Ciasteczka słonecznikowe powstały na na indywidualne zamówienie mamy 8-letniej Ani. Justyna zgłosiła się do mnie o pomoc w przygotowaniu 10 przepisów na dania oparte wyłącznie na składnikach tolerowanych dotychczas przez jej córkę.
Miałam do dyspozycji 5 owoców, 13 warzyw i ziół, 2 rodzaje mięsa, a także mąki quinoa, teff, jaglaną, sorgo, amarantus i skrobię ziemniaczaną oraz słonecznik, sodę, drożdże, siemię lniane, karob i syrop z agawy.
Wyczarowałam oczywiście dużo więcej dań, bo im mniej składników w diecie, tym większe i bardziej satysfakcjonujące to dla mnie wyzwanie 🙂
Jeden z przepisów na Chleb z sorgo ze słonecznikiem jest dostępny w Sklepie MAG za 10 zł.
Wszystkie przepisy pojawią się w specjalnym e-booku i będą dostępne także w Sklepie MAG.
Przygotowuję również wpis na blog z relacją z indywidualnych dwudniowych warsztatów z mamą Ani, w mojej MAGicznej kuchni. Dam znać, gdy się pojawi.
Więcej przepisów na różne ciasteczka znajdziecie TUTAJ oraz w MAGicznych książkach.
Ponad 50 przepisów na przeróżne wypieki umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Tymczasem zapraszam na smaczne ciasteczka.
Życzę Smacznego
Ciasteczka słonecznikowe
(fit, wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: ok. 18-20 sztuk ok. 5 cm średnicy
Składniki:
- 100 g mąki quinoa lub sorgo
- 50 g mąki teff
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g zmielonego słonecznika
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio, schłodzonej
- 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 100 g ziaren słonecznika do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
- Najpierw do jednej miski przesiewamy mąkę, skrobię, dodajemy zmielony słonecznik, mieszamy składniki.
- Następnie zimną margarynę drobniej kroimy i dodajemy do suchych składników, rozdrabniamy przy pomocy siekacza lub miksujemy na kruszonkę.
- Potem dolewamy melasę i dokładnie mieszamy, szybko wyrabiamy, ciasto możemy schłodzić lub od razu formować.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (u mnie w opcji z termoobiegiem).
- Blaszkę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Potem kulkę rozpłaszczamy w talerzu z nasionami słonecznika, obtaczając ją z obu stron.
- Na koniec ciasteczka układamy na blaszce w ok. 1 cm odległości od siebie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 15 minut (tylko je lekko rumieniąc).
- Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia wraz z papierem na którym się piekły (nie przekładamy pojedynczych gorących ciastek, bo się pokruszą!)**
Wskazówki:
** Gorące ciasteczka są bardzo kruche, muszą dobrze wystygnąć przed podaniem.
Ciasteczka zachowują swoją kruchość nawet po kilku dniach przechowywania w szklanym pojemniku.
Zamiast melasy karobowej można użyć syrop daktylowy lub inny gęsty słód, dodajemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta.
Jeśli ciasto się zbyt klei dłonie smarujemy olejem lub obsypujemy mąką i formujemy kulki.
Użycie innej margaryny może zmienić konsystencję ciasta. Próba na wegańskiej margarynie Bio Vitagen z 60% oleju słonecznikowego nie była udana. Ciastka wyszły zbyt kruche.
No Replies to "Ciasteczka słonecznikowe fit, wegańskie, bezglutenowe"