Ciasteczka sakiewki z konfiturą
Przepis zawiera w swoim składzie ugotowane ziemniaki. Zaintrygował mnie, składniki dostosowałam do możliwości alergika, zrezygnowałam z jajka, wypróbowałam i robię je już po raz kolejny.
Pojawią się także na naszym świątecznym stole. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Migdałowe, śnieżne kule
Postanowiłam poeksperymentować i stworzyć podobne bez składników "Nie dla Alergika":) czyli bez żółtek i masła. Pozmieniałam nieco proporcje i oto są migdałowe, śnieżne kule dla mojego synka. Tylko teoretycznie dla niego, bo głównie zjadł je mój mąż:)
Naprawdę pyszne, kruche, trudno się im oprzeć.
Dyniowe ciasteczka z wisienką
Zabawę z dynią, aż wstyd się przyznać, rozpoczęłam dopiero w tym sezonie.
Wiele traciłam:)
Dyniowe ciasteczka-gwiazdeczki upiekłam po raz drugi i tym razem efekt mnie zadowolił. Przepis to moja twórczość:). Za pierwszym razem wyszły za rzadkie, co sprawiło, że niezależnie od zaplanowanego kształtu przyjmowały wygląd okrągłych "biszkopcików". Zmniejszyłam ilość dyni oraz margaryny i jest dobrze. Przy pieczeniu roznosi się po kuchni przyjemny słodko-waniliowy zapach. Ciasteczka po wystudzeniu są kruche, ale w środku zachowują miękkość. Udekorowałam je wisienkami z konfitur babci Zosi. Konfiturowa wiśnia dodała im lekkiej kwasowatości, smakują wyśmienicie. Zniknęły z talerza w tempie ekspresowym:)
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego:)