Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Prosta pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów idealna na kanapki. My wykorzystujemy ją przygotowując bułeczki na plażę, ale sprawdzi się świetnie do szkoły na drugie śniadanie czy jako przekąska. Doprawiłam ją niewielką ilością tymianku i pieprzu syczuańskiego, dodałam pestki dyni.

Bardzo ostrożnie stosuję czosnek w diecie mojego alergika ale dodanie go, jeśli lubicie, nieco zaostrzy smak smarowidła.

Na blogu znajdziecie więcej smarowideł idealnych do chleba:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska)

Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania ciecierzycy)

Ilość: ok. 220 g

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 5 pomidorów suszonych
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 2-3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
  • ½ ząbka czosnku, opcjonalnie
  • tymianek suszony, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory blendujemy na gładką masę z dodatkiem oleju (jeśli nadal wydaje się za sucha dodajemy 1-2 łyżki wody)
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, mielimy na mąkę, stopniowo dodajemy do pasty
  3. Aby uzyskać kremową konsystencję pasty dodajemy stopniowo dodatkową ilość oleju lub wody
  4. Doprawiamy do smaku tymiankiem i opcjonalnie solą morską

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska

Fot. Katarzyna Jankowska

Bułeczki na plaży

6 komentarzy to "Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów"

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 1 lipca 2014 (10:00)

    Świetna pasta! Lubię wszelkie pasty z dodatkiem suszonych pomidorów, pycha!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 lipca 2014 (21:48)

      Na szczęście te suszone pomidory na razie reakcji alergicznej u nas nie dają:) Ale to prawda dodane do każdych strączków polepszają smak. Pozdrawiam ciepło!

  • comment-avatar
    Kasia Lewandowska 20 maja 2015 (17:30)

    Trafilam tu wlasnie w poszukiwaniu przepisu na taka paste. Wlasnie zrobilam i jest super 🙂 W ogole swietna strona, juz widze, ze bede zagladac tu regularnie. Pozdrawiam cieplutko i zabieram sie za przegladanie innych przepisow.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 maja 2015 (19:48)

      Witam serdecznie:) Proszę się rozgościć jest ponad 600 przepisów więc trochę czasu to zajmie

  • comment-avatar
    sorrel 1 listopada 2019 (11:57)

    Dzień dobry. Takie pytanie: a co daje to prażenie pestek dyni i przerabianie na mąkę? Jaka byłaby różnica, gdyby te pestki po prostu zblendować razem z resztą?

  • comment-avatar
    sorrel 1 listopada 2019 (13:06)

    Aa. Uprażyłam i zrozumiałam. Życie od tej pory nie będzie już takie samo.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.