylko bulwy rosnące pod ziemią. Bulwy w zależności od odmiany mogą mieć kolor żółtobeżowy, biały lub o różowej skórce. Ze względu na dużą zawartość inuliny, naturalnego prebiotyku, który dokarmia nasze zdrowe bakterie, topinambur jest szczególnie polecany osobom walczącym ze spadkiem odporności. Duże ilości koloidalnej krzemionki, którą zawiera przyczyniają się do odbudowania jędrności skóry, nadają jej blasku, wzmacniają włosy i paznokcie, więc są polecane dla kobiet. Bulwy topinambur posiadają więcej witaminy C niż ziemniak. Są cennym zamiennikiem ziemniaka w diecie alergika a gotują się krócej niż ziemniaki:) Topinambur zawiera także dużo żelaza i potasu. Na stronie o ekologicznej uprawie słonecznika bulwiastego wyczytałam, że świetnie smakuje herbata z plasterkiem topinambur, podobno zdecydowanie lepiej niż z cytryną. Koniecznie muszę to wypróbować.
Uwaga! Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą zareagować krzyżowo po spożyciu topinamburu.
Tymczasem zapraszam po przepis na smakowitą, wzmacniającą zupę!
Życzę Smacznego
Zupa krem z topinambur
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok.20 minut
PORCJI: 3-4
Składniki:
- 750 ml -1 l wywaru z warzyw
- 150 g batatu
- 150 g brokułu (bez twardych części)
- 150 g topinambura
- 3 cm kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub dla wegan 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- uprażone pestki dyni
Przygotowanie:
- Batata obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
- Brokuła myjemy, pozbawiamy twardej łodygi, dzielimy na różyczki
- Topinambury myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej obrać od razu przed użyciem, ponieważ szybko ciemnieje, jeśli obieramy wcześniej, warto go skropić cytryną lub zanurzyć w roztworze wody z dodatkiem soku z cytryny)
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub masło klarowane, dodajemy drobno pokrojonego pora i drobno posiekany ząbek czosnku, rumienimy na średnim ogniu
- Dodajemy batata i topninambur, smażymy ok. 2 minuty często mieszając
- Dolewamy wywar warzywny i gotujemy warzywa ok. 10 minut, dodajemy brokuła i dalej gotujemy do miękkości warzyw
- Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowaną gorącą wodę (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Doprawiamy zupę do smaku, solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, posypujemy ziarnami dyni i natką pietruszki
1 Reply to "Zupa krem z topinambur, batatu i brokułu"
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:27)
Wygląda pysznie!