Przepis na kurczaka pieczonego według francuskiej kuchni znalazłam w 5 numerze magazynu Kuchnia.
Kurczak pieczony i faszerowany cytrynami wyszedł kruchy, soczysty i aromatyczny. Zmniejszyłam nieco ilość cytryn, trochę ze strachu, że jeśli będzie za kwaśny moja rodzinka nie zje. Zamiast miodu użyłam syropu klonowego, ale można użyć także sztucznego miodu.
Przepis podaję zgodnie z oryginałem i zaznaczam swoje modyfikacje.
Życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 4-5 h marynowania
CZAS PIECZENIA: 3 h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: dla 5 osób
Składniki:
- 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg)
- 4 cytryny (u mnie 3)
- ½ pęczka świeżego tymianku
- 2 główki czosnku
- 7 łyżek miękkiego masła (u mnie masło klarowane)
- 1 łyżka oliwy ( u mnie oliwa z oliwek)
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (moje było półwytrawne)
- 2 łyżki miodu (u mnie 3 łyżki syropu klonowego)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy
- Sparzamy wrzątkiem jedną cytrynę, ścieramy z niej skórkę, sok wyciskamy
- Tymianek siekamy, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku
- Rozcieramy 3 łyżki miękkiego masła ze skórką cytrynową, połową tymianku, czosnkiem i oliwą, łączymy z połową soku cytrynowego, solimy i pieprzymy
- Delikatnie odchylamy skórę na piersi kurczaka i smarujemy mięso pod skórą masłem cytrynowym, najlepiej nożem z zaokrąglonym czubkiem, aby nie przybić skóry (ja zrobiłam to palcami). Dzięki temu kurczak będzie soczysty i aromatyczny
- Resztę czosnku kroimy na połówki
- Pozostałe cytryny kroimy na cząstki lub w plastry
- Nacieramy kurczaka od środka solą i pieprzem, nadziewamy połową pokrojonych cytryn i czosnku oraz częścią pozostałego tymianku
- Skrzydełka kurczaka podwijamy pod spód, nogi wiążemy bawełnianą nitką
- Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia, obkładamy resztą cytryn, czosnku i tymianku, doprawiamy solą i pieprzem
- Białe wino łączymy z miodem/syropem klonowym i resztą soku z cytryny, polewamy kurczaka
- Mięso wstawiamy do lodówki na 4-5godzin (ja wstawiłam go na całą noc)
- Zamarynowanego kurczaka pieczemy 3 godziny (u mnie 2.5 h) na najniższej półce piekarnika w temperaturze 160°C, co jakiś czas polewając go wytwarzającym się sosem
- Skórka po upieczeniu powinna być złota i chrupiąca m.in. dzięki zawartości miodu/syropu w marynacie
- Powstały podczas pieczenia sos przecedzamy do rondelka i gotujemy aż połowa odparuje (ja już tego nie robiłam:). Podgrzewamy go na małym ogniu z resztą masła, powoli mieszając
- Kurczaka podajemy ze smażonymi ziemniakami i sosem
Wskazówki:
W oryginalnym przepisie jest wskazówka, żeby obracać kurczaka w czasie marynowania, tak żeby się równomiernie zamarynował. Ja wstawiłam go na noc do lodówki i już nie obracałam, zrobiłam to kilka razy jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.
Kurczaka można tez upiec od razu, ale jest smaczniejszy gdy przejdzie aromatem przypraw.
8 komentarzy to "Kurczak Pieczony w Cytrynach i Tymianku"
olesia 3 czerwca 2012 (10:01)
pysznie wyglada .. kiedys robilam w pmaranczach – niby kaczke 🙂 i te wyszedl cudowny 🙂
Mama Alergika 3 czerwca 2012 (10:19)
Olesia; Chętnie pokombinuję z pomarańczami, świetny pomysł:)
Patyska 3 czerwca 2012 (13:14)
To mój ulubiony, piękny Ci wyszedł 🙂 Robię od lat, nawet nie wiem, skąd mam przepis, ale jest tak pyszny, że rzuciłam go do na mniammniama. Ja robię w ten sposób uda, czosnku nie obieram, masła nie daję, no i oczywiście muscovado 😉 Kiedyś wrzucę ze zdjęciem na kuchnięalergika 😉
gruba jadzia 3 czerwca 2012 (16:34)
Też tak czasami robię, szczególnie latem, jakoś tak pasuje. Gdy zimno, zapycham kuraka majerankiem i jabłkami.
shinju 3 czerwca 2012 (17:56)
Wygląda pięknie 🙂
Mama Alergika 3 czerwca 2012 (18:43)
Patysko, Gruba Jadzia, Shinju; Cieszę się że przypadł Wam do gustu:)
Aldi 4 czerwca 2012 (02:15)
Wygląda cudownie i tak pewnie smakuje.
Uwielbiam takie mięsiwo 🙂
mojetworyprzetwory 4 czerwca 2012 (21:34)
Ale pyszny! I jaki soczysty! Zdjęcia są baaaardzo apetyczne!