Od 3 tygodni osobiście nie jem glutenu. Obserwuję reakcje swojego organizmu i zdecydowanie korzystniej czuję się na diecie bezglutenowej. Dzięki tej diecie mam bodziec by wyczarowywać nowe dania w wersji bez glutenu. Po raz kolejny życie pisze scenariusz mojej książki, w której znajdziecie nowe przepisy wegańskie i bezglutenowe.
Tymczasem na domowym zakwasie gryczanym upiekłam chleb gryczano-ryżowy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być pulchniejszy ale powiem szczerze, że smakuje i wygląda lepiej niż niejeden chleb bezglutenowy, który miałam konieczność kupować.
Zachęcam do eksperymentowania i obiecuję nabrać wprawy w wypiekaniu pieczywa bez glutenu i innych alergenów.
Zapraszam i życzę Smacznego
Chleb gryczany na domowym zakwasie
(bezglutenowy, wegański)
Czas przygotowania: 20 minut + 10 g wyrastania
Ilość: 1 bochenek
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
- 200 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżka inuliny w proszku
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego lub syropu klonowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 150 ml zakwasu gryczanego
- 400-450 ml przegotowanej ciepłej wody
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do plastikowej lub szklanej miski, dodajemy sól, chia, zmielone siemię lniane, inulinę i cukier, mieszamy.
- Wlewamy zakwas i olej.
- Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy całość drewnianą łyżką aż do uzyskania pulchnej konsystencji (nasiona chia napęcznieją).
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, zwilżoną w wodzie dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta.
- Foremkę odstawiamy na 8-10 h do wyłączonego piekarnika, do wyrośnięcia ciasta (u mnie na noc)
- Rano włączamy piekarnik do 240°C w opcji dół, na ok. 20 minut, następnie ustawiamy opcję góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200°C, pieczemy kolejne 20-30 minut aż skórka zbrązowieje.
- Przed wyjęciem chleba sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, w razie konieczności dopiekamy kolejne 5-10 minut.
- Upieczony chleb wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.
4 komentarze to "Chleb gryczany na domowym zakwasie"
HudiNi 19 stycznia 2020 (11:01)
Na którym poziomie w piekarniku powinno się piec chleb?
Katarzyna Jankowska 19 stycznia 2020 (12:47)
Najlepiej na tym pierwszym poziomie od dołu, choć ja niewielkie bochenki piekę też w środkowej części piekarnika.
monika6a 12 października 2021 (09:36)
Czym można zastąpić mąkę ryżową? Czy może to być sama mąka gryczana , a może owsiana /
Katarzyna Jankowska 19 października 2021 (13:58)
Tak, może 🙂