Prosta pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów idealna na kanapki. My wykorzystujemy ją przygotowując bułeczki na plażę, ale sprawdzi się świetnie do szkoły na drugie śniadanie czy jako przekąska. Doprawiłam ją niewielką ilością tymianku i pieprzu syczuańskiego, dodałam pestki dyni.
Bardzo ostrożnie stosuję czosnek w diecie mojego alergika ale dodanie go, jeśli lubicie, nieco zaostrzy smak smarowidła.
Na blogu znajdziecie więcej smarowideł idealnych do chleba:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska)
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania ciecierzycy)
Ilość: ok. 220 g
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 pomidorów suszonych
- 2-3 łyżki pestek dyni
- 2-3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- ½ ząbka czosnku, opcjonalnie
- tymianek suszony, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory blendujemy na gładką masę z dodatkiem oleju (jeśli nadal wydaje się za sucha dodajemy 1-2 łyżki wody)
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni, mielimy na mąkę, stopniowo dodajemy do pasty
- Aby uzyskać kremową konsystencję pasty dodajemy stopniowo dodatkową ilość oleju lub wody
- Doprawiamy do smaku tymiankiem i opcjonalnie solą morską
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
6 komentarzy to "Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów"
Arnikowa Kuchnia 1 lipca 2014 (10:00)
Świetna pasta! Lubię wszelkie pasty z dodatkiem suszonych pomidorów, pycha!
Katarzyna Jankowska 3 lipca 2014 (21:48)
Na szczęście te suszone pomidory na razie reakcji alergicznej u nas nie dają:) Ale to prawda dodane do każdych strączków polepszają smak. Pozdrawiam ciepło!
Kasia Lewandowska 20 maja 2015 (17:30)
Trafilam tu wlasnie w poszukiwaniu przepisu na taka paste. Wlasnie zrobilam i jest super 🙂 W ogole swietna strona, juz widze, ze bede zagladac tu regularnie. Pozdrawiam cieplutko i zabieram sie za przegladanie innych przepisow.
Katarzyna Jankowska 20 maja 2015 (19:48)
Witam serdecznie:) Proszę się rozgościć jest ponad 600 przepisów więc trochę czasu to zajmie
sorrel 1 listopada 2019 (11:57)
Dzień dobry. Takie pytanie: a co daje to prażenie pestek dyni i przerabianie na mąkę? Jaka byłaby różnica, gdyby te pestki po prostu zblendować razem z resztą?
sorrel 1 listopada 2019 (13:06)
Aa. Uprażyłam i zrozumiałam. Życie od tej pory nie będzie już takie samo.