Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem dla każdego

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem to proste danie.

Szparagi nadal są dostępne na rynku więc wystarczy dodać pozostałe składniki, zrobić sos i danie gotowe.

Zrobiłam dwie wersje zapiekanki, także każdy wybierze coś dla siebie.

Na przykładzie Lasagne odkryłam, że sos beszamelowy użyty właśnie do zapiekanych dań świetnie się sprawdza, zwłaszcza tam gdzie nie mogę użyć żółtego sera. Wykorzystałam to w tej zapiekance, a efekt naprawdę smaczny.

W wersji dla Alergika użyłam więcej sosu niż proporcjonalnie w wersji dla osób nieuczulonych. Uważam, że danie lepiej smakuje z większą ilością sosu, bo zapobiega on wysuszaniu się makaronu podczas zapiekania.

Polecam Wam także płatki drożdżowe i nie tylko dla Alergika, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów, o których już pisałam TUTAJ w części Pamiętaj pod przepisem, wzbogacają dania także smakowo.

Zapraszam i życzę Smacznego 

 Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut + zapiekanie 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 3 (Nie dla Alergika oraz 1 dla Alergika)

Składniki w wersji Nie dla Alergika:

  • ½  pęczka zielonych szparagów (u mnie cieniutkie)
  • 300 g makaronu penne (rurki)
  • 100-150 g wędzonego lub świeżego łososia
  • 60 g startego  sera żółtego do zapieczenia
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (można je pominąć)

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml rosołu może być z kostki BIO (u mnie z rosołu niedzielnego:)
  • 40-50 g startego żółtego sera (u mnie Gouda)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki: dla Alergika

  • 10 zielonych szparagów
  • 100 g makaronu penne
  • 50 g wędzonego lub świeżego łososia (u nas morski, wędzony z BioBazaru)
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (można je pominąć)

Na sos beszamelowy dla Alergika:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można je pominąć jak nie mamy)
  • 125 ml mleka orkiszowego lub innego roślinnego
  • 125 ml rosołu (może być z kostki BIO, u mnie z niedzielnego rosołu)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼  łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Najpierw gotujemy wodę w dużym garnku (ok. 3l), dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce łodyg (poczynając od dołu sprawdzamy łodygi, wyginając je lekko, gdy dotrzemy do miękkiej części, twardy koniec się odłamie)
  3. Następnie szparagi w całości wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy tylko 3 minuty (szparagi o przeciętnej grubości  ugotują się w 3 minuty, grubsze trzeba gotować o minutę dłużej)
  4. Potem ugotowane szparagi wyciągamy z garnka i kroimy na mniejsze kawałki, odlewamy ½ kubka wody
  5. W pozostałej wodzie po szparagach gotujemy makaron al dente, odcedzamy
  6. Łososia kroimy na mniejsze kawałki
  7. Dno naczyń żaroodpornych do zapiekania makaronu smarujemy masłem klarowanym lub oliwą z oliwek
  8. Układamy na spodzie ugotowany makaron, dodajemy pokrojone szparagi i łososia, posypujemy migdałami
  9. Na koniec makaron zalewamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem (tylko w wersji Nie dla Alergika)
  10. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i zapiekamy makaron pod przykryciem np. z folii aluminiowej przez 15 minut, do momentu zrumienienia sera lub sosu

Jak zrobić sos beszamelowy:

  1. Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący rosół połączony z mlekiem i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
  2. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy jeszcze rosół lub wodę z gotowania szparagów. Zdejmujemy sos z ognia, stopniowo dodajemy starty ser (Nie dla Alergika) lub płatki drożdżowe (w wersji dla Alergika), doprawiamy do smaku.
  3. Sos przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobiła się skórka
Wersja dla Alergika po zapieczeniu:

Danie dla Alergika przed zapieczeniem:

Wersja Nie dla Alergika po zapieczeniu

Przed zapieczeniem Nie dla Alergika

4 komentarze to "Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem dla każdego"

  • comment-avatar
    Madleine 30 maja 2012 (11:27)

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki – przepis zapisuję 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 czerwca 2012 (21:42)

    Madleine;Ależ proszę:)

  • comment-avatar
    SanFran 12 lutego 2014 (12:11)

    A ja nie mogę dostać płatków drożdżowych. Gdzie je kupujesz? Są na BioBazarze?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 12 lutego 2014 (14:24)

    SanFran; Widziałam w Organicu a ja kupuję w Vegabutik lub Evergreen online

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.