Jogurtowe babeczki bananowe z żurawiną

Jesienne i zimowe wieczory mają w sobie coś szczególnego, więcej czasu spędzamy w domu, otuleni ciepłym światłem, z kubkiem herbaty i ochotą na coś domowego, miękkiego i pachnącego. A gdy zbliżają się Święta, ta potrzeba otulenia się smakami jest jeszcze silniejsza. To właśnie teraz najchętniej sięgamy po przepisy, które dają poczucie ciepła, bezpieczeństwa i domowej magii.

Na blogu znajdziesz już mój przepis na idealne muffinki bananowe, ale… ta wersja jogurtowa bije tamtą na głowę!

Babeczki są jeszcze pulchniejsze, bardziej miękkie i delikatne, a świeża żurawina wspaniale przełamuje słodycz bananów, tworząc idealną równowagę smaków.

Upiekłam je wieczorem, a zniknęły szybciej niż zdążyłam je sfotografować, takie są dobre!

To także doskonała propozycja do lunchboxów. Zdradzę Ci mój sposób.

Na drugi dzień owijam babeczkę folią aluminiową i wkładam do piekarnika, który rozgrzewam do 100-120°C. Po 2-3 minutach wyjmuję ciepłe i mięciutkie babeczki, idealne do zapakowania na wynos.

W takie jesienno-zimowe wieczory szczególnie dobrze sprawdza się także lektura MAGicznej książki
Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.
To nie tylko zbiór sprawdzonych, sezonowych przepisów, które można przetestować wspólnie z dziećmi. To również przestrzeń do wspólnego spędzenia czasu przy czytaniu wierszy, rozwiązywaniu rebusów i zabawie z naklejkami, które znajdziesz w książce. Idealna propozycja na długie, chłodne wieczory, kiedy szukamy wspólnego rytuału, ciepła i bliskości.

Ponad 60 przepisów na przeróżne wypieki bez mleka, jajek, soi, orzechów a także bez glutenu, znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Zapraszam na muffinki i życzę Smacznego!

Jogurtowe babeczki bananowe z żurawiną

(bez mleka, jajek, soi, orzechów, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 sztuk (forma 5 cm)

Składniki mokre

  • 300 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki
  • 100 g jogurtu kokosowego naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 80 ml oleju roślinnego lub 80 g masła klarowanego (roztopionego i przestudzonego) nie dla wegan
  • 80 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki suche

  • 300 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50–70 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 100 g świeżej żurawiny
  • opcjonalnie: 2–3 łyżki kropelek czekoladowych lub kawałki ciemnej czekolady jeśli chcesz wersję „bardziej deserową”

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C w opcji z termoobiegiem.
  2. W misce, przy pomocy widelca, rozgnieć banany na gładką masę.
  3. Dodaj: cukier, jogurt kokosowy, sok z cytryny i pomarańczy, olej lub płynne masło klarowane, napój roślinny i ocet. Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników.
  4. W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj.
  5. Przesiej suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia (nie miksuj długo!).
  6. Dodaj świeżą umytą żurawinę i delikatnie wmieszaj ją szpatułką. Odstaw ciasto na 5 minut.
  7. Przełóż ciasto do papilotek, do ¾ wysokości. Jeśli dodajesz kawałki czekolady wciśnij je w ciasto.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż babeczki będą rumiane.
  9. Ostudź na kratce.

PORADY MAG

Jogurt kokosowy dodaje tym babeczkom miękkości, struktury i minimalnej kwasowości.

Świeża żurawina przełamuje słodycz banana, po upieczeniu robi się miękka i delikatnie pęka, tworząc soczyste wnętrze.

Opcjonalne masło klarowane (ghee) daje ciastu głębszy aromat i poprawia strukturę ciasta, warto je użyć jeśli jest dozwolone w diecie.

Możesz pominąć sok z cytrusów, ale koniecznie pozostaw ocet jabłkowy. To właśnie kwaśny składnik aktywuje sodę oczyszczoną, umożliwiając jej spulchnienie ciasta. Bez niego soda nie zadziała prawidłowo i muffinki nie urosną tak pięknie, jak powinny.

Jeśli pominiesz sok z cytryny i pomarańczy, zwiększ ilość jogurtu koksowego do 120 g, a ilość napoju zmniejsz o 20 ml. Musisz wiedzieć, że pomijając kwas z cytrusów zmniejszasz działanie środków spulchniających.

Jeśli chętnie zobaczyłabyś także wersję bezglutenową tych babeczek, daj mi proszę znać w komentarzu pod przepisem albo w wiadomości na Facebooku czy Instagramie.

Wartości odżywcze (12 babeczek):

Kalorie: ok. 2350 kcal

Białko: 29 g

Tłuszcze: 96 g

Węglowodany: 345 g

Wartości odżywcze 1 babeczka (1/12 porcji):

Kalorie: ok. 196 kcal

Białko: 2,4 g

Tłuszcze: 8 g

Węglowodany: 28,7 g

(*wartości przybliżone. Jeśli używasz masła klarowanego zamiast oleju, kaloryczność pozostaje bardzo podobna.)

Fot. Katarzyna Jankowska

Brak komentarzy do "Jogurtowe babeczki bananowe z żurawiną"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.