Pasztet z dyni i soczewicy (wegański, bez glutenu)

Przeglądając najnowsze czyli październikowe wydanie magazynu „Kuchnia”, natknęłam się na przepis na Pasztet z dyni i soczewicy. Na zdjęciach w gazecie wyglądał apetycznie, więc od razu zabrałam się do działania.

Dyni u mnie dostatek, a na dodatek miałam już gotowe puree z gotowanej dyni, wykorzystałam więc je w tym daniu.
Autorką przepisu jest Edyta z bloga Ekoquchnia. 
Swój pasztet zrobiłam prawie dokładnie tak jak jest w gazecie. Moje zmiany to użycie puree z ugotowanej dyni, a nie smażenie jej, zwiększenie ilości płatków owsianych zamiast użycia kaszki kukurydzianej oraz zdecydowane zmniejszenie przyprawy curry, do właściwie szczypty.
 
Z tym pasztetem to miałam niezły „pasztet”. Zrobiłam go głównie w mniejszej keksówce oraz dodatkowo w formie na babeczkę. Keksówka wyślizgnęła mi się z rąk, przy wyciąganiu z piekarnika i pasztet znalazł się na podłodze:(.
 
Na szczęście pozostała „babeczka”, którą po przestygnięciu (na drugi dzień) mogłam wypróbować i dzięki której powstały zdjęcia do tej potrawy.
Nie muszę już opisywać jaka byłam wkurzona, zdążyłam jeszcze na pytanie męża „Co się stało” odpowiedzieć „Lepiej teraz nic nie mów!”
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Pasztet z dyni i soczewicy

(wegański, bez glutenu)

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 30-45 minut
Składniki:
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (u mnie był 1 kubek)
  • 4 marchewki (u mnie duże)
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku (nie miałam:)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g dyni (u mnie już gotowe puree z ugotowanej dyni)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  szklanki kaszki kukurydzianej (nie miałam)
  • ¾ szklanki płatków owsianych bezglutenowych drobno zmielonych (u mnie pełny kubek)
  • 1 łyżeczka curry (u mnie szczypta)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego (u mnie oliwa z oliwek)
  • foremka typ keksówka mała lub foremki na babeczki (nie są ekologiczne:) i tłuszcz do przygotowania foremek

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie (2 kubki wody) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, przez około 15 minut, aż będzie miękka (wchłonie wodę) i się rozgotuje na papkę
  2. Marchewki w skórce ugotowałam oddzielnie, pokrojone na plasterki, odcedziłam i obrałam. Można je ugotować razem z soczewicą jak podaje gazeta
  3. Dynię ugotowałam dzień wcześniej do miękkości, wrzucając na wrzącą wodę. Wcześniej ją obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki. W przepisie jest, aby dynie podsmażyć na maśle wraz z cebulą i czosnkiem.
  4. Cebulę, czosnek podsmażyłam oddzielnie na oliwie, na złoty kolor
  5. Do gorącej jeszcze soczewicy dodajemy marchewkę (chyba że gotowały się razem), wsypujemy kaszkę i płatki owsiane i energicznie mieszamy
  6. Dodajemy dynię z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i curry (ja dodałam jeszcze odrobinę ostrej sproszkowanej papryki)
  7. Miksujemy blenderem (u mnie na bardzo gładką masę), w przepisie jest tak, aby pozostały grudki
  8. Smarujemy tłuszczem foremki, wysypujemy je otrębami (u mnie płatkami owsianymi drobno zmielonymi), wkładamy masę dyniowo-soczewicową i możemy ją jeszcze obsypać pestkami dyni
  9. Pieczemy 30-45 minut w 200°C (u mnie termoobieg), aż pasztety się zrumienią
  10. Podajemy pasztet bardzo dobrze ostudzony 
pasztet z dyni i soczewicy mamaalergikagotuje.pl
 
 
pasztet z dyni i soczewicy
 

6 komentarzy to "Pasztet z dyni i soczewicy (wegański, bez glutenu)"

  • comment-avatar
    soulstorm-everywhere 4 października 2012 (18:47)

    dosyć ciekawe połączenie, muszę wypróbować 😉

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 4 października 2012 (20:16)

    nie jadłam jeszcze nigdy takiego pasztetu, koniecznie spróbuję! ładnie się prezentuje.

  • comment-avatar
    szczypta-wege 5 października 2012 (10:25)

    Chyba jednak nie wykorzystam reszty dyni na ciasto. 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 6 października 2012 (08:15)

    Bardzo mi się spodobał, zrobię 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 października 2012 (18:25)

    soulstorm-everywhere: To połączenie sprawdza się również świetnie w zupie. Jutro przepis na blogu:)
    Karmel-itka; Naprawdę smaczny:)
    Szczypta wege; Ciekawa jestem wrażeń:)
    Patyska;Zrób i chwal się jak Wam smakował:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 11 października 2012 (05:25)

    świetnie wygląda

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.