Wegańskie budyniowe babeczki z rabarbarem

Wiesz jakie zdanie w moim domu pojawia się najczęściej?

“Mamo czy mamy coś dobrego?”

Moja rodzina przyzwyczajona jest do regularnych posiłków, a wśród nich zawsze się znajdzie coś zdrowego i dobrego na podwieczorek, czy jak kto woli “do popołudniowej kawki”.

Kilka dni temu przygotowałam przepyszne, mięciutkie i pachnące budyniem babeczki. Ledwie wyszły z piekarnika i po chwili nie było już czym dzielić.

Babeczki zrobiłam wykorzystując dojrzałe banany oraz ostatnie laski rabarbaru jakie znalazłam w lodówce. Staram się nie marnować jedzenia i bardzo polecam Ci wszelkie wypieki na bazie bananów, kiedy te mają już ciemną skórkę.

Takie dojrzałe banany zawierają dużo węglowodanów, więc jeśli zależy Ci na ograniczeniu cukru w diecie, sięgaj wyłącznie po te z zieloną skórką. Dodatkowo te zielone zawierają dużo skrobi opornej i są zdrowsze dla Twoich jelit.

Kilka przepisów na blogu z wykorzystaniem bananów szczególnie Ci polecam:

Wegański, najprostszy bananowiec

Idealne babeczki bananowe z czekoladą

Muffiny bananowe z wiśniami

Oponki bananowe pieczone

Po bezglutenowy bananowiec zapraszam do książki

Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje

A dziś proponuję pyszne budyniowe babeczki z rabarbarem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Budyniowe babeczki z rabarbarem

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 300 g dojrzałych bananów
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub 50 g ksylitolu

dodatkowo:

  • 2 laski rabarbaru lub inne dozwolone owoce

Przygotowanie:

  1. Mleko łączymy z octem odstawiamy na 5 minut.
  2. Banany obieramy, kroimy, umieszczamy w misce, dość dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko z octem i olej, mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy cukier/ksylitol i budyń, mieszamy.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małych obrotach, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Możemy to ciasto wymieszać ręcznie.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  6. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, każdą laskę kroimy na wąskie paski, a potem w drobną kostkę.
  7. Pokrojony rabarbar od razu dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką i również od razu rozkładamy do papilotek.
  8. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy przez 25 minut, podajemy wystudzone.
Budyniowe babeczki z rabarbarem bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Wegańskie budyniowe babeczki z rabarbarem"

  • comment-avatar
    Sylwia H 26 kwietnia 2024 (18:18)

    Zrobiłam małą modyfikację, bo nie miałam tyle bananów (wczoraj już robiłam te babeczki i zniknęły w 5 min, dlatego dziś powtórka ) ale tym razem dałam jednego banana, a resztę batata 🙂 wyszły pycha! A i nie mieszałam mikserem, tylko krótko ręką do połączenia składników (zniknięcia mąki).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.