Ciasteczka słonecznikowe fit, wegańskie, bezglutenowe

Ciasteczka słonecznikowe powstały na na indywidualne zamówienie mamy 8-letniej Ani. Justyna zgłosiła się do mnie o pomoc w przygotowaniu 10 przepisów na dania oparte wyłącznie na składnikach tolerowanych dotychczas przez jej córkę.

Miałam do dyspozycji 5 owoców, 13 warzyw i ziół, 2 rodzaje mięsa, a także mąki quinoa, teff, jaglaną, sorgo, amarantus i skrobię ziemniaczaną oraz słonecznik, sodę, drożdże, siemię lniane, karob i syrop z agawy.

Wyczarowałam oczywiście dużo więcej dań, bo im mniej składników w diecie, tym większe i bardziej satysfakcjonujące to dla mnie wyzwanie 🙂

Jeden z przepisów na Chleb z sorgo ze słonecznikiem jest dostępny w Sklepie MAG za 10 zł

Wszystkie przepisy pojawią się w specjalnym e-booku i będą dostępne także w Sklepie MAG.

Przygotowuję również wpis na blog z relacją z indywidualnych dwudniowych warsztatów z mamą Ani, w mojej MAGicznej kuchni. Dam znać, gdy się pojawi.

Więcej przepisów na różne ciasteczka znajdziecie TUTAJ oraz w MAGicznych książkach.

Ponad 50 przepisów na przeróżne wypieki umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”

Tymczasem zapraszam na smaczne ciasteczka.

Życzę Smacznego

Ciasteczka słonecznikowe 

(fit, wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość:  ok. 18-20 sztuk ok. 5 cm średnicy

Składniki:

  • 100 g mąki quinoa lub sorgo
  • 50 g mąki teff
  • 50 g skrobi ziemniaczanej 
  • 50 g zmielonego słonecznika
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio, schłodzonej 
  • 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 100 g ziaren słonecznika do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

  1. Najpierw do jednej miski przesiewamy mąkę, skrobię, dodajemy zmielony słonecznik, mieszamy składniki.
  2. Następnie zimną margarynę drobniej kroimy i dodajemy do suchych składników, rozdrabniamy przy pomocy siekacza lub miksujemy na kruszonkę.
  3. Potem dolewamy melasę i dokładnie mieszamy, szybko wyrabiamy, ciasto możemy schłodzić lub od razu formować.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (u mnie w opcji z termoobiegiem).
  5. Blaszkę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Następnie odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Potem kulkę rozpłaszczamy w talerzu z nasionami słonecznika, obtaczając ją z obu stron.
  8. Na koniec ciasteczka układamy na blaszce w ok. 1 cm odległości od siebie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy ok. 15 minut (tylko je lekko rumieniąc).
  10. Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia wraz z papierem na którym się piekły (nie przekładamy pojedynczych gorących ciastek, bo się pokruszą!)**

Wskazówki:
** Gorące ciasteczka są bardzo kruche, muszą dobrze wystygnąć przed podaniem.
Ciasteczka zachowują swoją kruchość nawet po kilku dniach przechowywania w szklanym pojemniku.

Zamiast melasy karobowej można użyć syrop daktylowy lub inny gęsty słód, dodajemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta.

Jeśli ciasto się zbyt klei dłonie smarujemy olejem lub obsypujemy mąką i formujemy kulki.

Użycie innej margaryny może zmienić konsystencję ciasta. Próba na wegańskiej margarynie Bio Vitagen z 60% oleju słonecznikowego nie była udana. Ciastka wyszły zbyt kruche.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ciasteczka słonecznikowe fit, wegańskie, bezglutenowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.