Klopsiki z makaronem ryżowym dla małego kibica

Dziś Dzień Dziecka:) Jak już pisałam na Facebooku życzę wszystkim Dzieciom radości i miłości od swoich najbliższych, a dużym Dzieciom, jak najwięcej dziecka w sobie:). 

Moim prezentem na Dzień Dziecka jest autorska strona w kwartalniku Mały Indywidualista, gdzie cyklicznie będą pojawiać się moje przepisy z kuchni Małego Alergika:)
Gazeta dopiero zaczyna swoją działalność, 7 czerwca wychodzi jej 2 numer, szukajcie w Empiku. Zachęcam wszystkich rodziców swoich wyjątkowych dzieci do zapoznania się z bardzo interesującymi artykułami w tym czasopiśmie. 
Dzisiejsza, kolejna biało-czerwona propozycja dania dla Małego Kibica, to Klopsiki z indyka z dodatkiem warzyw i mielonego odtłuszczonego lnu, zanurzone w soczystym pomidorowym sosie. Przepis na nie, pojawił się właśnie w tym kwartalniku:)
Klopsiki przypominają małe piłeczki i z pewnością zachęcą nasze dzieci do posiłku. Zrobiłam je w bardzo podobny sposób jak Kotlety mielone, także przepis już znacie:).
 
Jako dopełnienie dania proponuję biały, ryżowy makaron, który nie wymaga gotowania, więc przygotujemy go błyskawicznie.

 

Życzę Smacznego i dużo radości każdego dnia dla wszystkich Małych i Dużych Dzieci:)

Klopsiki z makaronem ryżowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA I GOTOWANIA: 45 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4-5 osób
Składniki:
  • 500 g mięsa z indyka zmielone (u mnie pierś z indyka)
  • ½ startej marchewki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • ½ drobno posiekana cebula
  • 1 mała pieczarka, obrana i drobno pokrojona
  • kilka drobno posiekanych gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • ½ białej bułki namoczonej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • mąka do oprószenia klopsików
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
Na sos:
  • 400 ml przecieru z pomidorów (u mnie BIO)
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 100 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • 125 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • ½ łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy
  2. Na małej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę, czosnek, pieczarkę i startą marchew, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy do miękkości warzyw
  3. Ostudzone warzywa z patelni dodajemy do mielonego mięsa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy len i dobrze wyciśniętą bułkę, całość dokładnie łączymy i formujemy kulki
  4. Kulki mięsne oprószamy mąką, a następnie smażymy je na oliwie z oliwek, z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do naczynia, a na pozostałym tłuszczu ok. 3 łyżki (nadmiar tłuszczu wylewamy
    ) przygotowujemy sos pomidorowy
  5. Na rozgrzany, pozostały po klopsikach tłuszcz wlewamy przecier pomidorowy, wino i bulion, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy ok. 15 minut, aż alkohol wyparuje a sos zgęstnieje
  6. Do gotowego sosu dokładamy nasze klopsiki i jeszcze wszystko razem gotujemy ok. 5 minut
  7. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, wykładamy na talerz, dodajemy klopsiki i polewamy gorącym sosem pomidorowym
  8. Danie bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ulubionej zielonej sałaty
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 komentarzy to "Klopsiki z makaronem ryżowym dla małego kibica"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 1 czerwca 2012 (20:28)

    Klopsiki w tym wydaniu wspaniałe, wygłądają obłędnie!!! I Gratuluję! Będę szukać w Empiku "Małego Indywidualisty" 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 czerwca 2012 (21:41)

    To proste ale smaczne danie:) Dziękuję za miłe słowa Ewo:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 2 czerwca 2012 (07:34)

    Gratuluję i życzę samych sukcesów! 🙂

  • comment-avatar
    Kiddie and more 21 kwietnia 2013 (19:28)

    Moja alergiczka-niejadek zjadła 3 klopsy na raz z apetytem (wersja bez wina).Dziękuję za inspirację:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 kwietnia 2013 (20:22)

    Kiddie and more; Super wiadomość! Takie same klopsiki podane ze spaghetti jak w bajce "Zakochany Kundel" też mogą zadziałać:) Dziękuję za komentarz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.