Chleb gryczany na domowym zakwasie

Od 3 tygodni osobiście nie jem glutenu. Obserwuję reakcje swojego organizmu i zdecydowanie korzystniej czuję się na diecie bezglutenowej. Dzięki tej diecie mam bodziec by wyczarowywać nowe dania w wersji bez glutenu. Po raz kolejny życie pisze scenariusz mojej książki, w której znajdziecie nowe przepisy wegańskie i bezglutenowe.

Tymczasem na domowym zakwasie gryczanym upiekłam chleb gryczano-ryżowy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być pulchniejszy ale powiem szczerze, że smakuje i wygląda lepiej niż niejeden chleb bezglutenowy, który miałam konieczność kupować.

Zachęcam do eksperymentowania i obiecuję nabrać wprawy w wypiekaniu pieczywa bez glutenu i innych alergenów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chleb gryczany na domowym zakwasie

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut + 10 g wyrastania

Ilość: 1 bochenek 

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 200 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 ml zakwasu gryczanego
  • 400-450 ml przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do plastikowej lub szklanej miski, dodajemy sól, chia, zmielone siemię lniane, inulinę i cukier, mieszamy.
  2. Wlewamy zakwas i olej.
  3. Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy całość drewnianą łyżką aż do uzyskania pulchnej konsystencji (nasiona chia napęcznieją).
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, zwilżoną w wodzie dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta.
  5. Foremkę odstawiamy na 8-10 h do wyłączonego piekarnika, do wyrośnięcia ciasta (u mnie na noc)
  6. Rano włączamy piekarnik do 240°C w opcji dół, na ok. 20 minut, następnie ustawiamy opcję góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200°C, pieczemy kolejne 20-30 minut aż skórka zbrązowieje.
  7. Przed wyjęciem chleba sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, w razie konieczności dopiekamy kolejne 5-10 minut.
  8. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska