ciasteczka 83 wyniki

Rogaliki drożdżowe, orkiszowe z dżemem (wegańskie)

Przez ostatnie dwa dni dopracowywałam swój przepis na wspaniałe rogaliki drożdżowe z różnym owocowym nadzieniem.
Był dżem z rabarbaru (ostatnio zrobiony), konfitura z płatków róży i domowy dżem truskawkowy.
Pierwsze rogaliki zrobiłam na mące orkiszowej jasnej i orkiszowej razowej, z dodatkiem mleka orkiszowego.
Powstały więc Orkiszowe Rogaliki Drożdżowe, dobre zarówno na podwieczorek, jak i śniadanie.
Wczoraj użyłam głównie mąki pszennej z dodatkiem orkiszowej razowej.
W zależności od użytej mąki konsystencja ciasta się zmienia.
Ciasto na rogaliki musi mieć luźną konsystencję, nie taką jak na pizzę:)
 
Rozpoczyna się dziś na Durszlaku moja akcja „Domowe Pieczywo dla Alergika” , dołączam do niej dzisiejsze rogaliki, a Was zapraszam do udziału w akcji. Przepis dołączam także do akcji Kinder Party , Rabarbarowa Akcja oraz Zdrowe słodycze
Polecam i życzę Smacznego

Kruche ciasteczka z cukrem

Zrobiłyśmy z Babcią Bronią takie oto ciasteczka kółeczka. Część z nich obtoczona jest w zwykłym cukrze, część z w trzcinowym ale nie widać za bardzo różnicy. Poniżej podaję już zmniejszone ilości składników, tak typowo pod ciasteczka. Ciasteczka mogą być nieco grubsze, to zależy jak rozwałkujemy ciasto.

Babeczki kajmakowe i kajmakowo-karobowe

Kolejny pomysł na wielkanocne słodkości dla Alergika zrodził się przy tworzeniu Mazurka Cioci Stasi. Z większą wprawą zabrałam się do przygotowania masy kajmakowej, a ciasto na babeczki to lekko zmodyfikowna wersja kruchego spodu mazurka. Zmniejszyłam ilość cukru bo kajmak i tak jest bardzo słodki.

Limonkowe ciasteczka do herbaty

Pyszne, kruche, pachnące limonką ciasteczka do herbaty. Można je dodatkowo ubrać lukrem, będą wtedy bardziej słodkie. Moim zdaniem nic im do szczęścia już nie potrzeba, smakują pysznie takie naturalne. 
Mimo, że ciasteczka są przeznaczone dla Alergika, jadła je cała rodzina. Konrad preferował wersję z karobem, a my czystą, taką nawet bez lukru.  Niebawem wypróbuję ten przepis z mąką pełnoziarnistą, jestem pewna, że ciasteczka będą równie pyszne ale zdrowsze:)
Polecam i życzę Smacznego

Rożki francuskie z budyniem i truskawkami

Delikatne ciasteczko wypełnione lekkim budyniem z dodatkiem truskawek smakowało zaskakująco dobrze!. Dziś mam także zamówienie na ten deser, użyję tym razem brzoskwiń z puszki:). Wykonanie jak zawsze proste i szybkie, jedynym utrudnieniem jest posiadanie odpowiednich foremek do rurek/rożków.

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Walentynki to czas obdarowywania tych, których kochamy i mimo, że to głównie komercyjne święto miło jest pomyśleć, że każdy zakochany jeszcze bardziej wyjątkowo będzie się czuł tego dnia, obdarowany, wycałowany i nakarmiony pysznościami. Moje małe Serduszka obdaruję kolorowymi, kruchymi babeczkami. Dekoracyjnie zaimprowizowałam małe love story (popatrzcie na zdjęcia). Będzie zabawnie i smakowicie. Dla większego Serca szykuję równie pyszną niespodziankę:).

Chrusty czy faworki

Chrusty dla Alergika nie zaliczę do idealnych. Bez jajek, które nadają im lekkości nie uzyskałam wskazanej kruchości i lekkości, ale i tak smakowały nam tak, że dorabiałam drugą porcję.

Ciasteczka owsiane niby-czekoladowe

Nadszedł czas na nasze rodzinne „Gówienka” w wersji dla Alergika. Przepis na oryginalne ciasteczka znajduje się TUTAJ Jak już wspominałam ten retro deser, znany jest wśród całej rodziny, nie mogłam więc pozwolić, aby Konrad nie mógł go spróbować.

Ciasteczka owsiane z serii nie dla alergika

Przepis na te ciasteczka pochodzi z czasów gdy w sklepach na półkach było niewiele, żeby nie powiedzieć że tylko ocet:) Moja mama przyniosła go od sąsiadki, wypróbowała i już potem stale te ciasteczka umilały nam czas podwieczorku. Składników kilka, prostota wykonania a dodatkowo duża ilość błonnika. Z tamtych czasów pochodzi też nasza rodzinna nazwa tych ciasteczek. „Gówienka”:) Tak ja je ochrzciłam jako dziecko i tak pozostało do dziś.

Ciasteczka makowe

Święta, Święta… i pozostało nam wiele jedzenia:)
Co zrobić z masą makową, której kupiliśmy za dużo?
Szybkie i pyszne ciasteczka makowe rozwiążą nam ten problem, powstały po przeczytaniu grudniowej „Kuchni”. 
Mój syn jednak maku jeszcze nie polubił. Jeśli sam odrzuca jakiś produkt i nie chce jeść to nie namawiam go, bo widocznie jego organizm wie lepiej, tym bardziej, że mój alergik nie należy do niejadków.
Ciasteczka smakują najlepiej na ciepło.
Wyśmienite na deser, do popołudniowej kawy są świątecznym wspomnieniem:).Polecam i życzę Smacznego