fbpx

Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego

Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego to doskonały początek dnia nie tylko alergika. Wspaniała dla biegaczy!

Dzięki dodaniu karobu jest naturalnie słodka i energetyczna. Melasa z chleba świętojańskiego wzbogaca ją w wapń, o który w diecie alergika trzeba dbać szczególnie.

O właściwościach karobu pisałam już wielokrotnie. Cenne, zebrane informacje o nim znajdziecie w kategorii MAGiczne produkty. 

Chia czyli ziarenka szałwii hiszpańskiej stały się ostatnio modne:)  Wśród biegaczy znane dzięki Scottowi Jurkowi.

O chia i ich właściwościach pisałam TUTAJ.

Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt propozycji na dania z karobem!

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego i chia

(bezglutenowa, wegańska, dla biegaczy)

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 pełna łyżka ziaren chia
  • 250 ml mleka jaglanego, kokosowego lub z quinoa
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego

dodatkowo:

  • truskawki lub inne dozwolone owoce, płatki migdałów, melasa karobowa do polania

Przygotowanie: Wersja na zimno:

  1. Suche składniki mieszamy sobą, zalewamy mlekiem wymieszanym z melasa z chleba świętojańskiego, chwilę miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 1 h lub na noc, dokładnie mieszamy przed podaniem

  Wersja na ciepło:

  1. Ziarna chia zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem melasy, odstawiamy na 15 minut, dodajemy płatki owsiane, gotujemy minutę na małym ogniu
  2. Podajemy na ciepło z owocami i bakaliami

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.