przekaski 93 wyniki

Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody! Kto im się oprze? Czy alergik musi z nich rezygnować? Jakie lody są bezpieczne dla alergika? Jakie alergeny możesz spotkać w gotowych lodach wegańskich? Odpowiedzi na te pytania i wiele innych znajdziesz w tym wpisie blogowym. Tymczasem zapraszam na pyszne lody jogurto...

Pieczone ziemniaki dla alergika

Pieczone ziemniaczki, niby proste danie, a można je przygotować na wiele sposobów. Na blogu znajdziesz: Ziemniaki pieczone w piekarniku Ziemniaczki pieczone w talarkach Pieczone ziemniaki nadziewane W książkach jeszcze więcej opcji. Żeby zminimalizować możliwe reakcje ...

Sałatka z patelni z ciecierzycą

Najczęściej proste dania okazują się być najbardziej pożądanymi. Gdy kilka dni temu pokazałam swój talerz na Instagramie, relacja osiągnęła tysiące otwarć. Wiele osób pytało o przepis, więc dzielę się tym smacznym daniem, które możesz zjeść jako samodzielny posiłek ...

Arepy bezglutenowe

Arepy to tradycyjne danie kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej. Ponieważ jest bezglutenowe, skusiłam się odtworzyć je w domu. By je przygotować potrzebna jest specjalna biała mąka kukurydziana, którą osobiście kupuję w sieciowych sklepach, jak tylko się pojawi, lub w sklepach ...

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów

Pyszne frytki z batatów jadłam ostatnio w mojej ulubionej gdyńskiej restauracji Vinegre. Ponieważ jako mama alergika zawsze dokładnie dopytuję o skład dania i tym razem byłam dociekliwa. Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie informacja, że frytki z batatów zawierają gluten. Zawsze ...

Pieczony kalafior w całości

Pieczony kalafior przygotowałam podczas mojego siódmego postu warzywno-owocowego. Starałam się jeść jeden ciepły posiłek dziennie. 14 dni postu dr Dąbrowskiej za mną, ale pozostały nowe inspiracje i przepisy. Jeśli szukasz więcej przepisów odpowiednich na czas postu, koniecznie ...

Jak przygotować papryczki padron?

Papryczki padron to typowe hiszpańskie papryczki, które podaje się jako tapas, praktycznie w każdym lokalu w Hiszpanii. Dobrze się składa bo akurat jestem w Barcelonie, a Ty możesz poznać prosty sposób na ich przygotowanie. W Polsce papryczki padron pojawiają się w sprzedaży w ...

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska kanapka pachnąca latem. Najlepiej smakuje z dojrzałymi sezonowymi pomidorami i dodatkiem bazylii. Był czas gdy przygotowywałam bruschettę na niewielkiej ilości oleju, ale podczas pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że kromka chleba powinna zetknąć się z ...

Gofry z serkiem waniliowym

Gofry owsiane z dodatkiem serka waniliowego przygotowałam ostatnio na specjalne życzenie. Szczerze mówiąc byłam ciekawa, jak wypadnie mi ten eksperyment. Gofry wyszły lekkie jak chmurka i jednocześnie chrupiące. Mąka jest w nich praktycznie niewyczuwalna, a użyłam wyłącznie mąki ...

Domowe riso

W czasach gdy byłam mała, moja mama na śniadanie serwowała ryż na mleku. Pamiętam, że dość długo się na niego czekało, bo przecież ryż musiał się ugotować. Dziś podobne dania, z różnymi dodatkami, możesz kupić gotowe w sklepach. Tylko, że samodzielne ich przygotowanie ...