Kurczak Pieczony w Cytrynach i Tymianku

Przepis na kurczaka pieczonego według francuskiej kuchni znalazłam w 5 numerze magazynu Kuchnia. 

Kurczak pieczony i faszerowany cytrynami wyszedł kruchy, soczysty i aromatyczny. Zmniejszyłam nieco ilość cytryn, trochę ze strachu, że jeśli będzie za kwaśny moja rodzinka nie zje. Zamiast miodu użyłam syropu klonowego, ale można użyć także sztucznego miodu.

Przepis podaję zgodnie z oryginałem i zaznaczam swoje modyfikacje.

Życzę Smacznego


Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 4-5 h marynowania

CZAS PIECZENIA: 3 h

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

LICZBA PORCJI: dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg)
  • 4 cytryny (u mnie 3)
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 2 główki czosnku
  • 7 łyżek miękkiego masła (u mnie masło klarowane)
  • 1 łyżka oliwy ( u mnie oliwa z oliwek)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (moje było półwytrawne)
  • 2 łyżki miodu (u mnie 3 łyżki syropu klonowego)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy
  2. Sparzamy wrzątkiem jedną cytrynę, ścieramy z niej skórkę, sok wyciskamy
  3. Tymianek siekamy, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku
  4. Rozcieramy 3 łyżki miękkiego masła ze skórką cytrynową, połową tymianku, czosnkiem i oliwą, łączymy z połową soku cytrynowego, solimy i pieprzymy
  5. Delikatnie odchylamy skórę na piersi kurczaka i smarujemy mięso pod skórą masłem cytrynowym, najlepiej nożem z zaokrąglonym czubkiem, aby nie przybić skóry (ja zrobiłam to palcami). Dzięki temu kurczak będzie soczysty i aromatyczny
  6. Resztę czosnku kroimy na połówki
  7. Pozostałe cytryny kroimy na cząstki lub w plastry
  8. Nacieramy kurczaka od środka solą i pieprzem, nadziewamy połową pokrojonych cytryn i czosnku oraz częścią pozostałego tymianku
  9. Skrzydełka kurczaka podwijamy pod spód, nogi wiążemy bawełnianą nitką
  10. Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia, obkładamy resztą cytryn, czosnku i tymianku, doprawiamy solą i pieprzem
  11. Białe wino łączymy z miodem/syropem klonowym i resztą soku z cytryny, polewamy kurczaka
  12. Mięso wstawiamy do lodówki na 4-5godzin (ja wstawiłam go na całą noc)
  13. Zamarynowanego kurczaka pieczemy 3 godziny (u mnie 2.5 h) na najniższej półce piekarnika w temperaturze 160°C, co jakiś czas polewając go wytwarzającym się sosem
  14. Skórka po upieczeniu powinna być złota i chrupiąca m.in. dzięki zawartości miodu/syropu w marynacie
  15. Powstały podczas pieczenia sos przecedzamy do rondelka i gotujemy aż połowa odparuje (ja już tego nie robiłam:). Podgrzewamy go na małym ogniu z resztą masła, powoli mieszając
  16. Kurczaka podajemy ze smażonymi ziemniakami i sosem
Wskazówki:

W oryginalnym przepisie jest wskazówka, żeby obracać kurczaka w czasie marynowania, tak żeby się równomiernie zamarynował. Ja wstawiłam go na noc do lodówki i już nie obracałam, zrobiłam to kilka razy jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.

Kurczaka można tez upiec od razu, ale jest smaczniejszy gdy przejdzie aromatem przypraw.


8 komentarzy to "Kurczak Pieczony w Cytrynach i Tymianku"

  • comment-avatar
    olesia 3 czerwca 2012 (10:01)

    pysznie wyglada .. kiedys robilam w pmaranczach – niby kaczke 🙂 i te wyszedl cudowny 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 czerwca 2012 (10:19)

    Olesia; Chętnie pokombinuję z pomarańczami, świetny pomysł:)

  • comment-avatar
    Patyska 3 czerwca 2012 (13:14)

    To mój ulubiony, piękny Ci wyszedł 🙂 Robię od lat, nawet nie wiem, skąd mam przepis, ale jest tak pyszny, że rzuciłam go do na mniammniama. Ja robię w ten sposób uda, czosnku nie obieram, masła nie daję, no i oczywiście muscovado 😉 Kiedyś wrzucę ze zdjęciem na kuchnięalergika 😉

  • comment-avatar
    gruba jadzia 3 czerwca 2012 (16:34)

    Też tak czasami robię, szczególnie latem, jakoś tak pasuje. Gdy zimno, zapycham kuraka majerankiem i jabłkami.

  • comment-avatar
    shinju 3 czerwca 2012 (17:56)

    Wygląda pięknie 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 czerwca 2012 (18:43)

    Patysko, Gruba Jadzia, Shinju; Cieszę się że przypadł Wam do gustu:)

  • comment-avatar
    Aldi 4 czerwca 2012 (02:15)

    Wygląda cudownie i tak pewnie smakuje.
    Uwielbiam takie mięsiwo 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 4 czerwca 2012 (21:34)

    Ale pyszny! I jaki soczysty! Zdjęcia są baaaardzo apetyczne!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.