Kruche wiosenne ciasteczka z kremem cytrynowym

Wiosna i Wielkanoc, dwie okazje by wypróbować te pyszne, kruche ciasteczka z cytrynowym kremem a’la lemon curd.

Najlepsze jak zawsze pierwszego dnia, zresztą mało prawdopodobne, że przetrwają dłużej.

Ciekawa jestem Twojej opinii na ich temat, zostaw ją w komentarzu pod przepisem.

Jeśli szukasz więcej propozycji odpowiednich na czas sezonu wiosna-lato, zajrzyj do książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

A jeśli w Twojej rodzinie ktoś cierpi z powodu alergii na pyłki wiosennych drzew, to zapraszam po wiedzę i kulinarne bezpieczne na ten czas propozycje, do e-booka pt. “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY”.

Kruche wiosenne ciasteczka z kremem cytrynowym

(bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: 20 sztuk (podwójnych)

Składniki:

  • 1 łyżeczka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 75 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100 g mąki sorgo lub gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 50 g dowolnej skrobi (u mnie skrobia z manioku)
  • 125 g margaryny wegańskiej lub smalcu (nie dla wegan)
  • 50 ml roztworu (pół na pół, zimna woda z sokiem z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Zmieloną łuskę babki jajowatej łączymy z gorącą przegotowaną wodą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, powstanie galaretowata zawiesina.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy skrobię i zimną margarynę, siekamy przy użyciu specjalnego siekacza. Jeśli siekamy nożem, łączymy składniki na stolnicy.
  3. Dodajemy schłodzoną galaretkę z babki jajowatej i ponownie siekamy.
  4. Stopniowo wlewamy zimny roztwór cytrynowy, łączymy składniki, wyrabiamy ciasto ręcznie, do momentu uzyskania jego elastycznej konsystencji.
  5. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w lodówce do 30 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy (lemon curd).
  7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość 3 mm.
  8. Przy pomocy foremki wycinamy kwiatki (moje mają ok. 5 cm średnicy), następnie w co drugim kawałku wycinamy na środku mniejszy wzór.
  9. Wycięte ciasteczka podważamy szerokim nożem i przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pozostałe ciasto owijamy w folię i ponownie chłodzimy w lodówce do momentu kolejnego rozwałkowania.
  11. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół.
  12. Pieczemy od 10-14 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek (mają się lekko zrumienić).
  13. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy na blaszce, a z pozostałego ciasta ponownie wykrawamy ciasteczka i kontynuujemy pieczenie.
  14. Na upieczone pełne ciastko kładziemy porcję kremu cytrynowego, na grubość ok. 4 mm, przykrywamy ciastkiem z wycięciem i odstawiamy.
  15. Warto upiec także kilka mniejszych wzorów (wykrojonych ze środka ciasteczka), posłużą nam gdy będziemy chcieli oprószyć ciastka cukrem pudrem.
  16. Żeby gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem, na krem kładziemy upieczony mniejszy wzór, zakrywamy nim krem, następnie ciastko oprószamy cukrem, zdejmujemy mały wzór, krem pozostanie żółty.
  17. Ciasteczka podajemy i rozkoszujemy się ich słodko-kwaśnym smakiem.

WSKAZÓWKI:

Zamiast zmielonej łuski babki jajowatej możemy użyć 1 łyżkę świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej przegotowanej wody.

Ciasto na ciasteczka możemy przygotować na słodko i upiec je jako zwykłe kruche ciasteczka bez kremu. Dodajemy wówczas, 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu w proszku, na etapie mieszania mąki i skrobi.

Roztwór wody z cytryną dodajemy stopniowo, jego ilość zależy od rodzaju użytej mąki. Najlepiej odlać dwie łyżki roztworu, resztę wlać do ciasta, wyrabiać, a w razie konieczności dolewać po łyżce odłożonego płynu.

Jeśli ciasto schłodzimy zbyt mocno, będzie trzeba je ocieplić przed wałkowaniem.

Ciasteczka możemy wypełnić gęstym dżemem lub marmoladą.

Jeśli szykujemy ciasteczka nadziewane kremem cytrynowym lub słodkim dżemem, nie dodawajmy do ciasta cukru.

Kruchość ciasta uzyskamy stosując tłuszcz w stałej postaci, taki jak masło, margaryna czy smalec.

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Kruche wiosenne ciasteczka z kremem cytrynowym"

  • comment-avatar
    Marta 13 kwietnia 2022 (13:55)

    Czyn zastąpić margarynę wegańską?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 kwietnia 2022 (22:03)

      Dodałam informację bezpośrednio w przepisie (skład, wskazówki:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.