Chleb bezglutenowy wegański na zakwasie

Masz nietolerancję na drożdże?

Walczysz z candida albo po prostu chcesz jeść zdrowe pieczywo?

Nie masz dostępu do kupnego chleba?

A może chcesz się nauczyć jak zrobić domowy chleb bezglutenowy na zakwasie?

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość!

Ponieważ kwarantanna mnie także mobilizuje do doskonalenia warsztatu, powstają kolejne rodzaje pieczywa, chleby i bułeczki.

Przepis na proste bułeczki pszenne/orkiszowe już czekają na blogu.

Dzisiejszy chleb jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że jest smaczny i zdrowy, ale głównie dlatego, że jest jednocześnie bezglutenowy i wegański. Nie znajdziesz w nim więc mąki pszennej/glutenu, mleka czy jajek.

Przygotowanie takiego chleba na zakwasie jest stosunkowo proste, wystarczy mieć pod ręką pracujący zakwas bezglutenowy.

Jak przygotować domowy zakwas bez glutenu?

Zajrzyj do przepisu na zakwas sorgo-owsiany.

Przepisy na zakwasy gryczany i jaglany znajdziesz w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“.

W niej także czeka 9 przepisów na bezglutenowe pieczywo.

Chleb na zakwasie sorgo-owsianym przypomina tradycyjne pieczywo na zakwasie. Po wystudzeniu jest miękki i pięknie pachnie.

Na drugi i trzeci dzień jego struktura jest bardziej zwarta, ale nie odbiega od tradycyjnych chlebów żytnich czy pszennych na zakwasie. Kromeczki chleba odgrzane w opiekaczu ponownie stają się miękkie.

Taki chleb możesz bez problemów spożywać przez 4-5 dni. Przechowuj w lnianych woreczkach.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)

Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie 3-4 h

Czas pieczenia: 60 minut

Składniki:

na zaczyn (12 h)

  • 100 g zakwasu sorgo-owsianego
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki z sorgo
  • 100 ml ciepłej przefiltrowanej, przegotowanej wody

na chleb

  • zaczyn bezglutenowy 12 h (ok. 250 g)
  • 100 g mąki z sorgo
  • 100 g mąki gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (u mnie ze zmielonych płatków górskich bezglutenowych)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 400-450 ml ciepłej przefiltrowanej, przegotowanej wody

dodatkowo:

  • foremka typ keksówka o wymiarach: 26 cm x 11 cm

Przygotowanie:

zaczynu

  1. Zakwas, mąki i ciepłą wodę mieszamy ze sobą, miskę szczelnie owijamy folią spożywczą, folię nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem by był dostęp powietrza, odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-24 h.*

chleba

  1. Do miski z zaczynem wsypujemy przesiane mąki, skrobię i sól, wlewamy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto przy pomocy drewnianej łyżki (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – zobacz film pod przepisem).
  2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej wyrobione ciasto, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 h w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (u mnie wyrosło do brzegów foremki).
  3. Nagrzewamy piekarnik w opcji góra dół do 210°C.
  4. Formę z wyrośniętym ciastem delikatnie przekładamy do piekarnia.
  5. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez  kolejne 30 minut.
  6. Upieczony chleb wyjmujemy z papierem na kratkę, studzimy przez 10 minut, następnie ściągamy papier i studzimy ponownie.
  7. Kroimy ciepły, lub całkowicie wystudzony.

Wskazówki:

Mój zaczyn stał w ciepłym miejscu raz także 24 h, był bardziej kwaśny ale nadal idealny do wypieku takiego pieczywa.

Nie martw się więc, jeśli z jakichś powodów musisz przesunąć proces pieczenia chleba o jeden dzień.

Jeśli Twój zakwas bardzo ładnie bąbelkuje możesz go użyć od razu, nie musisz robić zaczynu. Wodę dodawaj stopniowo by uzyskać właściwą konsystencję ciasta.

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Chleb bezglutenowy wegański na zakwasie"

  • comment-avatar
    Slaw K 5 maja 2020 (08:31)

    Z tym zakwasem to ja mam mieszane uczucia. Sama mam nietolerancję drożdży i to maksymalnie wysoką. Nie mogę też pszenicy, żyta i jęczmienia, nabiału, pomidorów, ziemniaków. W jednym miejscu czytam, że jak nietolerancja drożdży to i chleba na naturalnym zakwasie także nie można, z kolei w drugim piszą, że można. Jak to dokładnie jest?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 maja 2020 (08:34)

      W zakwasie istnieje wiele gatunków i szczepów drożdży oraz bakterii kwasu mlekowego. Każdy zakwas to inny skład tych mikroorganizmów, w zależności od rodzaju mąki, środowiska a nawet regionu, w którym powstaje. Przy niewielkiej nietolerancji pewnie by chleb na takim zakwasie był dozwolony ale przy silnej należy być ostrożnym. Współczuję bo bardzo trudno jest wyeliminować drożdże całkowicie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.