Oto moja uproszczona wersja klasycznej focacci liguryjskiej – bez długiego wyrastania, ale z zachowaniem cudownej struktury i smaku. To przepis idealny na każdą porę roku: prosty, szybki i pełen aromatu oliwy z oliwek, rozmarynu oraz słodkich pomidorków koktajlowych. Latem smakuje wyjątkowo ze świeżym rozmarynem i dojrzałymi pomidorkami.
Składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól, oliwa z oliwek, rozmaryn, pomidorki koktajlowe.
Pod każdym przepisem znajdziesz PORADY MAG – informacje o zamiennikach składników, opcjach bezglutenowych oraz wyliczenia wartości odżywczych i kalorii.
A jeśli tak jak ja lubisz domowe wypieki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, koniecznie sięgnij po moją książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Czeka tam na Ciebie nie tylko wiele pysznych i wytrawnych dań, ale także przepisy na domowe pieczywo – w tym bezglutenowe pizze. Dzięki tym inspiracjom nigdy nie zabraknie Ci pomysłów, by codziennie zaskakiwać rodzinę zdrowym i smacznym jedzeniem bez alergenów.
No Replies to "Focaccia liguryjska bez długiego wyrastania"