Placuszki jogurtowe wegańskie

W moim domu te placuszki robiłam już na śniadanie, obiad, a nawet podwieczorek. Mój alergik je uwielbia, sam potrafi je zrobić, bo nie trzeba tu niczego ważyć, proporcje łatwo zapamiętać, wystarczy zmieszać składniki i gotowe.

Skoro to takie proste, to jak je zrobić?

Zapraszam i życzę smacznego!

Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na tradycyjne dania w wersji dla alergików, skorzystaj z książek z serii “Mama Alergika Gotuje“!

Placuszki jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Składniki:

  • 1 jogurt kokosowy (u mnie 160 g)
  • tyle dowolnego napoju roślinnego ile wejdzie do kubka po jogurcie
  • 1 i pół kubka po jogurcie, mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski przekładamy zawartość jednego kubka jogurtu kokosowego, np. naturalnego (można użyć inny dozwolony jogurt).
  2. Do pustego kubka po jogurcie, wlewamy napój roślinny. U nas najlepiej sprawdza się orkiszowy lub sojowy naturalny. Napój przelewamy do miski z jogurtem.
  3. Do pustego kubeczka po jogurcie wsypujemy mąkę (u nas orkiszowa jasna lub pszenna bio). Mąkę tę przekładamy na sitko i przesiewamy bezpośrednio do pozostałych składników.
  4. Do miski wsypujemy też budyń, najlepiej waniliowy. Możemy dodać 40 g dowolnej skrobii i ziarenka z połowy laski wanilii.
  5. Wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
  6. Wszystkie składniki miksujemy lub bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, dodajemy odrobinę tłuszczu, nakładamy porcje placuszków o średnicy ok. 8-10 cm i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Wskazówki:

Podczas smażenia na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.

Smażymy na średnim ogniu.

Podajemy np. z sezonowymi owocami, polane ciepłą wegańską czekoladą.

Placuszki bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze do "Placuszki jogurtowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Paula 1 maja 2024 (09:57)

    A co zamiast budyniu?

  • comment-avatar
    Paula 24 kwietnia 2025 (07:22)

    Czy ilość proszku do pieczenia będzie wystarczająca na duży jogurt kokosowy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 maja 2025 (10:38)

      Dopisałam już, że mój jogurt miał 160 g. Zwiększając proporcje podwójnie, można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, albo zwiększyć ilość sody do 1/2 łyżeczki. W przypadku placuszków soda się lepiej sprawdza, choć do swojej aktywacji potrzebuje kwaśnego środowiska, więc jeśli jogurt jest mało kwaśny można dodać kilka kropli soku z cytryny.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.