smarowidla 20 wyniki

Krem śliwkowy niby czekoladowy

Sezon na śliwki powoli dobiega końca więc warto je wykorzystać do przygotowania kremu, który może być naszym deserem lub dodatkiem do innych dań. Przepis na krem śliwkowy niby czekoladowy przygotowałam już jakiś czas temu i był propozycję na urodzinowy tort Kacpra. Wiele razy ...

Majonez z aquafaby

Pamiętam czasy, nie tak jeszcze odległe, gdy majonez wegański był tylko marzeniem. Obecnie można przebierać w gotowych rozwiązaniach. Zrobienie domowego majonezu z aquafaby bez jajek, jest jednak tak prostą sprawą, że warto pokusić się o własny wyrób. Kiedy taki majonez ...

Pesto brokułowe

W niedzielę mój syn oznajmił mi, że decyduje się podjąć wyzwanie i przez tydzień nie jeść mięsa ani ryb. Było to dla mnie miłym zaskoczeniem, ponieważ on, nastolatek-alergik ma wiele ograniczeń w diecie, a mięsne dania lubi. Jada co prawda głównie ekologiczny drób, ale ...

Krem czekoladowy bez mleka bez jajek bez glutenu

Taki krem czekoladowy to rozwiązanie wielu kulinarnych problemów. Można go zjeść bezpośrednio ze słoiczka, ostrzegam bo ciężko mu się oprzeć. Można nim posmarować grzanki, pieczywo na śniadanie. Można go użyć do posmarowania gofrów, wypełnić nim kruche babeczki, przełożyć ciasteczka czy tartę, a także udekorować tort.

Hummus z bakłażanem

Zaczęła się jesień. Warto sięgać po pieczone warzywa i rozgrzewać organizm. Jeśli już upieczmy np. bakłażana (oberżynę) możemy wykorzystać go do przygotowania hummusu. Wiele osób nie sięga po oberżynę bo myśli, że jest niesmaczna albo nie wie jak się do niej zabrać. Polecam więc wypróbować moją wersję pieczonego bakłażana, a potem czarować różne pasty, dipy i hummusy.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki nie tylko są jadalne, ale też bardziej wartościowe niż czerwone korzenie rzodkiewki. Są źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Mają lekko ostro-gorzkawy smak więc zanim je polubimy dodawajmy do potraw w mniejszych ilościach. Pamiętajmy by spożywać liście wolne od pestycydów

Hummus z rukolą

Tradycyjny humus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia, niestety sezam bardzo często uczula. Tym razem przygotowałam więc hummus bez dodatku tahini. Wzbogaciłam go świeżą ekologiczną rukolą. Taki hummus można podawać na kanapkę, do świeżych warzyw oraz jako smarowidło na tortille. Alergicy muszą pamiętać, że ciecierzyca należąca do strączkowych może dać reakcje alergiczne krzyżowe zwłaszcza przy uczuleniu na soję.

Pasta z avocado i suszonych pomidorów

Pastę z avocado i suszonych pomidorów przygotowałam jako dodatek do blinów gryczanych, bezglutenowych. Niestety nie jest to pasta, którą bez wahania możemy podać alergikom. Zarówno avocado jak i pomidory często uczulają. Avocado wywołuje reakcje alergiczne przy uczuleniu na lateks, pomidory krzyżują się z pyłkami brzozy. Do pasty dodałam czosnek, który jak się okazuje z ostatnich badań, uczula mojego alergika

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Prosta pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów idealna na kanapki. My wykorzystujemy ją przygotowując bułeczki na plażę, ale sprawdzi się świetnie do szkoły na drugie śniadanie czy jako przekąska. Doprawiłam ją niewielką ilością tymianku i pieprzu syczuańskiego, dodałam pestki dyni. Bardzo ostrożnie stosuję czosnek w diecie mojego alergika ale dodanie go, jeśli lubicie, nieco zaostrzy smak smarowidła.

Smalec wegański

Smalec wegański na bazie oleju kokosowego i rzepakowego jest zbliżony w smaku do tradycyjnego smalcu. Jaki jest ten wegański smalec? Prosty w wykonaniu i wspaniały w smaku! Trzeba jednak zachować przy nim właściwe proporcje. Gdy użyjemy za dużo oleju kokosowego smalec będzie miał twardszą, bardziej zbitą konsystencję. Za dużo oleju rzepakowego oznacza, że nie zetnie się tak jak tego oczekujemy. Oczywiście to nie problem ponownie wrzucić go na patelnię i dodać więcej tłuszczu, no ale lepiej trzymać się przepisu.