Dziś Dzień Dziecka:) Jak już pisałam na Facebooku życzę wszystkim Dzieciom radości i miłości od swoich najbliższych, a dużym Dzieciom, jak najwięcej dziecka w sobie:).
Moim prezentem na Dzień Dziecka jest autorska strona w kwartalniku Mały Indywidualista, gdzie cyklicznie będą pojawiać się moje przepisy z kuchni Małego Alergika:)
Gazeta dopiero zaczyna swoją działalność, 7 czerwca wychodzi jej 2 numer, szukajcie w Empiku. Zachęcam wszystkich rodziców swoich wyjątkowych dzieci do zapoznania się z bardzo interesującymi artykułami w tym czasopiśmie.
Dzisiejsza, kolejna biało-czerwona propozycja dania dla Małego Kibica, to Klopsiki z indyka z dodatkiem warzyw i mielonego odtłuszczonego lnu, zanurzone w soczystym pomidorowym sosie. Przepis na nie, pojawił się właśnie w tym kwartalniku:)
Klopsiki przypominają małe piłeczki i z pewnością zachęcą nasze dzieci do posiłku. Zrobiłam je w bardzo podobny sposób jak Kotlety mielone, także przepis już znacie:).
Jako dopełnienie dania proponuję biały, ryżowy makaron, który nie wymaga gotowania, więc przygotujemy go błyskawicznie.
Życzę Smacznego i dużo radości każdego dnia dla wszystkich Małych i Dużych Dzieci:)
Klopsiki z makaronem ryżowym
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA I GOTOWANIA: 45 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4-5 osób
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka zmielone (u mnie pierś z indyka)
- ½ startej marchewki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- ½ drobno posiekana cebula
- 1 mała pieczarka, obrana i drobno pokrojona
- kilka drobno posiekanych gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka mielonego lnu
- ½ białej bułki namoczonej
- sól morska i pieprz do smaku
- mąka do oprószenia klopsików
- 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
Na sos:
- 400 ml przecieru z pomidorów (u mnie BIO)
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 100 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
-
125 ml bulionu lub wywaru z warzyw
-
½ łyżeczki cukru lub ksylitolu
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy
- Na małej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę, czosnek, pieczarkę i startą marchew, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy do miękkości warzyw
- Ostudzone warzywa z patelni dodajemy do mielonego mięsa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy len i dobrze wyciśniętą bułkę, całość dokładnie łączymy i formujemy kulki
-
Kulki mięsne oprószamy mąką, a następnie smażymy je na oliwie z oliwek, z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do naczynia, a na pozostałym tłuszczu ok. 3 łyżki (nadmiar tłuszczu wylewamy) przygotowujemy sos pomidorowy
- Na rozgrzany, pozostały po klopsikach tłuszcz wlewamy przecier pomidorowy, wino i bulion, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy ok. 15 minut, aż alkohol wyparuje a sos zgęstnieje
- Do gotowego sosu dokładamy nasze klopsiki i jeszcze wszystko razem gotujemy ok. 5 minut
- Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, wykładamy na talerz, dodajemy klopsiki i polewamy gorącym sosem pomidorowym
- Danie bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ulubionej zielonej sałaty
5 komentarzy to "Klopsiki z makaronem ryżowym dla małego kibica"
mojetworyprzetwory 1 czerwca 2012 (20:28)
Klopsiki w tym wydaniu wspaniałe, wygłądają obłędnie!!! I Gratuluję! Będę szukać w Empiku "Małego Indywidualisty" 😉
Mama Alergika 1 czerwca 2012 (21:41)
To proste ale smaczne danie:) Dziękuję za miłe słowa Ewo:)
Muffinkowa Mama 2 czerwca 2012 (07:34)
Gratuluję i życzę samych sukcesów! 🙂
Kiddie and more 21 kwietnia 2013 (19:28)
Moja alergiczka-niejadek zjadła 3 klopsy na raz z apetytem (wersja bez wina).Dziękuję za inspirację:)
Mama Alergika 21 kwietnia 2013 (20:22)
Kiddie and more; Super wiadomość! Takie same klopsiki podane ze spaghetti jak w bajce "Zakochany Kundel" też mogą zadziałać:) Dziękuję za komentarz