Lemon curd – krem cytrynowy

Wegański krem cytrynowy niestety zawiera dużo cukru. Takie smakołyki bardzo rzadko goszczą na naszym stole. Chciałam jednak przygotować wersję kremu “lemon curd” odpowiednią dla alergików, więc korzystaj z przepisu mądrze.

Taki krem możesz wykorzystać do przygotowania kruchych ciasteczek, ale także tarty czy mazurka wielkanocnego.

Wypróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu pod przepisem.

Może spodoba Ci się także krem śliwkowy niby czekoladowy lub krem kukurydziany z mango.

Lemon curd – krem cytrynowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 150 g cukru pudru najlepiej białego
  • 25 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (2 pełne łyżki)
  • 175 ml napoju roślinnego (u mnie jaglanego)
  • 75 ml soku z cytryny (u mnie z 2 cytryn)
  • świeżo starta skórka z 2 cytryn
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Cukier puder i skrobię wsypujemy do garnka, mieszamy.
  2. Dodajemy zimne mleko, sok z cytryny i kurkumę w proszku, miksujemy krótko do połączenia się składników.
  3. Gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje niczym gęsty budyń, przekładamy do miseczki, odstawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKI:

Gdyby krem wyszedł za gęsty, głównie z powodu za dużej ilości skrobi, można go ratować dodając 25 ml napoju roślinnego, który spróbujmy wmieszać podczas gotowania.

Krem powinien być lekko wystudzony zanim użyjemy go wypełnienia ciasteczek.

Jest aromatyczny, słodko-kwaśny.

Kurkuma nadaje mu żółty kolor.

Krem cytrynowy Lemon curd
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Lemon curd - krem cytrynowy"

  • comment-avatar
    Cel 13 kwietnia 2022 (14:34)

    Dzień dobry ślicznie proszę o dodanie ilości łyżeczek kurkumy 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.