Babeczki dyniowe bezglutenowe na 9 urodziny bloga

Dziś mija 9 lat od opublikowania mojego pierwszego przepisu na blogu.

Nie bez przyczyny, to właśnie dziś wyczarowałam kolejne dyniowe babeczki bezglutenowe.

Pierwszy przepis na blogu pojawił się dnia 31.10.2011 r. i były to Babeczki dyniowe na Halloween.

Tyle się wydarzyło przez ostatnich 9 lat.

Gdybym wtedy nie zaryzykowała, gdybym nie poszła za głosem serca i intuicji, schowałabym to co umiem do szuflady, pokonałby mnie strach i nigdy nie dowiedziałabym się jak to jest, gdy robisz to co naprawdę kochasz, odkrywasz pasję i stajesz się zawodowo spełnioną kobietą.

Od 9 lat możesz liczyć na moją pomoc i wsparcie. Wiem co przechodzisz, i wiem z czym się zmagasz.

Czy wiesz, że przez 9 lat blog Mama Alergika Gotuje odwiedziło już ponad 4 200 000 osób!!!

Jeśli w Polsce żyje ponad 38 mln ludzi, a 25 mln to osoby w wieku od 15 do 65 roku życia, to oznacza, że

17% polskiego społeczeństwa zna MAG i korzysta z mojej pracy.

52% naszego społeczeństwa stanowią kobiety. Samych mam w Polsce jest ponad 13 mln.

90% moich odbiorców to właśnie kobiety (ponad 3 800 000).

W efekcie co 3 kobieta w Polsce korzysta z MAGicznej wiedzy, przepisów i doświadczeń.

Wszyscy czytelnicy MAG wygenerowali dotychczas ponad 19 000 000 odsłon na moim blogu!

Kiedy to do mnie dotarło poczułam ogromną satysfakcję. Nie zdawałam sobie sprawy z tej skali.

Uświadomiłam sobie co osiągnęłam i cieszę się, że tamtego dnia postanowiłam pokazać światu, że

Alergia to nie WYROK.

Dziś pracuję nad Wielkim Powrotem książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, mojej pierwszej, od której zaczęła się pisarska przygoda MAG.

Cieszę się, że zdecydowałam się w końcu na jej wznowienie.

Dopracowuję ją od strony merytorycznej, dokładam jak najwięcej wiedzy i wskazówek, by była jeszcze lepsza.

Książka ta przez rodziców alergików została nazwana kulinarną biblią alergika. Jest ogromnym wsparciem dla osób zaczynających swoją drogę z alergią.

Przepisy w niej zawarte to te, które codziennie trafiają na polskie stoły. Klasyczne dania kuchni polskiej są najbardziej poszukiwane, także przez czytelników MAG. Potwierdziliście to w przeprowadzonej przeze mnie ankiecie.

Mam więc nadzieję, że dotrę z tą pozycją do jeszcze większej liczby rodzin z alergią.

Jeśli jesteś zainteresowana Wielkim Powrotem książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie zapisz się na listę.

Do niczego Cię ten zapis nie zobowiązuje, po prostu jako pierwsza dowiesz się o dacie premiery i dołączysz do Poniedziałkowej Akademii MAG.

Jeśli jesteś tu nowa to zachęcam Cię do przeczytania wpisu pt. Kim jest MAG. MAGiczna historia.

Wszystkie MAGiczne książki kupisz w moim elektronicznym sklepie.

A teraz zapraszam po przepis na pyszne dyniowe babeczki.

Życzę Smacznego!

Babeczki dyniowe z żurawiną

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)

Czas przygotowania: 15 minut (z upieczoną dynią)

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 300 g puree z upieczonej dyni piżmowej
  • 150 ml napoju roślinnego (u mnie owsiany bezglutenowy)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z ½ cytryny
  • *1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wanilii w proszku czy pasty waniliowej
  • 75 ml oleju roślinnego np. rzepakowego lub z pestek winogron

Składniki suche:

  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki jaglanej, kukurydzianej lub ryżowej
  • 50 g dowolnej skrobi lub gotowy budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżeczka zmielonych łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
  • 100 g suszonej lub świeżej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na 1,5 cm krążki, oczyszczamy z nasion, pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, wyjmujemy, studzimy, miąższ bez skórki umieszczamy w misce.
  2. Napój roślinny łączymy z octem lub sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut, wlewamy do puree z dyni, miksujemy.
  3. Dodajemy olej i miksujemy.
  4. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, skrobią czy budyniem, wsypujemy cukier, łuskę babki jajowatej, cynamon, mieszamy.
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy na małych obrotach, łącząc wszystkie składniki.
  6. Do przygotowanego ciasta dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką.
  7. Ciasto wykładamy do papilotek przygotowanych w formie do muffinek.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 175ºC w opcji góra-dół.
  9. Pieczemy przez 30 minut, podajemy wystudzone.

Wskazówki:

* Wanilię możemy pominąć gdy dodajemy cynamon.

Babeczki mięciutkie są zaraz po upieczeniu, na ciepło. Na drugi dzień twardnieją ale odgrzane w opiekaczu nadal są rewelacyjne.

Część babeczek polukrowałam, ale jak dla mnie są za słodkie.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Babeczki dyniowe bezglutenowe na 9 urodziny bloga"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.