Jesienne i zimowe wieczory mają w sobie coś szczególnego, więcej czasu spędzamy w domu, otuleni ciepłym światłem, z kubkiem herbaty i ochotą na coś domowego, miękkiego i pachnącego. A gdy zbliżają się Święta, ta potrzeba otulenia się smakami jest jeszcze silniejsza. To właśnie teraz najchętniej sięgamy po przepisy, które dają poczucie ciepła, bezpieczeństwa i domowej magii.
Na blogu znajdziesz już mój przepis na idealne muffinki bananowe, ale… ta wersja jogurtowa bije tamtą na głowę!
Babeczki są jeszcze pulchniejsze, bardziej miękkie i delikatne, a świeża żurawina wspaniale przełamuje słodycz bananów, tworząc idealną równowagę smaków.
Upiekłam je wieczorem, a zniknęły szybciej niż zdążyłam je sfotografować, takie są dobre!
To także doskonała propozycja do lunchboxów. Zdradzę Ci mój sposób.
Na drugi dzień owijam babeczkę folią aluminiową i wkładam do piekarnika, który rozgrzewam do 100-120°C. Po 2-3 minutach wyjmuję ciepłe i mięciutkie babeczki, idealne do zapakowania na wynos.
W takie jesienno-zimowe wieczory szczególnie dobrze sprawdza się także lektura MAGicznej książki
Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.
To nie tylko zbiór sprawdzonych, sezonowych przepisów, które można przetestować wspólnie z dziećmi. To również przestrzeń do wspólnego spędzenia czasu przy czytaniu wierszy, rozwiązywaniu rebusów i zabawie z naklejkami, które znajdziesz w książce. Idealna propozycja na długie, chłodne wieczory, kiedy szukamy wspólnego rytuału, ciepła i bliskości.
Ponad 60 przepisów na przeróżne wypieki bez mleka, jajek, soi, orzechów a także bez glutenu, znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Zapraszam na muffinki i życzę Smacznego!
Jogurtowe babeczki bananowe z żurawiną
(bez mleka, jajek, soi, orzechów, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 sztuk (forma 5 cm)
Składniki mokre
- 300 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki
- 100 g jogurtu kokosowego naturalnego
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 80 ml oleju roślinnego lub 80 g masła klarowanego (roztopionego i przestudzonego) nie dla wegan
- 80 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowego)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki suche
- 300 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50–70 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 100 g świeżej żurawiny
- opcjonalnie: 2–3 łyżki kropelek czekoladowych lub kawałki ciemnej czekolady jeśli chcesz wersję „bardziej deserową”
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C w opcji z termoobiegiem.
- W misce, przy pomocy widelca, rozgnieć banany na gładką masę.
- Dodaj: cukier, jogurt kokosowy, sok z cytryny i pomarańczy, olej lub płynne masło klarowane, napój roślinny i ocet. Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj.
- Przesiej suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia (nie miksuj długo!).
- Dodaj świeżą umytą żurawinę i delikatnie wmieszaj ją szpatułką. Odstaw ciasto na 5 minut.
- Przełóż ciasto do papilotek, do ¾ wysokości. Jeśli dodajesz kawałki czekolady wciśnij je w ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż babeczki będą rumiane.
- Ostudź na kratce.
PORADY MAG
Jogurt kokosowy dodaje tym babeczkom miękkości, struktury i minimalnej kwasowości.
Świeża żurawina przełamuje słodycz banana, po upieczeniu robi się miękka i delikatnie pęka, tworząc soczyste wnętrze.
Opcjonalne masło klarowane (ghee) daje ciastu głębszy aromat i poprawia strukturę ciasta, warto je użyć jeśli jest dozwolone w diecie.
Możesz pominąć sok z cytrusów, ale koniecznie pozostaw ocet jabłkowy. To właśnie kwaśny składnik aktywuje sodę oczyszczoną, umożliwiając jej spulchnienie ciasta. Bez niego soda nie zadziała prawidłowo i muffinki nie urosną tak pięknie, jak powinny.
Jeśli pominiesz sok z cytryny i pomarańczy, zwiększ ilość jogurtu koksowego do 120 g, a ilość napoju zmniejsz o 20 ml. Musisz wiedzieć, że pomijając kwas z cytrusów zmniejszasz działanie środków spulchniających.
Jeśli chętnie zobaczyłabyś także wersję bezglutenową tych babeczek, daj mi proszę znać w komentarzu pod przepisem albo w wiadomości na Facebooku czy Instagramie.
Wartości odżywcze (12 babeczek):
Kalorie: ok. 2350 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 96 g
Węglowodany: 345 g
Wartości odżywcze 1 babeczka (1/12 porcji):
Kalorie: ok. 196 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 28,7 g
(*wartości przybliżone. Jeśli używasz masła klarowanego zamiast oleju, kaloryczność pozostaje bardzo podobna.)




Brak komentarzy do "Jogurtowe babeczki bananowe z żurawiną"