Bułeczki drożdżowe a’la pizza

Bułeczki z wytrawnym wypełnieniem zrobiłam już dawno temu. Wymyśliłam je podczas treningu biegowego, kiedy czas zająć głowę czymś przyjemnym. Na szczęście przepis odnalazłam i mogę się nim dziś podzielić:)
Pewnie też się codziennie zastanawiacie co zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie. Taka bułeczka a’la pizza (zbieżność smakowa) świetnie się do tego celu nadaje.
Często tak bywa, że dzieci w szkole zaglądają sobie do pojemników śniadaniowych i porównują zawartość. Okazuje się, że niektóre z nich zajadają w szkole gotowe, zakupione w piekarni bułko-pizze. Wiem to od syna, więc postanowiłam zrobić mu zdrowszą wersję tego wypieku.
Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki a rano upiec (najlepiej jak dziecko ma do szkoły na 10:00 a my mamy czas na ranne pichcenie:)
Wkład do bułeczek możecie zrobić dowolny. Jakich składników użyjecie zależy od Was. Można zrobić wersję wegańską, z samymi warzywami. Ja zrobiłam taką tradycyjną, jaką najbardziej lubi Konrad. Ale następnym razem zrobię je z pieczarkami, hm… zobaczymy:)
Polecam i życzę Smacznego

Bułeczki drożdżowe a’la pizza 

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 3h wyrastanie ciasta

CZAS PIECZENIA: 15 minut

ILOŚĆ BUŁECZEK: 10 szt.

Składniki:

Na ciasto

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Wypełnienie

  • 100-150 g dobrej szynki lub salami
  • ok. 10 oliwek (u mnie czarne)
  • kilka łyżek ugotowanej kukurydzy
  • suszone pomidory z zalewy (zwykłych raczej bym nie dodała, są za mokre)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dolewamy 50 ml ciepłej wody (odlanej z przygotowanej ilości), wsypujemy 1 pełną łyżkę mąki, dokładnie mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany
  2. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 15-30 minut
  3. Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, oliwę i resztę wody
  4. Zagniatamy ciasto (jeśli kilka chwil po zagniataniu ciasto wydaje się nam za suche dolejmy jeszcze łyżkę lub dwie wody, jeśli jest za mokre dosypujmy stopniowo mąkę) Ciasto ma mieć zwartą konsystencję ale nie tak twardą jak na pizzę
  5. Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce, wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny, aż do podwojenia jego objętości (u mnie ok. 3 h)
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, posmarowany oliwą
  7. Rozkładamy ciasto ręką na grubość 1 cm, tworząc prostokąt o wymiarach ok. 35-40 cm x 25-30cm
  8. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem z przetartych pomidorów (ma być gęsty), następnie pasmami układamy (wzdłuż szerszego boku ciasta), pokrojoną w paski szynkę, suszone pomidory, posypujemy ziarnami kukurydzy i pokrojonymi oliwkami
  9. Zaczynając od dłuższej strony ciasta zaczynamy je zwijać w rulon, lekko dolepiając jego brzeg
  10. Rulon kroimy na ok. 3-4 cm kawałki/bułeczki
  11. Okrągłą formę (u mnie średnica 25cm), wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej pokrojone bułeczki (nie za ciasno, bo ciasto jeszcze wyrośnie), przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut
  12. Jeśli nie chcecie piec bułeczek od razu, wystarczy je przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Należy je wyjąć co najmniej 40 minut wcześniej, żeby ciasto się zagrzało i zdążyło wyrosnąć
  13. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  14. Wyrośnięte bułeczki smarujemy śmietaną owsianą a następnie umieszczamy je w nagrzanym piekarniku, w środkowej części i pieczemy ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru

Wskazówki:

Można też każdy kawałek zrolowanej bułeczki włożyć do pojedynczych silikonowych foremek do muffinek (większych, takich ok. 5-7,5cm średnicy) i upiec je w nagrzanym piekarniku, jak powyżej

 Przed zawinięciem i upieczeniem

2 komentarze to "Bułeczki drożdżowe a'la pizza"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.