Wiesz jakie zdanie w moim domu pojawia się najczęściej?
“Mamo czy mamy coś dobrego?”
Moja rodzina przyzwyczajona jest do regularnych posiłków, a wśród nich zawsze się znajdzie coś zdrowego i dobrego na podwieczorek, czy jak kto woli “do popołudniowej kawki”.
Kilka dni temu przygotowałam przepyszne, mięciutkie i pachnące budyniem babeczki. Ledwie wyszły z piekarnika i po chwili nie było już czym dzielić.
Babeczki zrobiłam wykorzystując dojrzałe banany oraz ostatnie laski rabarbaru jakie znalazłam w lodówce. Staram się nie marnować jedzenia i bardzo polecam Ci wszelkie wypieki na bazie bananów, kiedy te mają już ciemną skórkę.
Takie dojrzałe banany zawierają dużo węglowodanów, więc jeśli zależy Ci na ograniczeniu cukru w diecie, sięgaj wyłącznie po te z zieloną skórką. Dodatkowo te zielone zawierają dużo skrobi opornej i są zdrowsze dla Twoich jelit.
Kilka przepisów na blogu z wykorzystaniem bananów szczególnie Ci polecam:
Wegański, najprostszy bananowiec
Idealne babeczki bananowe z czekoladą
Po bezglutenowy bananowiec zapraszam do książki
Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje
A dziś proponuję pyszne budyniowe babeczki z rabarbarem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Budyniowe babeczki z rabarbarem
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy
Składniki mokre:
- 300 g dojrzałych bananów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
- 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub 50 g ksylitolu
dodatkowo:
- 2 laski rabarbaru lub inne dozwolone owoce
Przygotowanie:
- Mleko łączymy z octem odstawiamy na 5 minut.
- Banany obieramy, kroimy, umieszczamy w misce, dość dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko z octem i olej, mieszamy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier/ksylitol i budyń, mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małych obrotach, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Możemy to ciasto wymieszać ręcznie.
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, każdą laskę kroimy na wąskie paski, a potem w drobną kostkę.
- Pokrojony rabarbar od razu dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką i również od razu rozkładamy do papilotek.
- Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.
1 Reply to "Wegańskie budyniowe babeczki z rabarbarem"
Sylwia H 26 kwietnia 2024 (18:18)
Zrobiłam małą modyfikację, bo nie miałam tyle bananów (wczoraj już robiłam te babeczki i zniknęły w 5 min, dlatego dziś powtórka ) ale tym razem dałam jednego banana, a resztę batata 🙂 wyszły pycha! A i nie mieszałam mikserem, tylko krótko ręką do połączenia składników (zniknięcia mąki).