Oto kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przygotowania szybkiego deseru. Był naprawdę szybki, bo zniknął z talerza ekspresowo.
Proponuję takie koperty w mniejszym rozmiarze wykorzystać dla maluchów na „imprezkę”. Przygotowanie ich zajmie chwilkę, a jestem pewna, że zjedzą je ze smakiem.
Moja wersja ciastek jest dla uczulonych na jajko i mleko więc właściwie mogą je zajadać wszyscy. Nie trzeba się będzie martwić czy pośród małych balowiczów jest ktoś z ograniczeniami w diecie:) Dla maluchów, przed podaniem wystarczy je posypać cukrem pudrem, a dla dorosłych proponuję udekorować je polewą karobową.
Polecam i życzę Smacznego
Francuskie koperty z brzoskwiniami
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez kakao, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcja: 6-8 sztuk (w zależności od wielkości koperty)
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275 g)
- puszka brzoskwiń ok. 800g (połówki)
- cukier puder do ustrojenia
- konfitura brzoskwiniowa 3-4 łyżki (lub inna ulubiona)
- polewa karobowa
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od waszych potrzeb)
- Rozgrzać piekarnik na 180°C
- Wyjąć brzoskwinie z puszki, każdą połówkę przekroić na ćwiartki (jeśli maja to być mniejsze koperty), lub jak u mnie, wykorzystać połówki brzoskwiń
- Na każdy wykrojony kwadrat w jego środkowej części nałożyć kawałek brzoskwini, zlepić rogi formując kopertę (dobrze je ścisnąć, można dla pewności oprószyć palce w mące i dopiero zlepić)
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebieprzygotowane koperty, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie)
- Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą lekko rumiane
- Upieczone koperty delikatnie wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć (na ciepło najlepsze, ale dla dzieci bezpieczniej wystudzone), posmarować lekko rozgrzaną ulubioną konfiturą, udekorować ewentualnie jeszcze cukrem pudrem lub polewą karobową i patrzeć jak znikają:)
Wskazówki:
Zawsze można ponownie podgrzać ciasta francuskie, smakują pysznie również na zimno
Jeśli z jakichś powodów zlepienie się rozklei, w niczym oprócz estetyki to przeszkadza, więc się tym nie przejmujmy:)
5 komentarzy do "Francuskie Koperty z Brzoskwiniami"
Dzikowiec 4 maja 2012 (12:32)
Mmmm… Uwielbiam ciasto francuskie z takimi pysznymi dodatkami!
Dusia 4 maja 2012 (13:04)
Mniam z brzokswiniami to muszą być pycha
Muffinkowa Mama 4 maja 2012 (14:44)
Na moim stole ciasto francuskie z brzoskwiniami gości minimum raz w tygodniu 🙂 Tak je lubimy, że to już chyba nałóg 🙂 Z tym, że ja robię w kształcie trójkącików- w trybie ekspresowym, bo zazwyczaj, kiedy jestem w kuchni, moje dziecko staje się bardziej absorbujące 😉
Mama Alergika 4 maja 2012 (20:29)
Dzikowiec; Fajnie, że robi się je tak szybciutko, nawet w upalne dni nie ma stania w kuchni:)
Dusiu; Są pyszne, Brzoskwinia nadaje im tyle słodkości, że nie trzeba nawet nic dodawać:)
Muffinkowa Mama;Ja też mam stale ciasto francuskie pod ręką:) Pozdrawiam
Patyska 5 maja 2012 (12:51)
Ciasto francuskie z brzoskwinią to chyba moja ulubiona parka 😉 Świetne te Twoje kopertki!