Ciasteczka orkiszowe Magdy

Podczas wakacji w Londynie, pewnego dnia gdy wróciliśmy do domu po całym dniu zwiedzania, na stole czekały specjalne ciasteczka przygotowane przez ciocię Magdę i MAGiczną bohaterkę Milę. Cała miseczka ciastek tylko Dla Konrusia!

Chyba nie muszę przekonywać, że radość mojego alergika była wielka.

Ciasteczka pyszne, inne niż mamy, słodsze, ale nie tylko o to chodziło. Mój syn bardzo docenia fakt, że ktoś specjalnie dla niego coś przygotował. Nie zdarza się to zbyt często, bo zwykle wychodząc w gości bierzemy swój własny prowiant. Na szczęście najbliższa rodzina i przyjaciele potrafią zadbać także o mojego alergika.

W takich chwilach alergik czuje się jeszcze bardziej wyjątkowy, bo zauważony i potraktowany jak wszyscy. 

Mam nadzieję, że możecie się pochwalić podobnym doświadczeniem.

Życzę Smacznego

 

Ciasteczka MAGdy

(wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut + 15-20 minut pieczenia

Ilość: ok. 25- 30 szt. w zależności od wielkości

Składniki:

  • 225 g mąki orkiszowej jasnej pół na pół z razową typ 1100
  • 150 g wegańskiej margaryny
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego (warto zmniejszyć)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka mąki z tapioki z 3 łyżkami zimnej wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli himalajskiej
  • rodzynki lub ciemna czekolada bezmleczna ok. 100 g

Przygotowanie:

  1. Cukier i miękki tłuszcz umieszczamy w misce, miksujemy (cukier ma być wyczuwalny)
  2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i solą, oraz ekstrakt wanilii
  3. Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą tworząc papkę, którą następnie dodajemy do pozostałych składników, mieszamy
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  5. Gotowe ciasto łyżeczką wykładamy porcjami na przygotowaną blaszkę, którą przekładamy do nagrzanego piekarnika
  6. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, do momentu aż będą rumiane
  7. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystudzenia

 

Ciasteczka z bezmleczną, organiczną ciemną czekoladą

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Ciasteczka orkiszowe Magdy"

  • comment-avatar
    Focus 5 września 2016 (09:01)

    Uwielbiam takie zdrowe słodycze. Nie są tak tuczące, ale i nie uzależniają od cukru. Ciastka chyba jeszcze nigdy mi się nie udały. Zawsze wychodziła mi jakaś paćka bez kształtu i możliwości zjedzenia. Fajny przepis 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 września 2016 (10:13)

      Jak zmniejszymy w tym przepisie ilość cukru będzie zdrowiej:) Te ciasteczka nie mogą się nie udać. Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Alhana 9 sierpnia 2019 (06:28)

    U nas temperatura była za wysoka (kwestia piekarnika pewnie), po wywaleniu pierwszej spalonej partii, drugą na 150C piekliśmy, i wyszły przepyszne

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 sierpnia 2019 (08:06)

      Tak, to kwestia piekarnika. Trzeba dostosować zwłaszcza jeśli to stary model. U mnie na 170 stopni C piekły się wczoraj 20 minut (termoobieg).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.