Wegański placek migdałowy z jabłkami

Przepis na ten pyszny wegański placek migdałowy z jabłkami wysłałam już do setek zainteresowanych osób, ale ponieważ stale pojawiają się prośby i zapytania o to ciasto, dziś umieszczam go także na blogu.

Zbliża się Dzień Mamy i liczę na to, że oprócz kwiatów na stole pojawi się także własnoręcznie zrobiony pyszny prezent dla mamy.

Placek migdałowy z jabłkami został “pochłonięty” przez moją rodzinę zanim zdążył wystygnąć i muszę przyznać, że na ciepło smakował najlepiej.

Jabłka w tym cieście pokroiłam bardzo cienko, przy użyciu kuchennej niezawodnej mandoliny. Cięższe kawałki za bardzo obciążą ciasto i może niestety pojawić się wówczas zakalec.

Uwaga Alergia!

Osoby z alergią na orzechy mogą reagować także na migdały, zwłaszcza gdy są uczulone także na pyłki drzew, w tym brzozy i leszczyny.

Niestety podobnie jest z jabłkami, gdyż mogą one wywołać krzyżowe reakcje alergiczne u osób z alergią na pyłki brzozy. Na szczęście brzoza już nie kwitnie, a jabłka poddane obróbce cieplnej są często dobrze tolerowane.

Przyjaźni Planecie

Jak widać na zdjęciu, mój migdałowy placek upiekłam wykorzystując kompostowalny, niewybielany papier do pieczenia. Od dawna tylko ten papier używam w mojej kuchni. Sprawdza się rewelacyjnie i to mój kolejny mały krok na drodze ochrony naszej Planety.

Jeśli temat zero waste jest Ci bliski. Jeśli Ty także chcesz przyczynić się do zmian na lepsze, by chronić naszą Ziemię, powinien zainteresować Cię artykuł na moim blogu, który napisałam z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi.

Po ekologiczne zakupy zapraszam Cię do sklepu Drogeria Ekologiczna Better Land.

Przy okazji polecam Twojej uwadze także pierwszą książkę Joanny Baranowskiej, autorki bloga Organiczni.eu.

Joasia współpracowała ze mną przy korekcie książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Dziś sama jest autorką książki pt. “Jak kompostować? To proste!

Książka Joasi jest w pełni ekologiczna i fascynuje już wielu czytelników.

Na blogu…

Jeśli szukasz więcej przepisów z jabłkami polecam przepisy na Najłatwiejsze ciasto w świecie z jabłkami oraz na Ciasto jaglane z jabłkami i batatem.

A teraz czas na placek migdałowy i życzę Smacznego

Wegański placek migdałowy z jabłkami

(wegański, orkiszowy)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 1 sztuka o wymiarach 26 cm x 18 cm

Składniki:

suche

  • 125 g zmielonych migdałów bez skórki lub zmielonych płatków migdałów
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej lub pół na pół z razową
  • 75 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów

mokre

  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka jaglanego lub ryżowego 
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

dodatkowo

  • 3 winne twarde jabłka
  • cynamon w proszku
  • płatki migdałów do posypania (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy.
  2. W drugim naczyniu łączymy mleko roślinne z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut, dodajemy olej roślinny i pastę waniliową, mieszamy.
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy przez chwilę aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto.
  5. Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, przekrawamy na ćwiartki a potem w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu kuchennej mandoliny.
  6. Plasterki jabłek układamy na cieście jeden za drugim, dość ciasno w dwóch bocznych rzędach, lekko je wciskając w ciasto. Na środku ciasta plasterki układamy niejako w różę (patrz zdjęcie)
  7. Jabłka oprószamy cynamonem, możemy płatkami migdałów całych lub pokruszonych.
  8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy przez 40-45 minut.
  9. Podajemy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Plasterki jabłek mają być cieniutkie żeby nie obciążyć ciasta.

Ciasto rewelacyjnie smakuje na ciepło.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Wegański placek migdałowy z jabłkami"

  • comment-avatar
    Dietmania 20 maja 2020 (11:19)

    Wygląda przepysznie, dziękuje za przepis. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.